Ana Sayfa Danışman APP Plaka Hakkında Her Şey

APP Plaka Hakkında Her Şey

3
35735

Otomotiv tutkunları arasında son derece popüler olan APP plaka ile ilgili detaylar bu yazımızda sizi bekliyor. APP olarak kısaltılan bu kavram aslında Amerikan Press Plaka kelimelerinden geliyor. Standart plakaların aksine bu plakalar, kişilerin zevklerine göre tasarlanıyor. Bu sebeple daha hoş ve özgün bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kısacası, kişilerin kendi istedikleri fontlarda, boyutlarda ve renklerde yaptırdıkları plakalar, APP plaka olarak adlandırılıyor. Ara sahiplerinin en çok tercih ettiği fontlar; Fransız, Fransız kesikli, Alman, İstanbul, İstanbul kalın seçenekleri oluyor. Bu tür uygulamalar; reklamcılar, oto sanayiciler ve özel internet siteleri tarafından yaptırılabiliyor.

APP Plaka Nasıl Değiştiriliyor?

6047 sayılı Kara Yolları Trafik Kanuna göre kullanımı yasaklandığı için yasal yollar ile takılamıyor. Normal şartlarda plaka değişiklikleri trafik şubesine bildiriliyor. Daha sonra yeni alınan plakanın mühürlenmesi gerekiyor. Ancak bu tarz plakalar, mühürlenemediği için yasal da olarak kullanılamıyor ve sadece üreticileri tarafından takılabiliyor.

Standart Plaka ile APP Plaka Arasındaki Fark

APP plakanın standart modellerle arasındaki en büyük fark, TR logosu ve ay yıldız hologramları.

 

Araç muayene istasyonu olan TÜVTÜRK`e göre standart bir plakanın özellikleri şöyle olmalı;

  • Plakada 4×10 cm mavi zemin üzerine beyaz renkte TR ibaresi, TŞOF’a ait mühür, ay yıldızlı ibare ve alt kısmında dalgalı şerit bulunmalıdır.
  • Harf ve rakamlar yönetmeliğe uygun yapılmalıdır.
  • Plakalar genel olarak beyaz zemin üzeri siyah yazılardan oluşur. Ancak bazı özel plaklar bunun dışındadır.
  • Plaka ölçüleri 11×52 cm veya 21×32 cm olmalıdır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yeni kusur tablosuna göre, bu özellikleri taşımayan plakalar araç muayenesinde geçemiyor. Buna uymayan araçlar ise ağır kusur kapsamında değerlendiriliyor. Yapılan bu düzenleme sayesinde Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) tarafından okunamayan gasp ve hırsızlık gibi suçlarda sık kullanılan sahte plakalar tarihe karışacak.

APP Plaka Cezası Var mı?

6047 sayılı Kara Yolları Trafik Kanuna göre APP plaka kullanımı yasak. Kullananlara 750 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Standart dışı plaka kullananlara APP plaka cezasını ödemek için 7 gün süre verilir. Bu süre zarfında plakanın düzeltilmesi istenir. Süre bitimine kadar plaka değiştirilmez ise 1.536 TL idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten menedilir. Ayrıca kullanımı tespit edilen araç sürücünün ceza puan hanesine 20 ceza puan eklenir. Araç sahipleri, sahipleri bu cezalardan etkilenmemek için bağlı bulundukları Trafik İlçe Emniyet Müdürlüğünden randevu alıp standart plakalarını taktırmaları gerekiyor.

Resmi Plakalar Hangileri?

3 YORUMLAR

  1. Burak Can
    Plakanın fonuna bakıpta wooow dediğimi hatırlamıyorum. Göze görünen araçtır plaka değil. Gereksiz bir şey tartışmasız
  2. Mehmet Canbeyli
    Esnaf ve sanatkarlar odasına bildir o zaman bu tür imalatları yapanlar listelensin, yasal takip süreci bu tür uygulama yapanlara başlansın.
  3. Coşkun
    Römork kullanır belgesi olan araca 3. Plakanın verilmemesi kadar absürt bir şey olamaz. Her seferinde araçtan sök, römorka tak, sök tekrar araca tak... Eninde sonunda düşecek....