Abs Işığı Yanmasının 5 Yaygın Nedeni ve Çözüm Yöntemleri

14
36548

ABS Fren sistemi günümüzde üretilen birçok otomobilde standart olarak sunulan güvenlik donanımlarından biridir. ABS olarak kısaltılan aslında “Anti Blokaj Sistemi” frenleme esnasında aracın kaymasını engelleyerek sürüş güvenliğini sağlar. Geçmiş zamanda üretilmiş olan araçlarda bu özellik opsiyon olarak sunuluyordu. Bu sebeple 2. el olarak alacağınız araçta ABS olmama ihtimali vardır. Bu ihtimalin dışında alacağınız aracın abs ışığı da yanıyor olabilir. ABS ışığının yanması, abs’nin devre dışı olduğu anlamına gelir. Bu yazımızda ABS ışığı yanmasının 5 nedeni ve çözüm yöntemlerini sizler için derledik.

ABS Işığı Yanmasının 5 Genel Nedeni

ABS ışığının yanmasına neden olabilecek birçok neden vardır. Bu her zaman doğrudan abs fren sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ayrıca iletişim kurduğu diğer sensörlerde veya bileşenlerde de bir sorun olabilir.

Aşağıda, ABS ışığının yanmasının ilk 5 nedeni verilmiştir.

1) Fren Sıvısı Eksikliği

düşük fren sıvısı

Fren sıvısının, abs fren sistemi içindeki fren basıncını kontrol etmekle çok ilgisi vardır. ABS fren sisteminin sıvısını tutan bir fren sıvısı deposu vardır.

Bazen bu rezervuardan sıvı seviyelerinin düşmesine neden olacak bir sızıntı olabilir. Sistemde aşırı miktarda veya aşırı miktarda hava olabilir.

Her iki durumda, gösterge panelinde ABS uyarı ışığının yanmasına neden olabilir.

2) Arızalı Hız Sensörü

kötü hız sensörü

Her tekerleğin göbeğine yerleştirilmiş, o tekerleğin hareket oranını hesaplayan hız sensörleri vardır. Bu bilgiler daha sonra abs fren sistemine iletilir.

Tekerleklerden en az birinin çok yavaş hareket ettiği ortaya çıkarsa, kilitlenme önleyici fren sistemi, tekerleğin normal bir hızda hareket etmesine izin vermek için fren sıvısının basıncını artıracaktır.

Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.

3) Kötü ABS Modülü

kötü ABS modülü

Kilitlenmeyi önleyici fren sisteminin modülü bir süre sonra korozyon oluşturabilir. Bu aslında kilitlenmeyi önleyici fren sistemiyle ilgili bir sorun olmasının en yaygın nedenlerinden biridir.

Modül aşınmışsa, tekerlek hız sensöründen bilgi alamaz. Sonuç olarak, ön paneldeki ABS ışığı yanar. Bunun olmasına neden olmak için çok fazla korozyon bile gerekmez. Ancak bu gerçekleştikten sonra modülü değiştirmeniz gerekecektir.

4) Ampul Kontrolü

gösterge paneli uyarı lambaları

Bazı araçlar, gösterge panosunda ampul kontrolü olarak bilinen işlemi gerçekleştirecektir. Bu kontrol, sürücünün rahatlığı içindir, böylece araçlarının uyarı ışıklarının ampullerinin düzgün çalıştığını bilirler.

Bu ışıklar genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden söner. Bazı durumlarda, ampul kontrolünde, ampul kontrolü tamamlandıktan sonra ABS uyarı lambasını yanık tutan bir aksaklık olabilir.

5) Aşınmış Hidrolik Pompa

kötü ABS pompası

Bir aracın diğer tekerleklerden farklı hızda hareket eden bir tekerleği varsa, tekerlek hız sensörü bunu algılar ve ardından kilitlenmeyi önleyici fren sistemini bilgilendirir.

Bu gerçekleştiğinde, sistem fren hidroliği basıncını artırmak için hidrolik pompayı etkinleştirecektir . Bu, tekerleklerin yere temas ederken çekişlerini korumalarına izin verecektir.

Ne yazık ki, hidrolik pompalar yıllarca kullanıldıktan sonra yıpranma eğilimindedir. Bu kesinlikle ABS ışığının yanmasına neden olur, bu da pompayı hemen değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

2.El Otomobil İlanları

14 YORUMLAR

  1. Selam ABS işiği yandı biraz yol gitim Arabayı park ettim biraz durdum Arabayı kontağı kapatıp bekledin sonra yine devam ettim bu sefer yanmadı anlayamadım sorun kendi kendine giderildi

  2. Benim de başımda şuan fort kornet arabam 7 yıldır böyle bir sorunum olmamıştı çukurlara gasitlere hızlı girdiyimde hem pati lambası hem abs lambası yanıyor yine bir sarsıntıyla sönüyor yani sürekli yanmıyor neyapmalıyım bilgi veeirseniz mdnmun olurum

  3. Arabam 2009 bmw 3.18 dizel bir aydır araba yolda giderken önce ABS lambası sonra bütün arıza ışıkları yandı en son silecekler çalıştı kendi kendine ve akü yu gösterdi boş olarak akü yeni aldık bir ay oldu ama yine aynı arıza en sonunda direksiyon kitliyor kenara çekip bekliyoruz veya yoldan geçen biri ile akü şarj ettirip yapıyoruz neden böyle bilen biri varsa lütfen yazsın

  4. Fiat Bravo yeni kasa aracım var yolda gaza basıp devir saati 2500/3000 deviri bulunca ABS ve elfreni ışığı yanıyor gazdan ayağımı çekince sönüyor sebebi nedir

  5. Selâm bı sorun arabam ABS ikaz lambası yanıyor Opel yetkili servisine götürdüm abse beyini arza var dediler beyini söküp taktılar tekrar ikaz lambası yanıyor bir daha gitim başka ABS beyin tamiri yapıtları gine ikaz lambası yanıyor ne yapmam gerekiyor

  6. Arkadaşlar başımdan geçen olayı kısaca anlatmak isterim. Mercedes Sprinter aracımın lastik değişiminden sonra ABS lambası yandı. Servis e gittim aracı bilgisayara bağladılar ABS sensörü çıktı. Sensörü değiştirdiler, biraz gittikten sonra tekrar yandı. Servis e geri döndüm ön taşıyıcıları değiştirdiler. Test sürüşünde tekrar yandı. Ön lastiklerin yerlerini değiştirdiler tekrar yandı. En son bir usta çağırdılar dediler böyle böyle bir sorun var işin içinden çıkamıyoruz. Gelen usta ne zaman bu arıza başladı dedi. Ön lastikler değişti ondan sonra başladı dedim. Lastik hava basınçlarını kontrol ettin mi dedi. Hayır dedim. Git bi lastik hava basınçlarını kontrol ettir dedi. Gittim lastik hava basınçlarını kontrol ettirdim sol ön 90PSI sağ ön ise 55PSI çıktı. İkisini de olması gerek değerlerde eşitledi ve test sürüşüne çıktığımızda sorun düzelmişti. Naçizane fikrim bütün çözümleri yaptıysanız ve hâlâ sorun devam ediyorsa lastik hava basınçlarını kontrol edin ve olması gereken değerlere eşitleyin muhtemelen sorununuz çözülecektir. Lastik hava basıncı ne alaka diyen arkadaşlarda şöyle açıklayayım. Aynı soruyu bende sormuştum çünkü.

    USTANIN AÇIKLAMASI ŞÖYLE OLDU
    Bir lastik 55PS diğeri 90PSI olunca aralarında dönüş hızı dengesizliği yaşanıyor ve ABS sensörleri beyine doğru hız bilgisi aktaramıyor. Dolayısı ile ABS kendisini devre dışı bırakıyor dedi.

  7. Slm. ABD anti patinaj ve lastik basınç sensörü ışıkları yanıyorsa ön lastiklerin arkasındaki sensör arızalıdır. Degişime gerek yok, kablo tamir olabiliyor

  8. Benim arabam 130 km sürate kadar ABS LAMBASİ YANMİYOR 130.KM SURATİ geçince yanıyor 160 km gelince el freni lambası da yanıyor sebeb nedir ?? Bilen varsa yazsın lütfen

  9. merhaba 2008 model vw tiguan aracımın kırmızı fren uyarı ışığı sürekli yanmaktadır.bu uyarı ışığı hangi sensörden gelmektedir.çzümü nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here