AdBlue, temel olarak zararlı emisyonları azaltmaya yönelik geliştirilmiş bir teknolojidir. Benzinliklerde dolumu yapılan sıvı çoğunlukla yakıt tüketimine katkı yapan bir sıvı olarak bilinmektedir fakat bu büyük bir yanılgıdır. AdBlue bir yakıt ya da yakıt tüketimine katkı sağlayacak bir sıvı değildir. Peki nedir o zaman?

AdBlue Nedir?

AdBlue dizel araçlarda dışarı salınan zararlı gazları en aza indirgemek için kullanılan bir dizel egzoz sıvısıdır. Bu sıvının ismi her ne kadar İngilizce mavi anlamına geliyorsa da aslında sıvının rengi mavi değildir. Renksiz ve zehirli olmayan bir sıvıdır.

AdBlue aslında bir marka adıdır ve su berraklığında, %32,5 temizlenmiş üreden oluşan demineralize edilmiş suya katılarak üretilmiş maddeye verilen isimdir.

Nasıl Çalışıyor?

AdBlue, CRT (Normal katalitik konvertör) sistemi, dizel partikül filtresi yani DPF ve SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemleriyle birlikte çalışır. Bu birliktelik, zararlı azotların tepkimeye girerek zararsız azot ve suya dönüşmesini sağlar.

Bu sayede zararlı gazlar doğaya salınmadan etkisiz hale getirilir. Bu da DPF’ten çıkan gazlara %32,5’i üre ve %67,5’i sudan oluşan bu sıvı püskürtülüp tepkimeye sokularak yapılıyor.

AdBlue Nasıl Çalışır

AdBlue Ne İşe Yarar

AdBlue yakıt tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olmaz. Bu kullanmanın asıl amacı araçtan dışarıya salınan emisyonu en aza indirmek. Canlılara ve doğaya zararlı bu emisyonu en aza indirgemek için bu sıvı kullanılır.

Bu sıvı sayesinde araçların çevreye verdiği zarar en aza düşmüş oluyor. Bu sıvının sadece dizel araçlarda kullanılması gerekmektedir. Henüz Türkiye’de bu sıvıyı kullanmanın yasal bir zorunluluğu bulunmuyor.

Ancak yeni model dizel araçlarda bu sıvının kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Kullanılmadığı durumlarda uzun vadede motorun zarar görmesi muhtemeldir.

AdBlue kullanımının faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Motorun gücünü ve performansını üst düzeye çıkartır.
  • Canlılara ve doğaya verilen zarar en aza iner.

AdBlue Biterse Ne Olur?

Bu sıvı sürüş esnasında biterse, emisyonu sınırlamak için motorun gücü ve performansı düşecektir. Durduktan sonra, tank boşsa motoru yeniden çalıştıramayabilirsiniz.

Araba size tanktaki sıvının azaldığına dair sürekli uyarı verecektir. Tankınız bitmeye yaklaştığında, gösterge tablosunda bir uyarı göreceksiniz. Fakat bu uyarıyı çok sık görmezsiniz. Çünkü dolu bir tank sizi 10-15 bin km kadar idare eder.

Hangi Araçlarda Vardır?

Bu teknoloji her araçta yoktur. Çoğunlukla 2015 üstü Fransız ya da Alman marka arabalarda kullanılır.

Aracınızda bu sistemin olup olmadığını anlamak da oldukça basittir. Aracınızın kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz ya da yakıt deposunun yanında, bagajda veya kaputun altında mavi bir AdBlue kapağıyla karşılaşabilirsiniz.

Bunun yanı sıra aracınızın modelinde Blue ya da SCR ifadesi geçiyorsa bu teknolojiye aracınızın sahip olduğu anlamına gelir.

Adblue Nedir

Aracımın Dizel Tankına AdBlue Koyarsam Ne Olur?

Yeniden hatırlatmakta fayda var bu sıvı herhangi bir yakıt ya da yakıt tüketimine katkı sağlayan bir sıvı değildir. O yüzden bu sıvıyı kendi tankına doldurmanız gerekmektedir. Eğer yakıt tankına dökerseniz bu aracınızın enjeksiyon sistemine büyük hasarlar verebilir.

Yanlışlıkla dizel tankına Adblue sıvısı koyarsanız bu durumda sakın motoru çalıştırmayın ve servisinizle iletişime geçin. Aynı durum, AdBlue tankınıza yakıt doldurursanız da geçerli, sakın motoru çalıştırmayın.

AdBlue Fiyat

AdBlue sıvısını normalde akaryakıt istasyonlarından doldurabiliyorsunuz. Bunun dışında internet üzerinden ya da otomotiv yağ satışı yapan marketlerden de bu sıvıyı temin edebiliyorsunuz.

Şu an için AdBlue fiyatları internet üzerinden 5 litre fiyatı 115 liradan başlıyor. İlerleyen süreçlerde fiyatlarda değişiklik olabilir.

Sıfır KM Araba Modellerine Göz Atın

6 YORUMLAR

  1. EDBLU UYARİ VERİP CEKİSTEN DÜSER BU DOĞRU EDBLU TAMAMİYLE BİTERSE EGER ARACİ İSTOP ETTİRİRSEN TEKRAR CALİŞMAZ BİR AN ÖNCE EDBLU ALMALİSİN BU EDBULUNUN DOĞAYI TEMİZ TUTMAKTAN BAŞKADA ARACA HİÇBİR ETKİSİ TEMİZLİĞİ VE FAYDASİ YOKTUR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here