APP Plakalar Hakkında Her Şey

3
29588

2010 yılından sonra otomotiv tutkunları arasında popülerleşmeye başlayan APP plaka ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız bu haber tam size göre.

APP Plaka Nedir?

Amerikan Press Plaka kelimelerinin ilk 3 harfinin kısaltılmasıdır. Standart plakaların aksine APP plaka kişilerin zevklerine göre tasarlandığı için daha hoş ve düzgün görüntüye sahiptir. Kısacası, kişilerin kendi istedikleri fontlarda, boyutlarda ve renklerde yaptırdıkları plakadır. Normal plakalara göre daha dikkat çekici olan APP plaka araç sahipleri tarafından daha çok tercih ediliyor.  En çok kullanılan fontlar ise Fransız, Fransız kesikli, Alman, İstanbul, İstanbul kalın fontlarıdır. Uygulaması ise reklamcılar, oto sanayiciler ve internet üzerinde bu işi yapanlar tarafında yaptırılmaktadır.

APP Plaka

APP Plaka Nasıl Değiştiriliyor?

6047 sayılı Kara Yolları Trafik Kanuna göre kullanımı yasaklandığı için yasal yollar ile takılamıyor. Normal şartlarda plaka değişiklikleri trafik şubesine bildiriliyor. Daha sonra yeni alınan plakanın mühürlenmesi gerekiyor. Ancak bu tarz plakalar mühürlenemediği için yasal olarak takılamıyor ve sadece üreticileri tarafından takılabiliyor.

Standart Plaka ile APP Plaka Arasındaki Fark

Standart plaka ile arasındaki en büyük fark, standart plakların üzerinde TR logosu ve ay yıldız hologramları bulunmasıdır.

APP Plaka

Araç muayene istasyonu olan TÜVTÜRK`e göre standart plakanın özellikleri şöyle,

  • Plakada 4×10 cm mavi zemin üzerine beyaz renkte TR ibaresi bulunmalıdır.
  • Plakada TŞOF’a ait mühür bulunmalıdır.
  • Plakada ay yıldızlı ibare bulunmalıdır
  • Plakanın alt kısmında dalgalı şerit olmalıdır.
  • Plakada harf ve rakamlar yönetmenliğe uygun yapılmalıdır.
  • Plakalar genel olarak beyaz zemin üzeri siyah yazılardan oluşur. Ancak bazı özel plaklar bunun dışındadır.
  • Plaka ölçüleri 11×52 cm veya 21×32 cm olmalıdır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yeni kusur tablosuna göre bu özellikleri taşımayan plakalar araç muayenesinde geçemiyor. Buna uymayan araçlar, ağır kusur kapsamında değerlendiriliyor. Yapılan bu düzenleme sayesinde Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) tarafından okunamayan, gasp ve hırsızlık gibi suçlarda sık kullanılan sahte plakalar tarihe karışacak.

APP Plaka

APP Plaka Cezası Var mı?

6047 sayılı Kara Yolları Trafik Kanuna göre kullanımı yasak. Kullananlara 505 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Cezası erken ödendiği taktirde ise %25 indirim yapılarak 378,75 TL ödeme yapılabiliyor. Standart dışı plaka kullananlara 7 gün süre verilir. Bu süre zarfında plakanın düzeltilmesi istenir. Bu süre zarfında plaka değiştirilmez ise 1.034 TL idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten menedilir. Ayrıca APP plaka kullanan araç sürücünün ceza puan hanesine 15 ceza puan eklenir.

APP Plaka

APP plaka sahipleri bu cezalardan etkilenmemek için bağlı bulundukları Trafik İlçe Emniyet Müdürlüğünden randevu alıp standart plakalarını taktırmaları gerekiyor.

3 YORUMLAR

  1. Esnaf ve sanatkarlar odasına bildir o zaman bu tür imalatları yapanlar listelensin, yasal takip süreci bu tür uygulama yapanlara başlansın.

  2. Römork kullanır belgesi olan araca 3. Plakanın verilmemesi kadar absürt bir şey olamaz. Her seferinde araçtan sök, römorka tak, sök tekrar araca tak… Eninde sonunda düşecek….

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here