Gün geçtikçe gelişen teknoloji her alanda hakimiyet sağlamaya devam ediyor. Teknolojinin büyük yatırımlarla kullanıldığı otomotiv sektörü sürücü güvenliği konusunda iyi işlere imza atıyor. İlk olarak 1979 yılında BMW tarafından, 1980’lerde ise Saab firması tarafından kullanılan ASR(Anti Patinaj Sistemi) teknolojisi bu yeniliklerden biridir.

Günümüzde eskiye oranla yeni nesil otomobillerde daha yaygın kullanılan ASR (Anti Patinaj Sistemi) teknolojisi teknolojik gelişmeyle beraber araçlarda daha sistemsel işleyen bir kontrol sağlıyor. Peki ASR (Anti Patinaj Sistemi) teknolojisi nedir? Güvenlik konusunda bize ne vaat ediyor hep birlikte öğrenelim.

ASR (Anti Patinaj Sistemi) Nedir?

Bir diğer adıyla Anti patinaj sistemi olarak anılan bu sistem araçlarda gerektiği durumlarda güç dengesini stabil tutmaya yarıyor. Bu ne demek oluyor? Yani araç kalkış esnasında gaza yüklenildiyse patinaj yapar. Bu da aracın hız kaybetmesini ve kalkış esnasında savrulmasına neden olur. Anti patinaj sistemi tam da burda devreye girerek tekerleklerde bulunan sensör sayesinde patinaj’ı algılar ve ABS hidroloği ile frenleme sistemini devreye sokarak aracın sabit bir hızda kalkmasını sağlar.

ASR (Anti Patinaj Sistemi) Nasıl Çalışır?

ASR sistemi aracın tekerleklerinin patinaj yaptığı durumları algılamaya yarayan tekerlekte bulunan sensörler sayesinde frenleme yapmasını ve aracın hızlı kalkmasını sağlar. Bu sistem ayrıntı verecek olursak kendisiyle eş zamanlı olarak çalışan parçalar yardımıyla gerçekleşir. Nedir bu parçalar?

Elektrik Kontrol Ünitesi (ECU) Parçaları Nelerdir?

Elektrik kontrol ünitesi aracın beyni olarak düşünebileceğimiz aracın önemli kısımlarından biridir. Araçda yer alan sensörlerden gelen bilgilerin iletildiği kısım olarak karşımıza çıkan ECU, araçtaki tüm yönetimden ve kontrolden sorumlu olan kısımdır.

ASR sistemiyle beraber devreye giren ECU parçaları ASR sistemin devreye girmesiyle harekete geçen ve patinaj seviyesini minimuma indiren ortak çalışma elemanlarıdır. Peki Nedir Bu Parçalar?

1) Gaz Pedal Sensörü

Bu sensör kalkış esnasında gaz pedalına olan baskının hissedilmesini sağlar ve patinajı önlemek için pedala olan baskıyı azaltarak hızı düşürür.

2) Ateşleme Mekanizması

Kalkış esnasında aracın ivmesini anlık olarak hesaplayıp ateşleme sistemini azalmasına neden olur.

3) Yakıt Selenoid Valf

Yakıt selenoid valf ise patinaj olması durumunda motora giden yakıtın kısılmasını sağlar ve aracın hızını kalkış esnasında düşürür.

4) Yakıt Enjektörü

Yakıt enjektörü de aracın patinaj yaptığı durumları azaltmak için motora iletilen yakıtın azaltılması ile yine aynı şekilde aracın hızını düşürerek ve güvenli bir kalkış sağlamasını sağlar.

ASR (Anti Patinaj Sistemi) Ne Tür Araçlarda Bulunur?

ASR sistemi yeni nesil araçların çoğunda bulunur. Arazi araçlarında bulunması sisteme zarar vereceğinden tercih edilme durumları değişebiliyor. Bazı sürücüler tercih ederken bazıları ise aracın maksimum performans vermesi için tercih etmemeyi seçiyor.

ASR ve TCS Farkı Nedir?

ASR ve TCS arasında hiçbir fark yoktur. İkisi de patinaj engellemek için işlev görmektedir. Bazı araçlarda TCS olarak geçen bu sistem “Traction Control System’in” kısaltması olarak karşımıza çıkıyor. ASR ise “Anti Schlupf Regelu’nun” kısaltmasıdır.

ASR (Anti Patinaj Sistemi) Kullanmanın Avantajları Nedir?

ASR (Anti Patinaj Sistemi)

ASR sistemi, sürücünün güvenliğini ve sürüş hakimiyetini sağlaması için gerekli olan kolaylığı sağlıyor. Sürücüler yolda giderken olası bir kayma durumunda ne yaparlarsa yapsınlar aracın kontrolünü sağlayamazlar. Keskin dönüşü olan bir yolda durağan durumdan kalkış durumuna geçerken gaz ayarını sabit tutmamamız eğer ASR devre dışıysa patinaj yaptıracak ve aracın kontrolünü kaybetmenize neden olacaktır. Bu önemli teknolojinin avantajlarını sıralayalım

  • Araba ile yolda giderken tekerleklerin yol tutuşunu üst seviyede tutar ve sürüş hakimiyetiniz her zaman iyi bir seviyede olur.
  • Lastikler ASR’nin kapalı olduğu durumlarda ani kalkışta veya manevralarda patinaj yapıp kayacağı için tekerleklerinde aşınmasına neden olmaktadır. Bu durum lastik ömrünü kısaltır. ASR sistemi açık olursa bu sorunlarını yaşamanız söz konusu olmayacaktır.
  • Debriyaj, aks, şaft, şanzıman gibi aktarma organlarını ömrünü uzatır.
  • İkaz lambası sayesinde yol hakkında bilgi sahibi olmanızı ve sürüş talimatlarına kolayca uymanızı sağlar.
  • Montaj işlemi kolay olur ve sürücülerin başını ağrıtmaz
  • Hava koşulu fark etmeksizin kullanım kolaylığı sağlar
ASR (Anti Patinaj Sistemi)

ASR (Anti Patinaj Sistemi) Dezavantajları Nedir?

ASR kullanım zorluğu olarak, kışın karlı yollarda motordan gerekli verim alınamadığı için şoförler tarafından devre dışı bırakılabiliyor.

  • Karlı, buzlu, çamurlu yollarda araba tekerleklerinin ASR ile patinaj yapması engellendiği için araba hızını kaybeder ve dolayısıyla yola saplanır. Böyle durumlarda kullanışsız olabilen bir özelliğe sahip ASR sistemi kapatılırsa daha iyi sonuç alınabilir.
  • ASR pahalı bir donanım olduğu için olası bir arıza durumunda araç sahiplerinin cebini yakabilir.
  • ASR sistemine sahip bir araba, bu sisteme sahip olmayan arabalara göre daha pahalıdır ve tercih edilme durumları maddi duruma göre değişkenlik gösterdiği için dezavantaj olarak sayılabilir.
  • Arazi koşullarında kullanımı sisteme zarar verir ve hata kodu almanıza neden olur.

1 YORUM

  1. Dışarıdan gözlemlemesi keyifli bir fonksiyondur, bir keresinde tek tekeri patiye sarınca yere basan tekeri ile seri kalkış yapan bir audi görmüştüm

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here