neden buğu oluşur

Kış aylarında bütün kullanıcıların başına gelen bir olaydır araç camındaki buğular. Sıcak havalarda da klimayı açıyorsanız durum tam tersi olabilir ve buğu pencereleri dışarıdan bulanıklaştırır.  Buğuyu ve yoğuşmayı azaltmak ya da ortadan kaldırmak için temel kural aracın içerisindeki sıcaklığı, dışarıdaki sıcaklığa mümkün olduğunca yakın olacak şekilde ayarlamak olacaktır. Bu buğuların trafikte seyreden bir otomobil için görüş açısından tehlikeli olacağını kendinizin düşünmesinde fayda var. Araçlarda neden buğu oluşur?

Camlarda Buğu Neden Oluşur?

Buğulu camların nedeni sıcaklık ve havanın nem içeriğiyle ilgilidir. Soğuk bir günde aracınızın içinde yolcuların nefesinden botlarınızdaki suya, birçok nem yaratıcı vardır. Bu nem, çiğ noktası olarak da bilinen, belirli bir sıcaklığın altındaki havaya (yani pencerelerin yanındaki havaya) çarpınca yoğuşmaya dönüşür. Bu yoğuşma da araba camlarında buğu oluşumuna neden olur. Sıcak ve nemli havalarda ise aracınızın dışındaki soğuk hava AC sistemi tarafından soğutulup ön cama verilince yine buğu oluşumuna, bu kez camın dış kısmında neden olur.

Arabanın İçi Daha Sıcaksa Ne Yapılmalı ?

neden buğu oluşur

Dışarıda hava soğukken arabanızın içerisindeki klimayı çalıştırdığınızda, buğu genellikle araba pencerelerinin içinde oluşmaya başlar. Bunu gidermek için yapmanız gerekenler şunlardır:

– İlk olarak ısıyı maksimum ayara getirin, çünkü sıcak hava daha fazla nemi tutabilir.

– Ardından AC soğutmayı açın, bu şekilde nemi havadan çekecektir.

– Son olarak sirkülasyon düğmesini kapatın. Bu şekilde arabada daha soğuk ve daha kuru bir hava oluşacaktır.

Peki, bu durum tam tersi olursa;

Dışarısı İçerden Sıcaksa ?

Dışarıdaki sıcaklık ve nem seviyesi arabanın içindekinden daha yüksek olduğunda aracın camının dış tarafında nem yoğunlaşacaktır. Bir önceki maddede yazdığımıza benzer şekilde araba camındaki buğuyu gidermek için amacınız içerideki sıcaklığı dışarıdaki sıcaklığa uyacak şekilde değiştirmek olacaktır. İşte yapmanız gerekenler:

– Öncelikle ön cam sileceklerinizi kullanın. Bu, sıcaklığı dengeleyene kadar yoğuşmadan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

– Ardından aracınızı ısıtın. Sıcaklığı çok rahatsız olmadan yükseltmek için AC’yi en düşük (yani en az soğuk) ayara getirin. Eğer işe yaramazsa AC’yi tamamen kapatın.

– Sirkülasyon modu kapalı olsun. Aracınızın sıcaklık ve nem seviyelerinin dışarısıyla eşitlenmeye başlaması için buğulu camlarla savaşmanın birinci kuralı arabanın sirkülasyon düğmesini kapamak olacaktır.

2. El Satılık Araçlar için Tıklayınız

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here