Antifrizsiz Aracım Dondu Ne Yapmalıyım?

1
2444

Kış aylarının gelmesi ve havaların soğuması nedeniyle otomobillerin soğutma suyuna antifriz eklemek gerekir. Otomobilleri her ne kadar yaz kış antifrizle kullanmak gerekse de birçok otomobil özellikle yazın tamir gördüğünde antifriz koyulmadan sadece su koyularak kullanılıyor. Antifriz kullanımının asıl amacı motor soğutma sıvısının donma noktasını düşürmek olsa da antifriz kullanımı motor içerisinde korozyon oluşumunu engeller. Kışın antifriz kullanılmayan araçlarda soğutma suyu donabilir. Soğutma suyu donduğunda motorda büyük sorunlar oluşabilir. Bu yazımızda sizlere “Antifrizsiz Aracım Dondu Ne Yapmalıyım?” Sorusunun cevabını vereceğiz.

Antifriz Nedir ?

0 derece ve altında radyatör suyuna ilave edilerek suyun donmasını engelleyen kimyasal bir maddedir. Çoğunlukla otomobil motorlarında kullanılmaktadır. Bir alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) iyi bir antifrizdir. Bu sıvı radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak için de kullanılır. Donma noktası bu sıvının türüne göre değişir ve suyun donma noktasından daha düşük bir sıcaklıkta donarak suyla karıştırıldığında daha düşük donma sıcaklıkları sağlar. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı% 70’i geçerse donma% 30’un altına düşer ve ısı tehlikesi vardır. Isıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kulllanılır.

Antifrizsiz Aracım Dondu Ne Yapmalıyım?

Türkiye’de maksimum koruma için iklim koşullarında% 33 ila% 50 arasında antifriz kullanılması tavsiye edilir. Karıştırırken sert sudan kaçınılmalıdır. Çünkü sert su, antifrizdeki koruyucu katkı maddelerinin etkisini azaltır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve damıtılmış su kullanılmalıdır. Antifriz ilavesine veya değiştirilmesine bir bomometre ile ölçüldükten sonra karar verilmelidir. Bomometre cihazı sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer ve formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez. Bu nedenle, bomometre ölçüm yapamaz. antifriz soğutma sisteminin koruma gücünü ölçememektedir.

Antifrizsiz Aracım Dondu Ne Yapmalıyım?

Antifriz bulunmayan araçlar hava şartlarına göre don yapabilir. Aracın soğutma sıvısı donduğunda genleşir. En iyi ihtimalle araçta bulunan su tapaları atar. Su tapalarının atması kötü bir durum değildir. Motor içerisindeki don çözülür. Tapa değişir. Araca antifriz eklenerek yola devam edilir. Ancak bazı durumlarda su tapası atmaz motor bloğu, silindir kapağı veya radyatör de çatlayabilir. Bu durumu anlamanın en kolay yolu, don çözülür araca ilk olarak normal su koyulur. Araç çalıştırılır. Herhangi bir problem olup olmadığı anlaşılır. Aracın motorunda oluşan çatlak, büyük masraflara yol açabilir. Bu sebeple antifriz kullanımına dikkat edilmesi gerekir.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here