2021 Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma İşlemleri

26
47291

Otomobillerin artık ihtiyaç olduğu bu dönemlerde birçok kişi 2. el otomobillere yöneliyor. 2.el otomotiv fiyatları çok yüksek olduğu için insanlar 2. el otomotiv ararken en ucuzlara yönelmektedir. Bu ucuz araçların açıklamalarında “Araç çekme belgelidir” ibaresi bulunabilir. Bu yazımızda sizler için “çekme belgeli araç ne demek? Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkabilir mi? Çekme belgeli araç alındığında ne yapılmalıdır? ve 2021 Çekme belgeli araç trafiğe çıkarma maliyeti” Sorularını cevapladık.

Çekme Belgeli Mercedes
Çekme Belgeli Mercedes

2021 Çekme Belgeli Araç Ne Demektir?

Bir aracın trafikten çekili olduğu anlamına gelir. Trafikten çekme işleminin birbirinden farklı birçok sebebi olabilir. Mesela araç sahibi yurt dışına çıkacaksa uzun bir süre için aracını trafikten çekerek, Motorlu Taşıtlar Vergisinden, yıllık olarak yapılması gereken zorunlu trafik sigortasından muaf olur. Bir başka ihtimal, aracının muayenesi bitmiştir. Muayenesiz araçların plakalı satışı gerçekleşemediğinden trafikten çekmek durumunda kalmış olabilir.

çekme belgeli Opel Vectra C
çekme belgeli Opel Vectra C

Çekme Belgeli Araç Almak Ne Kadar Mantıklı?

2.el otomobil arıyorsunuz bütçeniz de kısıtlı olabilir. Almak istediğiniz aracı buldunuz, ancak araç çekme belgeli. Bu araç muhtemelen piyasa fiyatlarından daha uyguna satılıktır. Daha uygun fiyata alıp biraz masraf edip trafiğe sokup en azından bakımları yeni yapılmış bir araca binmek hiç de fena fikir gibi gözükmüyor. Ancak alacağınız çekme belgeli araç uzun bir süre muayeneye girmemiş olduğu için size yüklü miktarda masraf açabilir. Bu sebeple aracı iyi bir ekspertize sokmadan almayın.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Herhangi bir sebepten aracınızı trafikten çekmek istediğinizde yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır bunlar;

  • Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olmayacak
  • Plakaya yazılı ödenmemiş hiçbir trafik cezası olmayacak
  • Plakalarınız yerinden sökülü olacak

Bu üç şartı gerçekleştirdiğinizde plakalarınızı alıp Noterde çekme belgesi almak istediğinizi söyleyip 45 ₺ gibi bir ücret karşılığında plakalarınızı teslim edip aracınızı trafikten çekebilirsiniz.

noter
noter

2021 Çekme Belgeli Araçlar Nasıl Trafiğe Sokulur?

Çekme belgeli araçla trafiğe çıkmak yasaktır. Yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır. Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın muayenesini yaptırmak gerekir. Muayeneye götürmeden önce aracın eksik bozuk bir yeri var ise onlar halledilir. Araç muayeneden geçtikten sonra Muayene istasyonundan verilen belge ile birlikte Notere gidilir. Aracı trafiğe sokmak istediğiniz beyan edilir. Belgeler verilir. 230 ₺ trafiğe sokma bedeli alındıktan sonra plaka kağıtları verilir. Bu plaka kağıdıyla şoförler odasından 75₺ karşılığında 2 adet plakanızı bastırabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra aracınızla gönül rahatlığıyla trafiğe çıkabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

26 YORUMLAR

  1. merhaba benim sorum olacak şirketim vardı şirkete ait 1998 model kamyonet vardı bu arada başka bir şirkette çalışmaya başladım bu arada kendi şirketimi kapatma ilanı verdim çalıştığım firma benden arabayı (KAMYONETİ) aldı başka bir arabayla takas ettik verilen aracı üzerime aldım kamyonet için üzerine alması için evrakları verdim epey zaman sonra aracı geri getirdiler al senin olsun biz bir şey istemiyoruz vergi borcu ceza arabanın fiyatı kadar para ödedim plakaları emniyete teslim ettim borcunu kapadım çekme belgesini aldım konu buya şirkette kapandı araba kaldı elimizde satamıyorum sordum vergi dairesine şirketi tekrar kurman gerekir dediler. ne yapmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederim.

  2. eğer ki aracınız uğraşmaya değer ve makul uygun bir fiyat derseniz ben bütün masrafları karşılayıp alırım 05309508475 den bana ulaşabilirsiniz

  3. Çok ortaklı bir aracım var. Ortaklardan birinin yüzünden araç uzerinde haciz var.
    Şimdi
    1 Aracı yinede trafikten çekme yoluna gidebilirmiyim?
    2 Aracı trafikten çekip başka birine satış yolu ile yeni bir plaka ile yeniden trafiğe çıkartabilir miyim?

    • 1-hacizli araca çekme belgesi almak için borcu yoktur kağıdı alman lazım ama haciz yüzünden alamazsın
      2-trafikten çekemezsin borcu olduğu için ve vizeye de haciz yüzünden giremezsin
      kanunlar bu konuda çok acımasız ama bir istisna var
      ( 2 saat önce hacizli arabamı başkasına devrettim )
      sana bir kanun hakkında bilgi vereyim
      hacizli taşınmazlarda haciz tarihinden 6 ay içinde karşı taraf satılması için başvurmazsa aracındaki hacizi ilindeki nöbetçi icra dairesine dilekçe vererek kaldırabilirsin
      ben hacizi bu şekilde kaldırıp borcu yok kağıdı alıp notere plakalar ile gidip araca çekme belgesi alıp başkasına devrederek aracımı kurtardım

  4. Cekme belgeli aracı trafikte surmek yasak,”Aracı muayeneye götur” diyorlar,arac yasaktan dolayı trafige cikamazsa nasil muayene ettirecem anlamadim.

  5. 15 binlik bi eski kasa dogan cekme belgeli. Sizin deyiminizle muayene 500 diyelim. 250 trafige sokma bedeli. 100 de plaka dersek 15850 lira ediyor. Sigorta da yaprirmak zorundayim 1000 de onun icin dersek arac bana yaklasik olarak 17 bin e mal olacak. Yanlis mi biliyorum yoksa daha da yapmam gereken var mi.. Cevaplarsanız cok memnun olurum….

  6. Benim anlamadigim konu aracı çekme belgeli alınca trafik sigortası yaptırmak gerekli mi ben pazartesi araç alacağım hemen trafik sigortası yaptırıp da mi muayene işlemlerine başlamam gerekli

  7. Serkan bey, taşıtın üzerinde haciz şerhi olması fenni muayene yapılmasına engel değil, sadece trafik tescilinde hak mahrumiyeti olarak “yakalama şerhi” varsa o zaman vize yapılmaz.

  8. Aracı 2 yıldan fazla oldu alalı.muayeneye soktum çekme belgesini kaldırdım.araç trafikte.2. Muayenesinide yaptırdım.kazada geçirdim çevirmeyede rastladım evrak sorunu olmadı.ama aracın vergi borcu gözükmüyor.vergi dairesinde araç çekme belgeli gözüküyor.bunu nasıl düzeltirim.veya düzeltmesem satışta sorun çıkarmı.

  9. Arkadaşlar benim aracım devri arkadaşımda benim aracın 1 tl borcu yok yanlızca arkadaşımın kaynı eniştesinin üzerine üç tane araba almış hiç vergisini ödememiş şu an arkadaşım esnaf olduğu için satış engeli yemiş benim aracın devrini alamıyorum çekme belge yaparak devir alabilirmiyim

  10. Merhabalar bir tane araç var 8 yıldır trafiğe cıkmıyor ve araçta bazı masraflar var aracın vergisini nasıl iptal ederiz

  11. Merhaba. Zonguldak’ta yaşıyorum. Alacağım araç İstanbul’da ve çekme belgeli. Araç yürür durumda ve aynı gün noterden satışını alıp arabayı kendi memleketime getirip burada muayeneye sokmak, eksiklikleri gidermek istiyorum. Ne yapmam lazım? Çalışıyorum, 3-5 gün İstanbul’da kalacak durumum yok.

  12. Merhaba bende elektrikli skuter var yeni kanuna göre plaka ruhsat yaptırdım acaba trafik sigortası yapmam gerekirmi ? Neticede elektrikli bisiklet bu

    • elektrikli scooter için sigortaya gerek yok, sadece 250watt gücündekiler ruhsatta M sınıfı geçer ve plaka ehliyet ister. B ehliyetle kullanabilirsin.

      250watt altındakilere herhangi bir belge gerekmez.

  13. ben çekme belgeli bir araç satın aldım .cekme belgeli araç prosodürünü bilmiyordum.satın aldığım araçda aracın eski orjinal eski plakaları üzerinde kalmıs noter plakaları almamıs.satıs yapılan noterde benden plaka değisikliği isteyip istemedimi sordu bende istiyorum dedim.bu arada aracın eski plakaları aracın üzerinde idi.noter bana yeni plakayı cıkartmam için 1 aylık sürem oldunu söyledi.bende o sekilde aracı aldım .acil bir durum için aracı 20.gününde aracı acil bir durum içinkullandım.yolda polis cevirdi beni çekme belgeli araçı kullanmaktan ceza yazdı.ayrıyeten aracın orjinal ilk plası plaka değisikliği istediğim için bosa çıkmıs.bundan dolayı resmi evrakta sahtecilik suçundan bana rapor tuttu.oysaki ben plakanın bosa çıktını bilmiyordum.noter bana 1 aylık süren var dediği için plakayıda ellemedim.böyle bir suçtan haberim de yoktu.burda ne gibi bir sonuç cıkar bilgisi olan varsa paylasırsa sevinirim.

    • Arkadaşlar merhabalar 2012 model Mitsubishi Fuso kamyonet aldım ruhsatta kapalı kasa gözüküyor işim gereği açık kasa koydum 3 ay sonra muayenesi var bu süre zarfında yeniden proje çizdirmek yerine aracı çekme belgeli yapıp daha sonra tekrar trafiğe sokmak istiyorum Acaba böyle yaptıktan sonra gene kasa için proje isteniyor mu yoksa açık kasa olarak direk muayeneye girebilir miyim bilgisi olan arkadaşlar Cevap yazarsa çok memnun olurum Herkese sağlıklı günler 0531 840 32 68

  14. Merhabalar,
    Kazalı muayenesi geçmiş bir araç alıcam arabayı yarın trafikten çekicez ama muayeneyi hemen yaptıramıyorum malumunuz aracın toplanması gerekiyor bu şekilde devir yapılır mı yoksa muayeneye kadar beklememiz mi gerekir.Çünkü devir almadan para verme taraftarı değilim.Adam da diyor ki paramı ver aracını topladıktan muayeneye soktuktan sonrs gel devrini vereyim nasıl bir yol izlemeliyim8 yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler.

  15. Arkadaşlar merhabalar 2012 model Mitsubishi Fuso kamyonet aldım ruhsatta kapalı kasa gözüküyor işim gereği açık kasa koydum 3 ay sonra muayenesi var bu süre zarfında yeniden proje çizdirmek yerine aracı çekme belgeli yapıp daha sonra tekrar trafiğe sokmak istiyorum Acaba böyle yaptıktan sonra gene kasa için proje isteniyor mu yoksa açık kasa olarak direk muayeneye girebilir miyim bilgisi olan arkadaşlar Cevap yazarsa çok memnun olurum Herkese sağlıklı günler 0531 840 32 68

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here