Kış Günü Akü Biterse!

0
17648

Akü biterse ne olur? Akü arızası nasıl anlaşılır? Akümülatör nedir ve nasıl çalışır? Kışın akü daha mı çabuk bozulur ya da biter? Akü fiyatları nasıl?

Kış Günü Akü Biterse Ne Olur?

AkümülatörYapılan bir araştırmaya göre otomobil arızası için oto servislerine başvuranların büyük bir kısmı akü arızası ya da akü bitmesi ile ilgiliymiş. Özellikle acemi sürücüler ya da “aracın aksamından bi haber ama araba kullanıyorum” tadındaki sürücüler için akünün bittiği an tam bir kriz yaşanıyor. Hatta onların durumu, İstanbul trafiğinde sabah sabah işe gitmeye çalışan bir çok kişiyi de ilgilendirebiliyor…

Akü bitince ne olur, akü arızası nasıl anlaşılır ve akü fiyatları gibi konulara geçmeden önce “bu akü nedir” anlayalım!

Akü Nedir?

AkümülatörTam adı akümülatör olan parça, araçların elektrik sistemi ile ilgili olan ve aracın çalışması için gerekli olan bir parçadır. Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç halinde elektrik enerjisi olarak kullanılan akümülatör, araç motorunu çalıştırmak için gereklidir. Aynı zamanda aydınlatma, klima çalıştırma işlemleri için gereken enerjiyi de sağlar. Akü, kademeli olarak ilerleyen bir çalışma prensibi ile çalışır. Ana malzemesi kurşun ve sülfürük asit olan akümülatör, bir çeşit akım toplayıcı olarak da tanımlanabilir.

 

Akümülatör

Akümülatörün Enerji Üretme Şekli

Akünün enerji üretme şekli; “farklı plakaların sülfürik asit ve su çözeltisine batırıldığında ortaya çıkan reaksiyondan voltaj üretir” şeklinde özetlenebilir. Söz konusu voltajı marş motorunu çalıştırmak için kullanır. Ayrıca araç çalışmadığı zaman radyo, aydınlatma ya da koltuk ısıtma gibi elektrik gerektiren enerjiye ihtiyaç duyan alanlara da enerji sağlar.

 

Akü Değiştirme

AkümülatörOto elektrik ihtiyacı için ve marş motorunun çalışması için gerekli olan akü, bittiği için ya da bozulduğu için yolda kalan veya aracını çalıştıramayan sürücüler araçtan araca akü aktarımı yapabilir veya en yakın servisten destek alabilirler. Sigorta değişimi ya da diğer konular gibi bunun için de yine uzman desteği almak en doğrusudur.

Akü nasıl değiştirilir?

AkümülatörAkü değiştirmek; kolaydır. Hemen herkes yapabilir. Ancak daha önce hiç akü değiştirmediyseniz ya da değiştirilirken izlemediyseniz bizce dokunmayın! Zira, hatalı bir işlem, kötü bir iş kazasına neden olabileceği gibi araç kullanıldığında da güvenli sürüşü tehlikeye atabilir.

 

Akü arızası nasıl anlaşılır?

AkümülatörAkü değişimi öncesinde bu işlemin gerçekten gerekli olduğundan emin olmak gerekir. Bazen akü kutup başlarının deforme olması da parçanın çalışmasını engel olabilir. Böyle bir sorun varsa komple akü değişimi gerekmez. Aküyü değiştirmek gerektiğini gösteren en net belirti ise akü kutusundaki çatlaklardır. Bu çatlaklar, artık akü yenileme zamanın geldiğini gösterir.

Akü fiyatları

Akümülatör fiyatları bir markadan diğerine değişiklik gösterebilir. Ayrıca markalar dönemsel kampanyalar yapabilirler. Burada güvenilir bir markayı tercih etmek, akü yenileme işlemini yapmalarını sağlamak ve garanti koşullarına bakmak önerilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here