İster uzman bir araba bakım onarımcısı olun, ister sadece bir araba sahibi, hepimizin sık sık başına gelen problemler vardır. Tam da o anlarda sorduğumuz bazı önemli sorular vardır. Bu sorulardan biri olan “Arabaya ne kadar motor yağı eklenir?” sorusuna hep birlikte cevap arayalım.

Arabaya Ne Kadar Motor Yağı Eklenir?

Silindirlerini sayarak arabanızın ne kadar yağa ihtiyacı olduğunu tahmin edebilirsiniz.

  • Dört silindirli bir motor yaklaşık 3,5 – 4,5 litre yağ alır
  • Altı silindirli bir motor yaklaşık 4,5 – 5,5 litre yağa ihtiyaç duyar
  • Sekiz silindirli bir motor yaklaşık 5,5 – 7,5 litre yağ alır

Ancak bu yalnızca bir yaklaşımdır.

Arabanızın tam olarak ne kadar motor yağına ihtiyacı olduğunu bulmak için ilk olarak satın aldığınız arabanın kullanıcı el kitabını kontrol edin.
Dizindeki bilgilere bakarak ne kadar yağ eklemeniz gerektiğini bulabilirsiniz hatta bu bilgi genellikle rutin bakıma ayrılmış bölümün altında listelenir. Dahası arabanızın ne kadar yağa ihtiyacı olduğunu internetten taratarak da bulabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz şey araçlarla ilgili doğru bilgiler aktaran bir siteye bakmanızdır.

Yağ Seviyesi Düşük! Uyarısı Alıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Bu uyarı son yağ değişimi sırasında yetersiz yağ eklenmesi veya hızlı yağ tüketimi gibi birkaç sorundan kaynaklanıyor olabilir. Yağ tüketiminin yaygın birkaç nedeni vardır.

Arabaya Ne Kadar Motor Yağı Eklenir? ; Yağ Seviyesi Düşük! Uyarısı Alıyorsanız Ne Yapmalısınız?

Sızdırma contaları ve bağlantı contaları

Motorlar, kirleticileri dışarıda bırakarak yağın motorun içinde kalmasını sağlamak için çeşitli yerlerde contalar kullanır. En iyi örnek, motordan çıkıntı yaptığı ve şanzımana bağlandığı krank milinin etrafındaki contalardır. Contalar, kısmen yağın motorun içinde kalmasını sağlamak için parçalar arasındaki pürüzlü metal yüzeyleri kapatır. Silindir kapağı contası özellikle önemli bir parçadır.

Sızdırma contaları ve bağlantı contaları zamanla aşınırsa, kırılırsa veya deforme olursa, yağ sızıntılarına neden olabilirler. Sızıntının şiddetine bağlı olarak motor yağı seviyesi düşecektir. Motorunuz yağ sızdırıyorsa veya bu uyarıyı alıyorsanız bir tamirciye gidin ve sakın göz ardı etmeyin.

 

Uçuculuk

Motor yağı ısıya maruz kaldığında buharlaşabilir. Yağ ne kadar az kararlıysa, o kadar kolay buharlaşır. Motor çalışırken, silindir duvarını ve piston eteğini ince bir yağ tabakası kaplar. Yanma odası içindeki ateşli kazana yakınlığı göz önüne alındığında, motorun bu bölgesindeki yağ kolayca uçabilir veya buharlaşabilir. Buharlaşan bu gaz yan ürün olarak egzoz borusundan emisyon olarak çıkar. Ancak, motorun içinde verimliliği düşüren ve sonunda motor arızasına yol açan zararlı karbon birikintileri de oluşturabilirler.

Sentetik motor yağı, uçuculuğu geleneksel yağa göre daha dayanıklıdır. Motor yağlarında uçuculuk nedeniyle yağ tüketimini azaltmak ve motorun temiz kalmasına yardımcı olmak için iyi ve aracınıza uygun bir sentetik yağ kullanın.

Arabanıza Fazla Yağ Koyduysanız ve Yağ Seviyesi Çok Yüksekse

Bu sorun muhtemelen operatör hatasından kaynaklanmaktadır; yağ en son değiştirildiğinde veya tamamlandığında birisi fazla eklemiştir. Çok fazla yağ kötü bir şeydir. Dönen krank mili ve çalkalanan motor parçaları, yağa hava girerek köpürmeye neden olabilir. Küçük kabarcıklar, kırıldıkları hareketli parçalar arasında dolaşırlar. Bunu yaptıklarında, metal yüzeyleri aşınmaya karşı koruyacak hiçbir şey kalmaz. Köpük ayrıca ısıyı artırır ve bu da yağın kimyasal olarak daha çabuk parçalanmasına neden olur.

Karter aşırı doluysa, doğru seviyeye ulaşana kadar fazla yağı boşaltın

Artan yağ seviyeleri, yakıtın seyrelmesinden de kaynaklanabilir. Bu, yakıtın krank karterine girdiği ve yağı kirlettiği zamandır. Ciddi durumlarda, yağ seviyesini fark edilir şekilde artırmak için kartere yeterli miktarda yakıt girebilir. Ancak bunun etkileri tehlikeli ve pahalıdır. Yakıtın seyreltilmesi çamur, vernik ve motor aşınmasına neden olur.

Yağda soğutucu bulunması da yağ seviyesini artırabilir. Aynı şekilde bu durumda istenmeyen sorunlara yol açabilir. Motor yağınızda olmaması gereken bir şey olduğunda, aşınma koruması zarar görür. Yağdaki soğutma sıvısı, muhtemelen maliyetli bir onarım olan kötü bir kafa contasından kaynaklanmaktadır.

Arabaya Ne Kadar Motor Yağı Eklenir?

Son bir tavsiye: Doğru seviyeyi sağlamak için yağınızı en az ayda bir kontrol edin. Doğru bir okuma elde etmek için aracın düz bir yüzeye park edildiğinden emin olun. Bir şeyler ters gitmeden önce yağın çok düşük veya çok yüksek olduğunu bulmak, uzun vadede sizi bir ton kederden kurtarabilir. Eğer ikinci el bir araba alıyorsanız yağ seviyesi kontrol edilmesi gereken önemli kısımlardan birisidir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here