Araba Kaç Gün Çalışmazsa Akü Biter?

0
37626
Akü biterse

Araba Kaç Gün Çalışmazsa Akü Biter?

Koronavirüs nedeniyle pandemi süresince insanlar dışarı çıkmayı, işe gitmeyi azalttılar. Ve arabalarımız evlerinin önünde durmaya başladı. Bu süreç de akıllara araba kaç gün çalışmazsa akü biter sorusunu getirmeye başladı.

Sorunun cevabı için temelden başlayalım.

Akü Nedir?

Akümülatör kelimesinin kısaltılara kullanılmış hali olan akü, elektiriği kimyasal enerjiye dönüştürür, gerektiği zaman elektrik enerjisi olarak verir. Yani araba çalışmak için elektriğe gereksinim duyar. Bu elektriği de aküden alır. Arabanızın yeni olması veya çok yüksek kilometreli olması arabanın aküsünün bitmesine etki etmez. arabanın ya da akünün markası veya kaç yıllık olduğu durumu değiştirmez.

Akü Biterse Ne Olur?

Arabanın aküsünün bittiği nasıl anlaşılır? Anahtar çevrilince ya da uzun süre kullanmadıktan sonra araba çalışmazsa akü bitmiş olabilir.. Akü biterse motora elektrik gitmiyor demektir.

Asıl sorunun cevabına gelelim. Araba kaç gün çalışmazsa akü biter?

Aslında bu sorunun tam cevabı bulunmuyor. İnsanların tecrübelerine göre çok sıcak ve çok soğuk havalarda akü hızlı tükeniyor. Eğer hava çok sıcak veya çok soğuksa aracınızı 2-3 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye ediliyor.

2. El Araç Alırken Aküye Dikkat!

Aracı Vurdurarak Çalıştırmak Zararlı mı?

Aracı vurdurarak çalıştırmak, arkadan iterek çalıştırmak anlamına gelir. Bunu yapmak uzun sürelerde debriyaj ve vitesler için zararlı olabilir. Otomobil normalde gücü tekerleklere vermesiyle hareket eder. Vurdurmayla hareketi tekerlekten motora aktarmış oluruz. Bu da hareketi ters bir şekilde, üstelik şiddeti debriyajla ayarlayamadan sağlamak demektir.

Akü Biterse Ne Yapmalı?

  • Eğer yakınlarda otomobili varsa onların aküsünden aktarım yapıp arabanızı bir süre çalıştırabilir ve yolda kalmaktan kurtulabilirsiniz.
  • Ücretli yol yardım servislerine başvurabilirsiniz.
  • Kaskı veya Sigorta teminatlarına bakıp eğer teminatlarında akü bitmesi veya yolda kalma gibi durumları kapsayan maddeler varsa kasko veya sigorta şirketinizi arayabilirsiniz.
  • Çekici arayıp arabanızı evinizin önüne veya servise çektirebilirsiniz.

Akü Markaları ve Fiyatları

  • İnci Akü
  • Varta
  • Mutlu Akü
  • Bosch
  • President
  • Povver

Akülerin fiyatlarına kendi sitelerinden veya akü satan e-ticaret sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here