Uyarlanabilir hız sabitleyici (ACC), önünüzdeki arabaya ayak uydurmak için otomatik olarak yavaşlayan ve ya hızlanan akıllı bir hız sabitleyici biçimidir. Sürücü maksimum hızı ayarlar  ( tıpkı hız sabitleyicide olduğu gibi) ardından bir radar sensörü öndeki trafiği izler. Bir şeritte araca kilitlenir ve önündeki kişi arabasının 2, 3 veya 4 saniye gerisinde kalması talimatını verir. (sürücü, makul ölçülerde takip mesafesini belirler). ACC artık neredeyse her zaman sizi uyaran ve genellikle frenlemeye başlayan bir çarpışma öncesi sistemle eşleştirilmiştir.

ACC, dur-kalk trafiği ve saatte 100 kmden durma noktasına kadar değişen yoğun saatlerde kullanmak için idealdir. Uyarlanabilir hız sabitleyici aynı zamanda aktif hız sabitleyici, otonom hız sabitleyici, akıllı hız sabitleyici veya radar hız sabitleyici olarak da adlandırılır. Mesafe ön ızgaranın arkasındaki veya tamponun altındaki küçük bir radar ünitesi tarafından ölçülür. Subaru stereoskopik kameralara dayalı bir optik sistem kullanırken bazı birimler bir lazer kullanır. Teknolojiden bağımsız olarak, ACC gece gündüz çalışır, ancak yetenekleri şiddetli yağmur, sis veya karda çalışmaz.

ACC, yakın geleceğin sürücüsüz otomobillerinin çok önemli bir parçasıdır . Otonom sürüş yapan bir arabada, ACC’nin öndeki arabayı izlemesi gerekir, aynı zamanda şerit değişikliğinin gerekli olması durumunda arabayı bitişik mercekle de takip etmesi gerekir.

Uyarlanabilir hız sabitleyici, tipik olarak ACC devrede olmasanız bile çalışan ileri çarpışma uyarısı ile eşleştirilir. ACC devreye girdiğinde, araç tipik olarak ACC frenlemesi altında maksimum frenleme potansiyelinin yarısına kadar yavaşlayacaktır. Sürücüde kırmızı ışıklar yanıp söner “Fren!” veya “Şimdi Fren Yapın!” Gösterge panelinde veya baş üstü gösterge ekranında gösteriliyor ve yüksek bir zil sesi geliyor. ACC devreye girmediğinde, hala öndeki trafiği izliyor ve potansiyel bir kaza algıladığında uyarılarla müdahale ediyor.

ACC kullanma

Uyarlanabilir hız sabitleyiciyi kullanmak için, standart hız sabitleyiciyle yaptığınız gibi başlarsınız. Sürücü ACC’yi açar, istenen hıza ulaşır ve ardından “Ayarla” düğmesine basar. Ardından, hızı tipik olarak 1 veya 5 mil / saat artışlarla artırmak veya azaltmak için “+” ve “-” düğmelerini ayarlamak mümkündür. Son olarak, sürücü bir sonraki arabanın arkasında istenen boşluğu ayarlayabilir; genellikle kısa, orta ve uzun takip mesafeleri arasında geçiş yapmak için bir düğmeye basarak. Bazı otomobil üreticileri, iki araç simgesi arasında 1, 2 veya 3 mesafe çubuğuna sahip simgeler gösterir. Merecedes-Benz gibi diğerleri, aşağıdaki mesafeyi fit cinsinden gösterir, ancak bu, ayağa çevrilen takip aralığının saniyelerinde olmasına rağmen – örneğin, 60 mph (saniyede 88 fit) ile 200 fit takip mesafesi yaklaşık 3 saniyedir.

Gösterge panelindeki veya baş üstü ekranındaki bir gösterge, bir araba simgesini ve genellikle yolu gösteren sonsuzda kesişen çizgiler gibi görünen şeyleri gösterir. Radar önde bir araba algıladığında, ikinci bir araba simgesi belirir veya yalnız araba simgesinin rengi değişir. ACC ile yeni edindiğiniz bir arabaya yeni başladığınızda, en uzun takip mesafesiyle başlayın. En yakın takip mesafesini ayarlarsanız, aşağıdaki mesafe tehlikeli bir şekilde yaklaşırsa ve ACC’nin gerçekten çalışıp çalışmadığından emin değil olmaz ve sinirlenirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here