Akü hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Aküler hakkında pek çok doğru bildiğimiz yanlışlar olduğunu fark ettik ve bugün sizler için akü konusunda bir içerik hazırladık.

Özellikle son dönemde üretilen araçların neredeyse tamamı elektrikle çalışan sistemlerle donatılıyor.

Aracın beyni, tekonloji donanımları, multimedya ekranları, sensörler, silecekler, far grubu, elektrikli el frenleri, Start&Stop sistemi, rezistans, klima…vb hayati öneme sahip donanımların akünüzün durumuna bağlı olarak çalıştığını unutmayın.

Akü

Ve tabi ki otomatik vites bir aracınız varsa, akünüz bittiğinde direk olarak yolda kaldınız demektir. 🙂

1Akü Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Manuel vites araçlarda, iterek yani “Vurdurarak” araç çalıştırmayanımız yoktur sanırım. Eğer akümüz tamamen bitmiş duruma geldi ise, ve aracı vurdurarak ya da takviye kablosu bağlanarak çalıştırdıysak, aracın sürüş esnasında aküyü tamamen şarj edeceğini düşünmeniz sizi sonrasında zor bir duruma düşürebilir.

Çünkü aracın aküsünü, araç sürüş esnasında tamamen dolduramaz. Yani eğer aracınızı takviye veya iterek çalıştırdıysanız, mutlaka bir akü servisinde gerekli ekipmanlar ile şarj dolumu yaptırılması gerekiyor.

Bir diğer önemli konu ise, sulu sistem akülerin zaman zaman su miktarını ölçtürmeniz ve eğer gerekiyor ise ekleme yapmanız tavsiye edilir.

Aküyü aldıktan sonra hiçbir bakım yapılmayacak diye bir şey yoktur.

Akünüzün kaç amperlik olması gerektiği ise, üretici tarafından kullanım kitapçığında belirtilen ölçüde olmalıdır. Daha uygun fiyatlı olsun diye olması gerekenden daha küçük amperli bir akü kullanmak aracınıza zarar verebilir. Aynı zamanda çok büyük bir akü takmakta fayda sağlamayacaktır.

Belirli ölçüde büyük akü takmak için ise, araştırma yapabilirsiniz.

2Aküyü Hemen Değiştirmeniz Gerekmiyor!

Akünüzün şarjı bitti ise veya araç içinde akü ikaz lambası yanar ise, hemen değiştirmeniz gerekmiyor.

Gerekli ölçümleri ve arızaları takip ederek sorunu çözebilirsiniz.

Elektik sistemi ile ilgili arızalar aracınız için büyük masraflara yol açabilir.

Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız, mutlaka şarjı bitmemesi için çalıştırın.

Şarj dinamosu, marş motoru, alternatör, tesisat, sigorta ve roleler gibi elektrik aksamlarında belirlenen voltaj seviyesinde akım geçmesi önemsenmesi gereken bir konudur.

Aracınıza sonradan eklediğiniz donanımlar var ise bir üst amper değerine sahip aküyü kullanmanız tavsiye edilebilir.

Aynı zamanda LPG dönüşüm kiti ve ses sistemi gibi aracınıza sonradan eklenen elektrik bağlantılı parçalarda, akü ve tesisat ile ilgili gerekli önlemleri almanız gerekiyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

  

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here