Önden çekişli otomobillere sokaklarda sıklıkla rastlayabilirsiniz. Pek çok avantajından dolayı önden çekiş sisteme sahip araçlar, alıcılar tarafından tercih edilir. Peki siz önden çekiş ne demektir biliyor musunuz? Bu konu temelde motorda üretimi yapılan gücün hangi tekerleğe gönderildiğiyle ilgilidir. Ayrıca direksiyon kontrolünü ya da otomobil performansını etkileyen bir konudur. Hadi önden çekiş sistemi ile ilgili sorularınızın cevaplarını birlikte bulalım.
Önden Çekişli Araba
Yaygın çekiş sistemlerinden biri olan önden çekiş, bir aracın motor gücünün ön tekerleklere iletilmesi prensibiyle çalışan bir tahrik sistemidir. Önden çekişli araçlarda motorun gücü, motor şanzımana iletilir ve ardından diferansiyele aktarılır. Diferansiyel, gücü ön tekerleklere ileterek aracın hareket etmesini sağlar. Motor gücünü ön tekerlekten alan otomobillerde; motor, şanzıman, aks birleşik olarak önde bulunur. Bu durum daha ekonomik ve kompakt araç yapısını beraberinde getirir. Motorun çekiş gücü, aracın denge noktasının belirlenmesinde etkili olur.
Önden Çekiş mi, Önden İtiş mi?
Çekiş sistemlerini anlatan bazı kaynaklarda zaman zaman “itiş” yahut “çekiş” kelimesinin kullanıldığı görülebilir. Bu durum önden çekiş ve önden itiş tabirlerinin farklı kavramlar olduğunu düşündürebilir. Ancak iki kullanımda yanlış değildir ve kullanılabilir.
Önden Çekişli Arabaların Avantajı
Önden çekişli otomobillerin sürücüler için pek çok avantajı var. Motorun ağırlığı ön tekerleklere yerleştirildiği için kaygan yollarda daha iyi bir sürüş sağlanır. Böylece kötü hava koşullarında ve rampalarda arkadan çekişli otomobillere göre daha iyi performans sağlar. Yol tutuşunun artmasıyla beraber sürüş kontrolü daha rahat sağlanır. Aynı zamanda daha düşük üretim maliyetine ve yakıt tüketimine sahip. Güç önde toplansa da daha az parça kullanıldığı için genel ağırlıkta eksiklikler görülür. Bu sebeple araç daha hafif olur ve yakıt tasarrufunu etkiler. Bu tarz otomobiller genellikle enlemesine bir motor dizaynına sahip olduğu için iç hacim ve bagaj alanı olarak da daha geniştir. Söz konusu bu dizayn sayesinde kabin içine daha fazla alan kalır. Son olarak önden çekiş sistemde bakım maliyetleri daha azdır. Güç aktarma organları tek bir ünitede toplandığı için montaj hattında daha az parça kullanılır. Bunun bir sonucu olarak parça maliyeti azalır ve ekonomik kar sağlanır.
Önden Çekişli Arabaların Dezavantajı
Otomobilin hızlandığı sırada ağırlık arkaya doğru toplanır. Bu durumda aracın ön tarafında tutuş kaybı yaşanmasına neden olur. Hızlanmalarda kayma ya da savrulma yaşanabilir. Kötü hava koşullarında gösterdiği yüksek performansı ise kuru zeminlerde gösteremez. Aynı zamanda motorun ön tekerleklere güç aktarması nedeniyle direksiyon kontrolünden araç performansına kadar birçok sürüş dinamiğini etkileyebilir. Olası kaza anlarında araç önden darbe alırsa daha fazla masraf yaşanabilir. Bütün parçalar birbirine entegre olduğu için daha fazla parça hasar alabilir. Tüm bunların dışında önden çekişli araçların dezavantajları aşağıdaki gibi:
- Ön takımlara dair sorunlar daha kısa sürede meydana gelebilir.
- Arkadan çekiş otomobillere oranla daha geç hızlanır.
- İlk hızlanma esnasında tork yönlendirmesi nedeni ile otomobil ya sağ ya sola doğru gidebilir.
- Yüksek hızlarda ve hızlı virajlarda ön tekerleklerde kayma veya savrulma riski olabilir.
Aracınızın için ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızda olan arabam garaj uygulamasını denediniz mi?