Atatürk’ün Kullandığı Arabalar

0
7156
Atatürk’ün Kullandığı Arabalar

Atatürk’ün kullandığı arabalar hangileriydi? Atatürk araba kullanıyor muydu? Peki Atatürk’e ait makam araçları ne markaydı? Atatürk’ün makam araçları hakkında merak edilenleri yanıtladık…

Atatürk’ün Kullandığı Arabalar

Atatürk’ün kullandığı otomobiller konusu hem kitaplarda hem de online dünyada çok işlendi. Pek çok yayında Atatürk’e ait arabaların incelendiğini gördük. Hazır yerli otomobil kanlı canlı gün yüzüne çıkmışken yerli olmakla hiç ilgisi olmayan ama her biri birer sanat eseri olan Atatürk’ün otomobillerini hatırlamak istedik…

Atatürk’ün Arabaları

Antik Mısır Uygarlığı, Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorlukları, Britanya Krallığı ya da geçmişi henüz 100 yılı bile doldurmamış Cumhuriyetler, hangisi olursa olsun hepsi iktidar ve gücün sembolü olarak bazı unsurları kullanmışlardır ve kullanıyorlar. Devasa imparatorluk sarayları, dev şehir surları, büyük ve etkili silahlar…Yüz yıldır bu güç sembolleri içinde çok etkili olanlardan biri de otomobiller. Kralların, monarşi hükümdarlarının, devlet başkanlarının otomobilleri, makam araçları gücün sembolü haline geldi.

Her biri farklı bir imaj ile tasarlanan otomobillerin verdikleri etki de birey ve kurumların topluma vermek istediği etkiyi destekler biçimde seçilmektedir. Bir pop şarkıcısı tercihini cabrio spor model araçtan yana yaparken, bir devlet başkanı zırhlı, siyah bir sedanı seçmektedir. Benzer durum otomobil endüstrisinin henüz gelişmekte olduğu 1900’lü yılların başlarında görülmekte idi. Bu dönemde otomobiller henüz herkesin sahip olabileceği kadar çok üretilemese de var olan segmentler içinden kurum ve kişiler kendi prestijlerine uygun seçimler yaparak otomobil ile imajlarını tamamlamanın öneminin farkındaydılar.

1930’lu yıllarda yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk de makam aracı kullandı. Ama ona şahsi kullanımı için otomobil hediye edenler de oldu. 1930’lardaki Cumhurbaşkanlığı araçları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün özel otomobilleri bugün milli miras olarak saklanıyor, korunuyor ve sergileniyor.

Cadillac ve Lincoln

Bugün Anıtkabir’de sergilenen biri Cadillac, diğer ikisi Lincoln marka olan ve döneminin en prestijli otomobillerinden olan üç araç, cumhuriyet tarihine tanıklık etmenin gurur ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Atatürk’ün İlk Arabası

Atatürk’ün ilk otomobili bugün Anıtkabir’de 23 Nisan Kulesi’nde sergilenen Cadillac markasının 1936 model 80 serisinin güzel bir örneğidir. Otomobil, dönemin Cadillaclarının öne çıkan özelliği olarak bilinen  devasa bir ızgara ve kabuk biçimli tamponları, siyah devasa gövdesi ile göz doldurur. Bu otomobili özel yapan en önemli detay ise onu Atatürk’e Türkiye İş Bankası’nın hediye etmiş olmasıdır.

Atatürk, bu otomobili 1936- 1938 yılları arasında kullanmıştır. Atatürk’ün vefatının ardından da ara. 1959 yılına kadar kullanılmaya devam etmiştir. 12 silindirli Cadillacın motoru 150HP güç üretir ve  6,8 litrelik depo ile çalışmaktadır. Ön konsolunda birkaç düğme ve gösterge bulunan otomobilin saat göstergesinin 09:05’e ayarlanmış olması da ince detaylardan biridir.

Atatürk’ün Lincoln Marka Arabası

Atatürk’ün cumhurbaşkanı olarak kullandığı otomobillerden bir diğeri de bugün bile kendine hayran bırakan bir Lincoln’dür. Anıtkabir Barış Kulesi içinde sergilenen araç, 1935 model Lincoln’ün tek cabrioletidir.  Siyah renkteki otomobil 12 silindirlidir ve çoğunlukla tören aracı olarak kullanılmıştır. Celal Bayar dönemine kadar kullanımına devam edilen otomobil, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanının tören aracı olmasının yanı sıra Amerikan otomobil endüstrisinin gelişim döneminin de önemli bir temsilcisidir.

Atatürk’ün Makam Arabası

Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı bir diğer otomobil ise yine Lincoln marka olan 6,8 litrelik 150hp gücündeki lüks segmenteki araçtır. Bugün Anıtkabir’de Barış Kulesi’nde cabriolet Lincoln ile birlikte sergilenen otomobil, zamanında sadece 12 adet üretilmiş bir serinin üyesidir. 12 silindirli, devasa gövdeli, fayton tasarımlı, siyah Lincoln’ün en önemli özelliği ise otomobil tarihindeki ilk zırhlı araçlardan biri olmasıdır.

Zırhlı araçlarla ilgili Devir Kurşun Geçirmez Devri başlıklı yazıya da bakın!

Bugün Anıtkabir’de sergilenen söz konusu üç otomobili mutlaka görmenizi öneriyoruz. Çok ihtişamlı ve değerliler.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here