Arabada Klima Kullanırken Yapılan Hatalar

5
2852

Klima, yaz aylarında sıcak asfalt ile yakıcı güneş arasında yolculuk yaparken hayatımıza kalite katan fonksiyonlardan biri. Arabada klima kullanmak için yakıt tüketimi ve çekiş gücünden de bir miktar ödün veririz. Bu fedakarlığa rağmen çok ideal kullanılmayan klimaya dair sık yapılan hataları sizler için derledik.

1. Sadece Klimanın Soğutmasını Beklemek

Sıcak yaz günlerinde aracınızı çalıştırdınız ve ilk işiniz klimayı açıp yola devam etmek. Arabada klima açtıktan sonra pencereleri de biraz açıp sıcak havanın dışarı çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Aracınızı gölgeye park ederek soğutma süresini kısaltabilir bu sayede enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Serin bir kabin, sürücü için de iyi bir sürüş ortamı yaratır. Çünkü sıcak hava konsantrasyonunuzu azaltacaktır.

2. Hava Sirkülasyonunu Kapalı Tutmak

Klimayı ilk çalıştırdığınız anda aracın hızlı soğumasını istiyorsanız kabin içindeki havadan faydalanmanız gerekir. Aksi takdirde aracın dışarıdan sürekli sıcak hava alıp soğutması gerekecek bu da soğutma süresini uzatacaktır. Ancak hava sirkülasyonunu sürekli kapalı tutarsanız kabin içindeki karbondioksit miktarı bir süre sonra yükselecek bu da hava kalitesini düşürecektir. O nedenle kabin içini soğuttuktan sonra hava sirkülasyonunu açmanızı tavsiye ederiz.

3. Sıcaklığı Çok Düşük Ayarlara Getirmek

Aracı çalıştırdıktan sonra kabin sıcaklığını ideal düzeye getirdikten sonra dereceyi 20-22 düzeyine getirmelisiniz. Daha düşük sıcaklıklar sağlıklı olmayacaktır. Dışarıda sıcaklık çok yüksek ise uzmanlar, iç mekan ile dış mekan sıcaklık farkının 6 dereceyi aşmamasını tavsiye ediyor. Türkiye şartlarında bu kurala uymak biraz zor olsa da arabada klima kullanırken aradaki farkı çok açmamak gerektiğini de vurgulayalım.

4. Klima Kokusunu Dikkate Almamak

Klimayı uzun zaman sonra ilk çalıştırdığınız anda kötü bir koku yayılıyor ise bunu dikkate almazlık etmeyin. Kötü kokular bakteri birikiminin habercisi olabilir. Kullanmadan önce klima sisteminizi dezenfekte edin.

5. Klima Bakımı Yaptırmamak

Klima sistemi farklı parçalardan ve borulardan oluşan bir sistemdir. Bu sistemde yaşanacak herhangi bir kaçak size ekstra maliyet ve konfor kaybı olarak dönecektir. Klima bakımlarınızı mutlaka yaptırın. Klima sisteminizi uzun zaman kullanmazlık etmeyin çünkü bilirsiniz, işleyen demir pas tutmaz.

6. Son Ana Kadar Klimayı Açık Tutmak

Yolculuğunuz sona ermeden birkaç dakika önce klimayı kapatın. Bu süre, içeride yoğunlaşan havanın dağılmasını sağlayacaktır. Böylece havalandırma için yeterli süre de sağlanacağı için olası bakteri oluşumunun ve kötü kokuların önüne geçilmiş de olur.

 

Kaynak

  • https://www.autobild.de/artikel/klimaanlage-im-sommer-richtig-einstellen-16942891.html

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here