Araçtan Gelen Yanık Kokusunun Kaynağı Ne Olabilir?

0
3351

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobilleri yaz kış sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Rutin bakımlar her ne kadar zamanında da yapılsa bazen sorunlar çıkabilmektedir. Çıkan sorunların bir kısmı ihmal bir kısmı ise metal yorgunluğu kaynaklıdır. Özellikle hava sıcaklığının çok yüksek olduğu yangınların olduğu bu dönemde, otomobiller çok fazla sıcaklığa mâruz kalmaktadır. Sıcaklık sebebiyle otomobillerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan en korkutucu sorunlardan biri de yanık kokusudur. Yanık kokusunun çok fazla sebebi olabilir. Araçtan gelen yanık kokularının kaynakları hakkında detaylar yazımızın devamında.

Yaz Sıcaklarında Dikkatli Olun

Hava sıcaklığı oldukça yüksek durumda. Bu sebeple yolculuğa çıkmadan önce aracınızda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

  • Aracınızın soğutma sıvısını kontrol edin.
  • Soğutma sisteminde bulunan hortum kelepçe boru vs kontrol edin.
  • Klima gazını kontrol ettirin.
  • Ön takım kontrolü yaptırın.
  • Lastiklerinizi kontrol ettirin.

Sıcak havalarda yolculuk yaparken bir de trafiğe takılırsanız. Aracın motoru çok fazla ısınır ve soğutma sistemine binen yük artar. Böyle bir durumda ise aracın soğutma sisteminde zayıf bir halka var ise kopar. Yani bir sorun çıkabilir. Bu sıcak havalarda yolculuk yapmaktan daha zor olan şey ise güneşin altında trafiğin ortasında yolda kalmaktır. Tecrübe ettiğim için söylüyorum. Ayrıca sık dur kalklarda klimayı kapatmanız daha sağlıklı olacaktır. Klima motordan aldığı güç ile çalıştığı için dur kalklarda motor zorlanır.

araçtan gelen yanık

Araçtan Gelen Yanık Kokusunun Kaynağı Ne Olabilir?

Yanık kokusu duyduğumuzda korktuğumuz bu zamanlarda ne yazık ki otomobillerden de bazı yanık kokuları gelebilmektedir. Otomobilden çıkan yanık kokularından ve kaynaklarından bahsedeceğiz.

Debriyaj Balatanız Yanmış Olabilir: Özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken bir ağır bir koku geliyorsa debriyaj balatanızın yanmış olma ihtimali oldukça fazladır. Bu durumda aracın gazına bassanız dahi sıyıracak ve araç gitmeyecektir. Yapılması gereken işlem en yakın servise gidip debriyaj setini değiştirmek olacaktır.

Fren Balatalarınız Yanmış Olabilir: Otomobiller ile yokuş aşağı inerken motor freni kullanmak oldukça önemlidir. Motor freni rampa aşağı vites düşülerek yapılır. Olabildiğince az fren kullanmak gerekir. Motor freni yapılmadan direkt frenle inerseniz balatalarınız ısınıp yanacak ve koku çıkacaktır. Bu durumda fren performansı düşecektir. Kaçış rampalarının uzun inişlerde bulunmasının sebebi de budur. Fren performansı düşen araçların durmasını sağlar. Balataların soğumasını bekleyin fren performansı iyileşecektir. Ancak bir servise götürüp kontrol ettirmeniz gerekir.

Kayış Sıyırmış Olabilir: Otomobil motorlarında kayışlar vardır. Triger kayışının koktuğunu anlamadan araç stop edeceği için genelde duyulmaz. Ancak V kayışı, klima kompresörü arızası gibi sebeplerden sıyırıp yanık kokusu oluşturabilir. En yakın serviste sorunun çözümüne kavuşabilirsiniz.

Lastiklerden Koku Geliyor Olabilir: Havalar çok sıcak bu sıcak ile temas halinde bulunan ve sürtünme ile çalışan parçalardan biri de lastiklerdir. Lastikler sıcakta ve sert sürüşlerde eriyebilir. Eriyince çıkan koku sizi rahatsız edebilir.

Aracınız Tutuşmuş Olabilir: Bu bir aracın başına gelebilecek en kötü olaydır. Özellikle Peugeot – Citroen’lerde bulunan 1.4 Hdi motorun turbo keçesi zamanla deformasyona uğrayarak tutuşabilmektedir. Peugeot 207 aracımda yaşadığım ve şans eseri farkına vardığım bir olaydı. Su ile söndürdükten keçeyi ıslattım ve yavaş bir şekilde yoluma devam etmiştim. Bu gibi olaylar yaşamamak için aracın motor bölümünde egzoz etrafında ısı kalkanı gibi parçaların deforme olup olmadığını kontrol edin. Deforme var ise değişimini sağlayın. Böyle durumlara karşı aracınızda yangın söndürücü taşımayı ihmal etmeyin.

araçtan gelen yanık

Sıcaklarda Gece Sürüşlerini Tercih Edin

Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak ve güneş ışınlarına mâruz kalmamak için yolculuklarınızı gece için planlayın. Bu durumda daha sakin ve rahat bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Aşırı sıcaktan dolayı aracınızda oluşabilecek sorunlardan kurtulabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here