2. El Otomobil Alırken Yapılacak 5 Kontrol

0
995
2. el otomobil

2. el otomobil alıyorsanız, aracın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin birçok yolu vardır. Kontrol edilmesi gereken önemli bir nokta motorun durumudur. Bir araba dışarıdan temiz ve derli toplu görünse de, kaput yolda sorunlara ve onarım faturalarına yol açabilecek her türlü arızayı saklıyor olabilir. Hızlı bir test sürüşü sırasında bazı sorunları tespit etmek kolay olmayabilir, ancak hangi işaretleri kontrol etmeniz gerektiğini biliyorsanız, ileride kendinizi fazla masraftan kurtarabilirsiniz.

Durduğu yerden arızalanmayı bekleyen bir 2. el otomobil satın almaktan kaçınmanıza yardımcı olmak için, burada bir sonraki kullanılmış arabanızı ararken gerçekleştirmeniz gereken beş motor sağlık kontrolüne bakıyoruz. Detaylar için ” 2. El Otomobil Alırken Yapılacak 5 Kontrol ” adlı yazımızı okumaya devam edin.

2. El Otomobil Alırken Yapılacak 5 Kontrol

 

  1. Hizmet Geçmişi ile başlayın

Bir otomobilin servis geçmişi, motor üzerinde gerçekleştirilen tüm bakım çalışmalarını kaydetmeli, ilgili alanları ve bilmeniz gerekebilecek en son düzeltmeleri detaylandırmalıdır. Bir arabanın seyir defteri eksikse nedenini sormalısınız. Mevcut sahibi, otomobilin bakım programının kaydını tutarken basitçe dikkatsiz davranmış da olabilir.

Servis geçmişinin kaydından memnunsanız, yine de yakından kontrol etmeli ve üretici tarafından önerilen servis programıyla karşılaştırmalısınız. Yağın ne zaman ve ne sıklıkta değiştirildiğine özellikle dikkat edin, çünkü yağ motorun sağlığını ve durumunu doğrudan etkiler.

  1. Yetersiz Bakımın İşaretleri

Kaputun altına bakmak, motora gerektiği gibi bakılmadığına dair işaretleri gözlemlemenin hızlı bir yoludur. Motoru hem kontak açıkken hem de kapalıyken incelemenizi öneririz, böylece yetersiz bakımın verdiği işaretlerini görebilirsiniz. Aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz;

Akü terminallerinde pislik ve kalıntı birikmesi – Bu, aküde sızıntı olduğunu, düzgün bir şekilde boşalmadığını veya değiştirilmeye hazır olduğunu gösterebilir.

Kontak açıkken bir yanık kokusu – Motorların belirgin bir kokusu olsa da yanık kokusu olmamalıdır. Eğer varsa, motor yağı, şanzıman veya soğutma sistemi gibi bileşenlerde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.

Sızıntılar – Bir araba durur vaziyetteyken sızıntıları tespit etmek imkansızdır, bu nedenle parayı, teslim edene ve yol birkaç kilometre gidene kadar bunları fark etmeyebilirsiniz. Test sürüşü sırasında, motor hortumlarından herhangi birinde bir delik veya çatlak varsa, sıvıların sızma şansı olacağından, aracı en az 20 dakika sürmeyi isteyin. Ayrıca, aracın önceden park edildiği yerde görünür sızıntı belirtileri olup olmadığına bakın. Ayrıca, hiçbir parçanın motordan kaçan sıvıyla kaplanmadığından emin olmak için bir el feneri ile arabanın altına bakmayı da ihmal etmeyin.

Düşük yağ seviyesi – Bir otomobilin yağ seviyesi minimum çizgisinin altındaysa, bir yağ sızıntısı olduğunu veya motorun gereksiz yere aşınmaya maruz kaldığını ve bunun da sorunlara yol açabileceğini veya motorun ömrünü kısaltabileceğini gösterebilir. Ayrıca motor yağının ne kadar kirli göründüğünü de değerlendirmelisiniz, bu size en son ne zaman değiştirildiği konusunda iyi bir fikir verecektir.

2. el otomobil

  1. Arabayı Soğuk Çalıştırın

Gizli motor arızalarını yakalamanın en basit yollarından biri soğuk çalıştırma yapmaktır. Bu, altta yatan sorunları ortaya çıkararak ve size motorun genel sağlığı hakkında çok şey söyleyebilir. Araç kolayca çalışmıyorsa aküde veya marş motorunda bir sorun olabilir veya garip bir tıkırtı sesi varsa, boğuyormuş gibi geliyorsa, bu triger kayışında veya aktarma organlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Ne kadar dumanlı olduğunu görmek için egzozu da kontrol etmelisiniz. Gerçek bir soğuk çalıştırma ​​elde etmek için, arabayı görmeden önce sahibine, siz gelmeden önce aracı çalıştırmamasını söyleyin.

2. el otomobil

  1. Egzoz Dumanının Rengini Kontrol Edin

Bir motorun durumu hakkında, egzoz borusundan çıkan dumanların rengi ve kokusundan çok şey öğrenebilirsiniz. Test sürüşüne çıkmadan önce kontağı açın ve arabanın arkasına gidin. Duman varsa gri-beyaz olmalı ve tipik bir benzin veya dizel kokusu vermelidir. Mavi, siyah renkte veya güçlü bir kokusu varsa, bu motorun yağ yaktığını ve genel olarak sağlık durumunun kötü olduğunu gösterebilir. Mavi, koyu gri veya siyah egzoz dumanı çıkaran 2. el arabalardan kaçının, çünkü bu kesinlikle, maliyetli bir onarım faturasıyla sonuçlanabilecek, altta yatan bir sorun olduğu anlamına gelir.

2. el otomobil

  1. Aracın Rölantideki Gürültü ve Hissini Değerlendirin

Aracın etrafına bakarken aracı rölantide bırakmak, motorun genel sağlığı hakkında size iyi bir fikir verecektir. Gürültü tek başına, özellikle triger kayışı ve akü gibi bileşenler hakkında size çok şey söyleyebilir. Akünün zayıf olduğunu veya ateşleme zamanlamasında bir sorun olduğunu gösterebilecek güçte olmamalı, herhangi bir tereddüt veya durgunluk olmadan pürüzsüz, düz ve kararlı olmalıdır. Ayrıca motor yağında bir sorun olduğu anlamına gelebileceğinden, olağandışı titreşim veya vuruntuya dikkat edin.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here