Kötü Tasarlanmış Performans Otomobilleri listemize hoş geldiniz. Otomobil tasarım trenleri 80’li yıllarda tasarımcıların farklı olmak adına tasarladıkları araçlarla, piyasa da tasarım istikrarsızlığı yaşanmasına neden oldu. Bu da çirkin otomobil tasarımlarını da beraberinde getirdi.

Kötü bir tasarım sıradan bir otomobil için kabul edilebilir olabilir ancak bir performans otomobilinin tasarım çizgileri aerodinamiğe uygun bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde performans otomobilinin kaput altında yatan canavara saygısızlık etmiş olunur.

1980’li yıllarda performans otomobilleri konusunda bazı değişimler vardı. Örneğin gaz ve emisyonlar belirli kurallar çerçevesinde yeniden şekillendi. Spor otomobillerin kötü tasarım örneklerine rağmen çıkış yaptı. Çıkış yapamayan ve hüsrana uğrayan kötü tasarlanmış performans otomobilleri listemize başlayalım.

11986 Pontiac Grand Prix 2+2

Listemizin ilk otomobili Pontiac Grand Prix ile başlayalım. İlk üretim amacı otomobil piyasasına hakim olan performans otomobillerini taklit etmekti. Motor seçenekleri 4.0 V8’den 5.7 V8 motora kadar uzanıyordu. Otomobil sürüş performansı konusunda dikkat çekmek istedi. Ancak kötü tasarımı nedeniyle konu bir türlü sürüş performansına gelmedi. Her şey ön tasarım için iyi gidiyordu ancak aracın arka tarafından tavana kadar uzanan bölümü araçta görsel açıdan tamamlayıcı bir bütünlük sağlamamış. Aracı yan görünüm açısından ortadan ikiye ayırsak iki parçanın da farklı araçlara aitmiş gibi göründüğünü söyleyebiliriz.

21985 Subaru XT

Listemizde gerçekten Kötü Tasarlanmış Performans Otomobilleri var ancak Subaru XT kadar değil. XT Subaru’nun üzerinde çok çalıştığı otomobillerde biridir. 2.7 litrelik motoru ile piyasaya sürülen araç, o yıllarda sahip olduğu tasarım stili ile garip karşılandı. Aslına bakarsanız açılır kapanır farlar gibi aracın iç kısmında bulunan teknolojik özellikler beklenenin çok üstündeydi. Ancak bu durum aracın kötü tasarımının önüne geçemedi.

Performans otomobilleri kendisinden beklenen çekiciliğe cevap vermek zorundadır. XT modeli keskin hatları ve aracın kaput tarafına ciddi bir şekilde konumlanan sürücü kabini ile bu beklentiye cevap vermenin çok uzağında. Araç performans modelleri arasında sürüş performansı konusunda iyi işler çıkarsa da tasarımı ile sınıfta kaldı.

31985 Chrysler LeBaron

Ahşap gövde panel görünümlü olarak üretilen performans otomobili Chrysler LeBaron, 100 beygir gücünde turbolu 2.2 litrelik L4 motor taşıyor.

Üstü açık bir otomobil olan Chrysler LeBaron iyi bir seçenek gibi görünse de garip bir şekilde dış tasarım köşeli olarak tercih edilmiş.

Aerodinamik için otomobil çizgileri daha yumuşak olması gerekirken Chrysler LeBaron modelinde araç keskin görünümden hiç fire vermemiş. Bu keskin görünüme ahşap gövde panelleri eklendiği için araç bırakın performans otomobili olmayı standart bir aile otomobili için bile tercih edilemez durumda. SW gövde tasarımına sahipmiş gibi görünen Chrysler LeBaron performans otomobil tasarım çizgilerinin çok uzağında olduğu için kaybetti. Kötü Tasarlanmış Performans Otomobilleri listemiz devam ediyor.

4AMC Gremlin V8

Listemize diğer yarısı tasarlanmayan otomobil AMC Gremlin V8 ile devam ediyoruz. Evet doğru duydunuz. Bu aracın arka tarafı tasarım konusunda eksik kalmış

Performans olarak iyi bir süreçten geçse de ait olduğu kategoriyi yansıtmayan bir tasarım ile hayatta kalmak ne yazık ki mümkün değil.

5Zimmer Quicksilver

Kötü Tasarlanmış Performans Otomobilleri listemizde diğer performans otomobillerine göre daha iyi bir tasarıma sahip olduğunu düşündüğümüz bir otomobil var. Zimmer Quicksilver nispeten daha iyi görünümünü bir performans otomobiline olmaması gereken uzunlukta aks mesafesinin gölgesinde bıraktı. Araç gerçekten çok uzun.  Bu uzunluk aracın ağırlığını artırdığı gibi daha güçlü bir motora ihtiyaç olduğunun da habercisiydi. Ancak Zimmer Quicksilver için kullanılan V6 motor oldukça yetersizdi.

Buna ek olarak aracın ön far tasarımları ve ızgarayı çevreleyen kromlar aracın performans otomobili olmasından çok bir makam aracını temsil ediyor gibi görünüyor. Tasarımcının kafası biraz karışmış olmalı.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here