Amerikan Otomobil Markaları

Yollarda en çok karşılaştığımız markalardan birkaçının Amerikan otomobil markaları olduğunu söylemek yanlış olmaz. Geniş bir üretici yelpazesine sahip ülkenin köklü üreticileri geçmişte birçok gelişmeye yön verdiği gibi, kısmen yeni üreticileri ile de sektörde önemli bir yeri korumakta.

Ford

Genel olarak Ford olarak bilinen Ford Motor Company, ana merkezi Detroit’in bir banliyösü olan Dearborn, Michigan’da bulunan; Amerikan çok uluslu bir otomobil üreticisidir. Henry Ford tarafından 16 Haziran 1903’te kurulmuştur. Şirket Ford ford amerikan otomobil markalarımarkası altında otomobil ve ticari araç ve Lincoln markası altında lüks otomobil satmaktadır. Ford ayrıca Brezilyalı SUV üreticisi Troller’ın sahibidir. İngiltere Aston Martin ve Jiangling Motors gibi bazı şirketlerde de hisseleri bulunmaktadır. Ayrıca Çin (Changan Ford), Tayvan (Ford Lio Ho), Tayland (AutoAlliance Tayland), Türkiye (Ford Otosan) ve Rusya’da (Ford Sollers) ortak girişimleri bulunmaktadır. Şirket, New York Borsası’nda işlem görmektedir ve Ford ailesi tarafından kontrol edilmektedir. Ford, hareketli montaj hatları gibi özenle tasarlanmış üretim dizilerini kullanarak büyük ölçekli otomobil üretimi ve endüstriyel işgücünün büyük ölçekli yönetimi için yöntemler geliştirdi; 1914’te bu yöntemler tüm dünyada Fordizm olarak biliniyordu.. Ford, 1999’dan 2010’a kadar İsveçli otomobil üreticisi Volvo’ya sahipti.

GMC

gmc general motors

General Motors Truck Company (GMC), Amerikan otomobil üreticisi General Motors’un (GM), öncelikle kamyonlara ve ticari araçlara odaklanan bir bölümüdür. GMC şu anda premium tabanlı bir pazara hitap eden SUV’ler, kamyonetler, minibüsler ve hafif hizmet kamyonları üretiyor. Geçmişte GMC, itfaiye araçları, ambulanslar, ağır hizmet kamyonları, askeri araçlar, karavanlar, transit otobüsler ve orta hizmet kamyonları da üretiyordu.

Birçok GMC ve Chevrolet kamyonu mekanik olarak aynı olsa da GMC, Denali serisi gibi lüks araçlarla ana akım Chevrolet markasına birinci sınıf bir teklif olarak konumlandırılmıştır. Kuzey Amerika’da GMC araçları neredeyse her zaman Buick araçlarının yanında ortak bayilerde satılır ve aynı bayinin hem lüks otomobilleri hem de kamyonları pazarlamasına izin verir.

Hummer

HUMMER LOGO VECTOR (AI EPS) | HD ICON - RESOURCES FOR WEB DESIGNERS

Hummer, ilk olarak 1992 yılında AM General M998 Humvee’nin sivil bir versiyonunu satmaya başladığında pazarlanan bir

kamyon ve SUV markasıdır. 1998’de General Motors (GM), markayı AM General’den satın aldı ve üç araç pazarladı: askeri bHumvee’ye dayanan orijinal Hummer H1 ve daha küçük, GM’ye dayanan yeni H2 ve H3 modelleri. 2008 yılına gelindiğinde, Hummer’ın ekonomik gerileme dönemindeki hayatta kalma gücü sorgulanıyordu ve GM yönetimi tarafından incelemeye alındı. Marka, 2009 yılında GM iflasının bir parçası olarak Motors Liquidation Company’ye devredilmek yerine, satışını araştırmak için GM tarafından tutuldu.

30 Ocak 2020’de General Motors, HUMMER’ın dönüşünü ortaya koyan bir dizi kısa tanıtım videosu yayınladı. Teaser’lar, markanın geri dönüşünü doğrular nitelikte idi. Bu sefer ayrı bir marka olarak değil, GMC markası altında “GMC Hummer EV” olarak satılacak iki model, bir elektrikli kamyonet ve SUV vardı. Tanıtımlara göre, elektrikli araç, 1.000 beygir gücüne sahip olacak, 3 saniyede 100km / saat’e çıkacak ve 2021 sonbaharında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Jeep

amerikan otomobil markaları jeep

Jeep, bir Amerikan otomobil markası ve aynı zamanda Fiat Chrysler Automobiles’in yüzde yüz iştiraki olan FCA US LLC’nin bir bölümüdür. Jeep, Chrysler’in Jeep markasını ve kalan varlıkları ile birlikte önceki sahibi American Motors Corporation’dan (AMC) satın aldığı 1987’den beri Chrysler’in bir parçasıdır.

Jeep’in yelpazesi spor hizmet araçlarından oluşmaktadır. Önceden, Jeep’in yelpazesi diğer pick-up’ların yanı sıra küçük kamyonetler ve birkaç roadster içeriyordu. Jeep, 2016’da dünya çapında 1.4 milyon SUV sattı ve 2017’nin ilk yarısında Fiat-Chrysler’in ABD’de en çok satan markası oldu. Yalnızca ABD’de 2400’den fazla bayi; Jeep markalı araçları satmak için franchise haklarına sahiptir ve Jeep’in ayrı bir şirkete dönüştürülmesi durumunda, değerinin 22 ila 33,5 milyar ABD Doları arasında olacağı tahmin edilmektedir.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here