Motorun senkronizasyonundan sorumlu olan triger kayışı, krank milinden gelen hareketi eksantrik miline iletmekle görevlidir. Peki, güç aktarımına yarayan triger kayışı koparsa ne olur? Bu tarz önemli bir görev üstlenen triger kayışının kopması araca ciddi zararlar verir. Böyle durumlarda triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının kopması  durumunda yapılması gerekenleri detaylı olarak ele alalım.

Triger Kayışı Kopması

Triger kayışı arıza belirtileri yaşandığında kayışın koptuğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bu noktada triger kayışı koparsa ne olur sorusunun yanıtını hemen verelim. Triger kayışının kopması esnasında ön takımlardan büyük bir ses yükselir. Aynı zamanda egzoz dumanın rengi siyaha dönerek kendini belli edecektir. Böyle durumlarda aracı mümkün olan en kısa sürede müsait bir alana park etmeniz gerekir. Bu sayede hem çevrenizi hem de kendinizi olası kazalardan korumuş olursunuz.

Triger kayışı koptuğunda araç içerisinde tam olarak neler gerçekleştiğine daha detaylı bakalım. Öncelikle supapların zamanlaması bozulduğu için açık duruma gelir ve pistonlar, supaplara çarpmaya başlar. Bunun sonucunda iki önemli parça da zarar görmeye başlar. Tabi, birbirine çarpan elemanlardan kopan parçalar, silindir kapağı gibi sistem bileşenlerine hasar verir. Triger kayışının kopması maliyetli bir işlemidir. Çünkü pahalı araç parçaları arasında yer alan motor, büyük hasarlar almaya başlar. Bu durumda motora rektifiye gerekebilir. Bahsettiğimiz bu olay, sıkça sorulan “triger kayışı koparsa motora zarar verir mi?” sorusunun da yanıtı olacaktır. Böyle bir durum yaşandığında kayışla beraber çalışan krank mili, supaplar ve diğer motor parçaları da denetlenmelidir.

triger kayışı
Triger Kayışı

Triger Kayışı Koparsa Araba Çalışır mı?

Yukarıda sayılan arıza belirtilerinin yanında triger kayışı kopması yaşanırsa araç olduğu yerde duracaktır. Aracı çalıştırmak için motoru zorlarsanız arabaya daha büyük hasarlar verebilirsiniz. Bu tür durumlar sigortanızın kapsamı içinde yer alıyorsa yol yardımı çağırabilir ya da direkt olarak çekici talep edebilirsiniz.

Triger Kayışı Neden Kopar?

Triger kayışının kopmasının nedenlerinden biri genel olarak materyalidir. Kauçuk maddenden üretilen kayış, dişli bir yapıya sahip. Bu yapısı sayesinde motorda bulunan dişleri daha rahat tutar. Fakat devamlı olarak baskı altında çalıştığı için zamanla ısınır ve aşınır. Bunun sonucunda ise parça, daha fazla baskıya dayanamayıp kopar. Aynı zamanda kayış, bazen sürücülerin agresif araç kullanımından dolayı da kopabilir.

Triger kayışının bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Periyodik bakımları devamlı olarak yapılan araçların triger kayışları da kontrol edilir. Böylece olası sorunlar daha önceden fark edilebilir. Kontrolü sağlayan alanında uzman kişi, bazen triger kayışı değişiminin yapılması gerektiğini söyler. Bu noktada aracınıza uygun olan kaliteli kayışı monte ettirmeniz gerekir. Çünkü triger kayışının değişimi zamanında yapıldığında kopma gibi sorunlar daha az yaşanır. Tabi, daha öncesinde fark ettiğiniz arıza belirtileri varsa aracınızı daha erken kontrole götürmenizde fayda var.

Bu konu ilginizi çektiyse triger kayışı ve triger zincirinin farkını anlattığımız içeriğimize buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here