Araba Lastikleri Rehberi II: bilmeniz gereken her şey… Bir araba, her biri sizi ve sevdiğiniz insanları güvenli, uygun maliyetli ve yol boyunca biraz eğlence ile gitmeniz gereken yere götürmek için uyum içinde çalışan birçok bileşenin son derece karmaşık bir birleşimidir. Ama bir arabayı çalıştıran binlerce şey arasında, yerle temas halinde olan tek parça lastiklerdir ve sizi harekete geçiren de onlar.

Lastikler, otoyollarda veya virajlı bir arka yolda olsun, güvenliğiniz için en önemli olanlar arasında yer alır. Değiştirilmeleri gerektiğinde, bir lastik dükkanı veya bayilik, duvardaki düzinelerce tip ve daha fazla seçenek içeren bir veri tabanına sahip bir bilgisayarda çalışan bir çalışanla göz korkutucu görünebilir. Lastiklerle ilgili temel bilgilerde size yol göstereceğiz ve sizi yolda tutan bu kauçuk halkaları anlamanıza yardımcı olacağız. Mevcut tüm lastik türleri dahil olmak üzere tüm temel bilgileri sağlayacağız.

Araba Lastikleri Rehberi II: Bilmeniz Gereken Her Şey

Lastik Çeşitleri

Ortalama bir lastik mağazasında genellikle stokta bulundurduğu kadar yaygın olan en az altı lastik türü var. Ancak alıcılar çoğu zaman belirli lastik türlerini satın alırlar.

Kış lastiği

Kış lastikleri, lastik dünyasının kar botları gibi çalışır. Etrafta dolaşmaya çalışırken düzenli olarak karın yağdığı bir yerde yaşıyorsanız, harika bir fikir. Dondurulduğunda bile iyi kavramak için formüle edilmiş kauçuk bileşikleri mevcuttur. Ve sulu karda yolu kavramalarını sağlayan daha derin diş desenleri vardır. Karın seyrek olduğu bir yerde yaşıyorsanız, dört mevsim lastikleri sizin için yeterlidir. Ancak karın sürüşünüzü sıklıkla etkilediği bir yerde yaşıyorsanız, bir dizi kış lastiğine yatırım yapmak isteyeceksiniz.

Araba Lastikleri Rehberi II: Bilmeniz Gereken Her Şey

Tüketici Raporları testleri, bazı durumlarda, kış lastikleri olan önden çekişli (FWD) bir otomobilin, dört mevsim lastikleri olan dört tekerlekten çekişli (AWD) bir otomobilden karda daha fazla çekişe sahip olduğunu bile göstermiştir. AWD sistemleri yeni bir arabanın maliyetine binlerce lira ekleyebilir. Bu yüzden birçok tüketici bunun yerine kış lastiklerini seçerek paradan tasarruf edebilir. Bu sayede karda daha güvenli sürüş yapabilir. Tabii ki, kar lastikleri olan bir AWD otomobil, bir kış fırtınasında en çevik otomobiller gibi çalışır.

Kış lastiği alırsanız havalar ısınınca değiştirmek isteyeceksiniz. Soğuk havalarda iyi dayanan aynı kauçuk formülleri, sıcak havalarda hızlı bir şekilde aşınır. İlkbahar veya yaz aylarında kar lastiklerinizi kullanmak, onları çabucak yıpratacaktır.

Arazi Lastikleri

Arazi lastikleri, otomotiv dünyasının yürüyüş botlarıdır. Tipik olarak kamyonlarda ve SUV’larda bulunur. Ayrıca çamurda bile tutuşu korumak için çok daha derin diş desenlerine sahiptirler.

Araba Lastikleri Rehberi II: Bilmeniz Gereken Her Şey

Kompakt sedanınızı zorlu yollarda kullanmak için arazi lastikleri ekler misiniz? Muhtemelen, önce bir sürü başka pahalı değişiklik yapmadan olmaz. Lastik dükkanları genellikle bunları yalnızca kamyonlar ve SUV’ler için gereken daha büyük boyutlarda stoklar. Yani sadece daha büyük lastiklere değil, daha büyük tekerleklere ihtiyacınız olacak.

Arazi tipi lastikler, diğer lastiklere göre daha gürültülüdür ve düz yollarda engebeli, sert bir sürüş sağlar. Ancak Ford Raptor, Jeep Wrangler veya diğer off-road odaklı sürüşlerinizi donatıyorsanız tek seçenek onlar.

Run-Flat Lastikler

Run-flat’lar aslında ayrı bir lastik kategorisi değildir. Yüksek performanslı, dört mevsim ve kış lastikleri run-flat modellerinde mevcuttur. Run-flat lastik, delindikten sonra bile belirli bir mesafe boyunca güvenli bir şekilde sürmeye devam etmenizi sağlayan dahili bir destek yapısına sahiptir. Bununla birlikte, patlak lastikler, hava kaybettikten sonra tüm hızlarda veya süresiz olarak sürülemez. Sizi, lastiği tamir ettirebileceğiniz veya değiştirebileceğiniz bir yere güvenle götürmek için tasarlanmıştır.

Araba Lastikleri Rehberi II: Bilmeniz Gereken Her Şey

Günümüzde birçok lüks araç, run-flat lastiklerle donatılmıştır. Hatta bazıları yedek lastik takmak için gerekli donanıma bile sahip değil. Bu da sürücülerin aşındıklarında run-flatlarını daha fazla run-flat ile değiştirmelerini gerektiriyor.

Run-flat lastiklerin maliyeti normal lastiklerden daha pahalıdır ancak sürücüleri daha güvende tutar. Sıradan lastiklerden biraz daha gürültülü olabilirler ve biraz daha pürüzlü bir sürüş sağlarlar. Ancak birçok sürücü değişiklikleri tespit edilemez buluyor.

Havasız Lastikler

Yukarıdaki lastik türleri hava kullanırken, Michelin sadece havasız değil aynı zamanda delinmez olan yeni bir konsept alüminyum lastik geliştiriyor. Michelin, havasız lastiklerinin 2024’te otomobil pazarına girmesini bekliyor. Bridgestone da otomobil pazarı için havasız lastikler üretmeye çalışıyor.

Golf arabalarında halihazırda kullanılmakta olan havasız lastikler, otomobiller için devrim niteliğinde olacaktır. Hava gerektirmeyen lastiklerin kullanılması, patlak lastikleri ve bunlarla ilişkili maliyetleri ortadan kaldırır. Her iki şirket de lastiklerinin geri dönüştürülmüş malzemeden üretileceği için çevreye duyarlı olacağını duyurdu.

İkinci El Otomobil İlanları

Lastikler Dünyayı Egzozdan 1000 Kat Daha Fazla Kirletiyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here