Araç sahiplerinin, güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi için muayene tarihlerini düzenli olarak takip etmesi gerekiyor. Zorunlu olan bu kontrolleri aksatanlar ise geciktiği her ay için ek ceza ödemek zorunda kalıyor. Araç muayene tarihi sorgulaması yaparak belli periyotlarda gerçekleştirmeniz gereken bu kontrolleri kolayca takip edebilmeniz mümkün. Araç muayene sıklığı ise sınıflara göre değişiklik gösteriyor. Otomobil sınıfındaki araçlar, ilk 3 yıl sonrası her 2 yılda bir muayeneye girerken ticari sınıftaki büyük araçlar ilk yılın ardından her sene muayeneden geçiyor. Böylece tüm araçların trafikte güvenli bir şekilde seyahat etmeleri ve yasal gerekliliklere uymaları sağlanıyor. Siz de araç muayene tarihi nasıl öğrenilir diye merak ediyorsanız aşağıdaki yöntemlerle kolayca sorgulama yapabilirsiniz. 

tuvturk-arac-muayenesi

e-Devlet Kapısı Üzerinden Sorgulama

e-Devlet Kapısı, Türkiye’deki birçok resmi işlemi kolayca gerçekleştirebileceğiniz online bir platform. Bu sebeple araç muayene tarihi nasıl öğrenilir sorusunun yanıtını arayabileceğiniz ilk ilk web sitesi de burası. Araç muayene tarihi sorgulama işlemi bu platform üzerinden kolayca yapılabiliyor. İşte adım adım e-Devlet Kapısı üzerinden araç muayene tarihi sorgulama işlemi:

  1. e-Devlet Kapısı sitesine giderek T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapın.
  2. Giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Araçlarım” yazarak ilgili hizmeti bulun.
  3. Açılan sayfada plakayı ve gerekli diğer bilgileri girerek araç muayene tarihini sorgulayabilirsiniz.

TÜVTÜRK Web Sitesinden Sorgulama

Türkiye’de araç muayenesi yapan yetkili kuruluş TÜVTÜRK olduğu için resmi web sitesi üzerinden araç muayene tarihi sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için şu adımları takip etmeniz yeterli:

  1. TÜVTÜRK web sitesine gidin.
  2. Ana sayfadaki “Araç Muayene Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Plaka numarası ve T.C. kimlik numaranız ile araç muayene tarihini görüntüleyebilirsiniz.

Ruhsattan Araç Muayene Tarihini Öğrenme

Aracınızın muayene zamanının yaklaşıp yaklaşmadığını anlamak ve genel bir tahminde bulunabilmek için ruhsata da göz atabilirsiniz. Burada bir önceki muayenenin tarihi kaydedildiği ve son muayene geçerlilik tarihi belirtildiği için yenileme tarihini de kolayca öngörebilirsiniz.

arac-muayene

Son Muayene Geçerlilik Tarihi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Son muayene geçerlilik tarihi sorgulama için ilk bakmanız gereken yer ruhsat. Ancak ruhsat yanınızda değilken kontrol yapabilmek de mümkün. Bu bilgileri e-Devlet ve TÜVTÜRK üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Araç Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Zorunlu araç muayenelerinin, binek araçlarda ilk 3 yılı dolduktan sonra her 2 yılda bir, ticari araçlarda da her yıl yapılması gerekiyor.

Araç Muayene Tarihi Geçerse Ne Olur?

Muayene süresi geçen araçlardan, bu tarihten itibaren geçen her ay için %0,75 oranında gecikme bedeli alınıyor.

Siz de yüklü cezalardan kaçınmak ve trafik güvenliğini korumak için araç muayenelerini aksatmadan gerçekleştirmeyi unutmamalısınız. Aracınızın muayeneye hazır olduğundan emin olmak ve kontrolleri kolayca geçebilmek içinse arabam.com oto ekspertiz hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here