Aktif Güvenlik Sistemleri Nelerdir ?

0
2262
aktif güvenlik sistemleri

Otomobillerde kaza olasılıklarını azaltmak ve önlemek için aktif güvenlik sistemleri kullanılmaktadır. Sürücünün sürüşüne aktif bir şekilde müdahale eden ve bu şekilde kritik durumlarda oluşan riskleri azaltan ve kazaların önlenmesine yardımcı olan tüm sistemler aktif güvenlik sistemleri kapsamına girmektedir. Peki bu aktif güvenlik sistemleri nasıl çalışır? Kaç çeşittir? Neden önemlidir?

Aktif Güvenlik Sistemleri Kaç Çeşittir?

1.ABS – Kilitlenme karşıtı frenleme sistemi

abs

Bu sistem, tekerleklerde bulunan sensörlerin yardımı ile frenleme anında herhangi bir tekerlekte ki kilitlenmeyi algılar. Daha sonra fren gücünü azaltır. Bu sayede aracın kızaklamasını engeller. Çok net bir şekilde direksiyon hakimiyetine katkı sağlar. ABS, kaza olasılıklarını minimum hale indirebilmek için kullanılan bir frenleme teknolojisidir.

2.TCS- Çekiş kontrol sistemi

cekis kontrol sistemi

TCS, tekerleklerden birinin patinaj durumuna düşmesi halinde bu durumu tekerleklerde bulunan hız sensörleri ile algılar. Daha sonra o tekerleğe giden torku azaltır. Bu sayede de olumsuz sürüş koşullarını engeller.

3.ESP- Elektronik denge programı

esp

ESP, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS) ve patinaj önleme sistemi (ASR) ile birlikte çalışmaktadır. Bu sistem otomobillerde ki dayanıklılık ve dengenin en yüksek seviyede olması ve otomobilin en doğru biçimde manevra yapabilmesi için kullanılmaktadır. Hareket halinde olan otomobilin savrulmaması ya da kaymaması için sensörlerin desteği ile bütün tekerlerin dönüşü algılanır. Kontrol altına alınır. Eğer tekerlerden birinin devrinde yaşanan düşüş ya da artış durumu olursa, o tekerlekte ki devire ters etki eder.

4.EBD- Elektronik fren kuvveti dağıtım sistemi

ebd

Bu sistem, aracın dengeli bir şekilde frenlemesini sağlar. EBD’nin asıl amacı hem ön hem arka tekerlekler arasında oluşan fren kuvvetini düzenlemek ve dengeli olarak her iki kısmada iletmektir.

5.ASR

asr

Bu sistem, ABS sistemini kullanarak aracın olumlu olumsuz hava şartlarında patinaj yapmasını en alt seviyeye  indirmeyi amaçlar. ASR sistemi patinajı algılar ve ABS hidroliğini devreye sokarak tekerleklere fren uygulanmasını sağlar. ASR sisteminin bir diğer yaptığı şey ise yakıt enjektörüne ya da ateşleme sistemine  müdahale ederek motor gücünü düşürmek. Bütün bunlar sayesinde araç patinaj yapmayı bırakarak kalkışı gerçekleştirir.

6.DSA- Dinamik denge desteği

dsa

ASR sistemi ile aynı görevi gören DSA, çalışma sistemi olarak ASR’den farklıdır. Bu fark ise DSA’nın motor çalıştığı andan itibaren hız ve koşul fark etmeden patinaj durumunda yakıt hattına müdahale ederek patinajı engellemesidir.

7.Hill Holder – Yokuş Kalkış Desteği

hill holder

Adından da anlaşıldığı gibi eğimli alanlarda kalkış sırasında aracın geri kaymasını engeller. Sürücünün ayağını frenden çektiği anda kısa süreli frenlemeyi sürdürür. Bu sayede de geri kaymayı engelleyip basit bir kalkış sağlar.

8.Park Sensörleri

park sensörleri

Aracınızı park ederken geri görüş kameraları ile ya da sesli uyarı sistemleri ile sürücüyü uyarır. Sistem aracın cisimlere yaklaşıp yaklaşmadığının uyarısını vererek meydana gelebilecek olası küçük kazaların önüne geçmeyi amaçlar.

9.Şerit Takip Sistemi

şerit takip sistemi

Eğer seyir halinde olan araç, şeridinden çıkarsa sürücüyü aracın üzerinde bulunan sensörler ile uyarır. Aracı bu şeritler arasında tutmaya çalışır. Bu sistemlerden bazıları sadece sürücüyü uyarırken bazıları ise direksiyona müdahale eder.

10.Yorgunluk Tespit Sistemi

yorgunluk tespit sistemi

Bu sistem, düzenli olarak sürücünün direksiyon hareketlerini kaydeder. Sürücünün, yolculuğun kalanına uygun olup olmadığı hakkında gözlem yapar. Eğer sürücü belli sabit hızlarda direksiyon manevralarını normalden farklı şekilde sergilerse, gösterge tablosunda görsel uyarı veya sesli uyarı vererek sürücüyü mola vermesi için uyarır.

11.ACC (Adaptif Cruise Control)

acc

Türkçe karşılığı adaptif hız sabitleyici olan bu sistem, aracınız seyir halinde ilerlerken sistem devreye alındığında eğer önde araç bulunuyorsa araca sürücü müdahale etmeden hızı azaltıp artırır. Bu sayede güvenli takip mesafesi ve otonom sürüş sunabilir.

12.CAS- Çarpışma Önleme Sistemi

çarpışma önleme sistemi

Bu sistem, aracınız seyir halinde iken önündeki aracı gözlemler. Bu sayede de takip mesafesine dikkat eder. Seyir halinde ki aracın olumsuz durumlar ve ani olabilecek kazalar gibi durumları sensörler ve kameralar yardımı ile algılar. Sonrasında erken frenleme sağlar. CAS, kaza sırasında çarpışma şiddetini önlemek için ya da şiddeti azaltmak için araçlara eklenen bir güvenlik sistemidir.

İkinci El Araba İlanlarını Görmek İçin Tıklayın

Sıfır Km Araba Modellerini Ve Fiyatlarını Görmek İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here