Çoğunuzun başına gelmiştir. Arabaya binin, motoru çalıştırmak için anahtarı çevirin ve…. Motor çalışmadı! Bunun nedeni, çoğu durumda, araç aküsünün aniden boşalmasıdır. Peki akü birden boşaldı, bu durumda ne yapmanız gerekir?

Akünün Aniden Boşaldığını Nasıl Anlarız?

Genellikle arabanızın aküsünün aniden boşalmasına şaşırırsınız çünkü arabanızdan gelen bazı sinyalleri hafife alırsınız, bu da araç aküsünü değiştirme zamanının geldiğini açıkça ortaya koymalıdır.

Ancak arabanın teklemesi, pilin boşalmasının belirtilerinden yalnızca biridir. Motorun çalışması normalden daha uzun sürerse veya gösterge panelindeki arıza uyarı ışıkları kalırsa, bu, değiştirme zamanının geldiği anlamına gelir.

Zayıf Otomobil Aküsü Nasıl Anlaşılır?

Akünüzün üzerinde bulunan lamba size akünüzün sağlığı hakkında bilgi verir. Eğer akünüzün lambası yeşil renk yanıyorsa, korkmanıza gerek yok akünüz gayet iyi durumdadır. Ancak akü lambasında siyah renk görüyorsanız akünüzü şarj etmelisiniz, beyaz renk ise akünüzü değiştirmeniz gerektiğini anlatıyor.

Otomobil aküsü boşalmasının aniden olmasından kaçınmak için, bileşen olan voltmetrenin ne zaman değiştirileceğini anlamak için yararlı bir araç kullanabilirsiniz.

Oldukça uygun fiyatlarla satın alınabilen bu araçları kullanarak makine aküsünün şarj durumunu ölçmek mümkündür. Otomobilin kaputunu motor kapalıyken açmak ve artı ve eksi terminalleri ilgili akü terminallerine bağlamak yeterli olacaktır.

Bu yapıldığında, pil şarj değerleri voltmetre üzerinde görünecektir. Bunlar 12,4 ile 12,7 volt arasındaysa, arabanızı güvenle sürebilirsiniz çünkü akü hala dolu demektir. Değerler daha düşükse, yeniden şarj etmeniz veya değiştirmeniz gerekecektir.

Düşük araç aküsü: Nasıl şarj edilir?

Akü boşalırsa ne yapmalıyız?

Kendinizi boş bir araba aküsüyle buldunuz ne yapacaksınız? İşte yanıtı burada. Arabanızı tekrar sürebilmek için en iyi yöntem aküyü şarj etmeyi denemek olacak, yeniden şarj işlemini gerçekleştirmek için, kendinizi gerekli kablolarla donatmanız ve yakında şarj edilmiş bir aküsü olan başka bir arabaya sahip olmanız gerekir.

Her iki arabanın da kaputunu açın. Kabloların eksi ve artı uçlarını önce dolu araç aküsüne, sonra da boşalmış olana bağlayın.

Bu işlem tamamladınız. Şimdi ise yüklenen arabanın motoru önce yaklaşık 2000 rpm dönüş hızında çalıştırın. Ardından yüksüz arabanın motoru çalıştırılarak yaklaşık on dakika çalışır durumda beklemelidir. Bu sürenin sonunda, kablolar takıldıkları sıranın tersi sırayla çıkarılmalıdır.

Önlem olarak, makinenin aküsünü kontrol ettirmek için hemen sonrasında bir servise gidip gerekirse değiştirin.

Akü Birden Boşaldı: Kablolar olmadan ne yapılmalı?

Arabada kabloların olması avantajdır, ancak çok az sürücü bu kurala uyar. Peki, araç aküsü aniden biterse ve kablo yoksa ne yapmalı?

Arabanızı çalıştırabilmek için eski itme yöntemini kullanabilirsiniz. Bu işlem için, radyo, navigatör ve benzerleri gibi tüm cihazları kapatmak, kontak anahtarını çevirmek, ikinci vitese geçmek ve debriyajı basılı tutmak gerekli olacaktır. Yeterli hıza ulaşıldığında, ayağınızı debriyajdan kaldırın ve hızlanın.

Bu yöntemle motoru tekrar çalıştırabileceksiniz, ancak dikkatli olun. Katalizöre zarar verme ihtimali vardır.

iKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

 

1 YORUM

  1. Eski bir tabirle vurdurmak, aracın aktarma organlarının zarar görmesine sebep olabilir. Pek sağlıklı olmayan bir harekettir. Bu sebeple Vurdurmaktan ziyade yol yardımı çağırmalıyız.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here