Tipik bir binek araç, yılda yaklaşık 4,6 metrik ton CO2 yayar. Bu sayı bir aracın yakıtına, yakıt ekonomisine ve yılda kat edilen kilometre sayısına göre değişebilir. Sorular ile hep birlikte tipik bir yolcu aracından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını inceleyelim.

Araçta 3,78 litre yakıtın yakılmasıyla ne kadar karbondioksit (CO2 ) oluşur?

Bir araçta 3.78 litre benzinden kaynaklanan CO2 emisyonu 8.887 gramdır. Bir araçta 3.78 litre dizelden yakıttan kaynaklanan CO2 emisyonu 10.180 gramdır.

Bir mil (1.6 km) sürüşten egzoz borusundan ne kadar karbondioksit (CO2 ) salınır?

Ortalama bir binek araç, havaya 1.6 km (1 mil) başına yaklaşık 404 gram CO2 salınımı yapar.

Tipik bir binek aracın ortalama yıllık karbondioksit (CO2 ) emisyonu nedir?

Tipik bir binek araç, yılda yaklaşık 4,6 metrik ton karbondioksit yayar. Bu, bugün yoldaki ortalama benzinli aracın 1 litre için yaklaşık 9.4 km yakıt ekonomisine sahip olduğunu ve yılda yaklaşık 185.08 km gittiğini varsayarsak yakılan her litre benzin yaklaşık 2.35 gram CO2 oluşturur.

Bir araçtan başka sera gazı (GHG) emisyonu kaynakları var mı?

Otomobiller, karbondioksite (CO2) ek olarak egzoz borusundan metan (CH4) ve azot oksit (N2O) ve sızan klimalardan hidrofloro karbon emisyonları üretir.

Bu gazların emisyonları CO2 ile karşılaştırıldığında küçüktür; ancak, bu emisyonların etkisi, CO2’den daha yüksek bir küresel ısınma potansiyeline (GWP) sahip oldukları için önemli olabilir.

Bir plug-in hibrit elektrikli araçtan (PHEV) veya bir elektrikli araçtan (EV) egzoz borusu emisyonları nelerdir? Peki ya hidrojen yakıt hücreli araçlar?

Yalnızca elektrikle (bir EV) çalışan bir araç, herhangi bir egzoz borusu emisyonu yaymayacaktır. Hidrojenle çalışan yakıt hücreli bir araç yalnızca su buharı yayar.

PHEV’ler için egzoz borusu emisyonlarını hesaplamak daha karmaşıktır. PHEV’ler yalnızca elektrikle, yalnızca benzinle veya bazı elektrik ve benzin kombinasyonlarıyla çalışabilir. Yalnızca elektrikle çalışan bir PHEV (bir EV gibi) egzoz borusu emisyonu oluşturmaz. Bir PHEV yalnızca benzinle çalışırken, PHEV’in benzin yakıt ekonomisine dayalı olarak egzoz borusu emisyonları oluşturur. Hem elektrik hem de benzinle çalışan bir PHEV için egzoz borusu emisyonları, PHEV’in nasıl çalıştığı hakkında ayrıntılı bilgi olmadan hesaplanamaz. Bir PHEV için genel egzoz borusu emisyonları, PHEV’in pil kapasitesine, nasıl kullanıldığına ve ne sıklıkla şarj edildiğine bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir.

Aracımın kullanımıyla ilişkili egzoz borusu dışında herhangi bir sera gazı emisyonu var mı?

Çoğu aracın sürülmesi egzoz borusu sera gazı emisyonlarına neden olur. Aracınıza güç sağlamak için kullanılan yakıtı üretmek ve dağıtmak aynı zamanda sera gazları oluşturur. Örneğin benzin, petrolün yerden çıkarılmasını, bir rafineriye taşınmasını, petrolün benzine dönüştürülmesini ve benzinin servis istasyonlarına taşınmasını gerektirir. Bu adımların her biri ek sera gazı emisyonları üretebilir.

Elektrikli araçlarda (EV’ler) egzoz emisyonu yoktur; bununla birlikte, emisyonlar araca yakıt sağlamak için kullanılan elektriğin hem üretimi hem de dağıtımı sırasında oluşur. Ülkenizdeki bir EV için sera gazı emisyonlarını tahmin etmek için Egzoz Borusu Emisyonları hesaplayıcısını ziyaret edin.

Benzinlerin çoğu etanol ile karıştırılıyor. Bu, CO2 emisyonlarını değiştirir mi?

Türkiye’de satılan benzinlerin çoğunda % 20’ye kadar etanol karışımı vardır. Aracınızda etanol karışımı kullanırken yakıt ekonominiz, etanol içermeyen benzine göre biraz daha düşük olsa da, km başına CO2 egzoz borusu emisyonları benzer olacaktır.

Bunun nedeni, etanolün benzine göre litre başına daha az karbona sahip olmasıdır.

Belirli araç modelleri için CO2 emisyon oranlarını nasıl bulabilir ve karşılaştırabilirim ?

Bir bayiden alışveriş yaparken, araç Yakıt Ekonomisi ve Çevre Etiketlerindeki egzoz borusu CO2 emisyon oranlarına bakın. Etiketler ayrıca, karşılaştırmalı alışverişi kolaylaştırmak için 1’den 10’a kadar Yakıt Ekonomisi ve Sera Gazı Derecelendirmesine sahiptir. Aynı zamanda karbon ayak izini hesaplayan bir çok websitesi vardır.

Bunlardan birisi ev, araba, motosiklet, demiryolu araçları, otobüs ve uçaklarda karbon ayak izini hesaplayan aşağıda hesap yaptığımız sitedir. Bir 2020 Mercedes-Benz E-Class Cabriolet E 300 A9 Modelini ele alarak karbon ayak izini hesapladığımızda 1 km’de 206 gram CO2 gazı salınmaktadır. Sizde kendi aracınızın modeline göre bu hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz

Plug-in Hibrit Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır? Temel Bileşenleri Nelerdir? 

İkinci el elektrikli araç ilanları

2 YORUMLAR

  1. çevre için önemli bir konu dünyayı çok iyi korumamız gereken bir dönemdeyiz…. elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla bu değerler düşecek.
    elektriği üretirkende çevre ile barışık yapmak gerçekten çok önemli bir konudur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here