Aylık Araç Bakım Rutini

0
788
aylık araç bakım rutini

Aylık araç bakım rutini ‘niz için tümü bir öğleden sonra tamamlanabilecek beş görevi bir araya getirdik. Detaylar için “Aylık Araç Bakım Rutini” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Kayışları Kontrol Edin

Kayışlar motorunuzun temel bir parçasıdır ve periyodik olarak değiştirilmeleri gerekir. Aracınızın bakımını araç üreticisinin yönergelerine göre yaptırmanız önemlidir. Hasarlı bir triger kayışının neden olacağı sonuçlar çok ciddi olabilir, bu nedenle erken aşınma ve yıpranma belirtilerine dikkat etmek iyi bir fikirdir.

Kayışları düzenli olarak kontrol etmek ve sorunlar ortaya çıkar çıkmaz değiştirmek, aracınızı yolda tutmanıza ve maliyetli onarımlardan tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

triger

İşe başlamadan önce soğumasını sağlayarak motoru kapatın. Çoğu otomobilde, motor boyutuna ve tipine bağlı olarak iki veya daha fazla kayış bulunur. Klimayı, hidrolik direksiyonu, fanı vb. çalıştırmak için yardımcı kayışlar kullanılabilir, bu nedenle hepsini kontrol etmelisiniz. Kayışları bulduğunuzda, kayışın kasnaklar arasındaki en uzun noktasına parmaklarınız ile dokunun. Yıpranma derecesini anlayabilirsiniz. Kayışın uygun gerginliği için aracın kullanım kılavuzuna bakın. Kayış gözle görülür şekilde çatlamışsa, hasar görmüşse, herhangi bir dişi eksikse veya fazla “salma” varsa, yeni bir kayış gerekebilir ve bazı uzman tavsiyeleri için iyi bir tamirciye danışmalısınız.

Hortumları Kontrol Edin

Eski radyatör hortumları, aşırı ısınmaya neden olabilecek soğutma sıvısı sızıntılarına neden olabilir. Bu sorunu tamir etmek pahalı olabilir, bu nedenle hortumlarınızda aşınma ve yıpranma olup olmadığını bakmak veya çatlak, yırtık veya yıpranmış uçlar gibi hasarları kontrol etmek sizi bir adım önde tutabilir. Pahalı bir hasara neden olmadan önce aracı çok daha düşük maliyetle tamir ettirebilirsiniz.

araç bakımı

Radyatör tipik olarak bir üst ve alt hortuma sahiptir. İki hortumun her birini nazikçe sıkın; kırılgan veya sertleşmiş hissettiriyorsa, eskidir ve değiştirilmelidir. Herhangi bir belirgin aşınma ve yıpranma belirtisi olup olmadığına bakın ve şüpheniz varsa uzman tavsiyesi için iyi bir tamirciye danışın. Motor bölmesindeki ek soğutma sistemi hortumları için bu adımları tekrarlayın.

Sıvılarınızı Kontrol Edin

Yakıt ve ön cam yıkama sıvısı hariç, motorunuzdaki sıvı seviyesi oldukça sabit kalmalı ve aylık muayeneler arasında büyük ölçüde azalmamalıdır. Diğer sıvılardan herhangi birinin seviyesi düşerse, muhtemelen aracınızda bir sızıntı vardır. Sızıntıları erkenden belirlemek ve sıralamak, maliyetli hasarlardan ve tamirci faturalarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.

araç bakım

Kaputu açın ve motor bölmesini inceleyin, sızıntılar genelde sadece yukarıdan veya aşağıdan bakılarak tespit edilebilir. Bir sızıntı fark ederseniz, bir sonraki adım neyin sızdırdığını belirlemektir. Güzel bir tavsiye isterseniz, her zaman eldiven giyin ve tehlikeli olabileceğinden sızan sıvıyı yüzünüzden uzak tutun.

Soğutma sıvısı – Genellikle yeşil veya tatlı kokulu pembe sıvı

Ön cam Sıvısı – Genellikle hafif bir alkol kokusu olan mavi sulu sıvı

Motor Yağı – Yağlı dokuya sahip koyu kahverengi veya bal rengi sıvı

Dişli Yağı – Kestane kokulu bal renginde veya koyu kahverengi yoğun sıvı

Fren Sıvısı – Kaygan kıvamda berrak veya sarımsı sıvı

Arabadan gelen herhangi bir sızıntı göremiyorsanız, zeminde ıslak bir alan veya sıvı birikintisi olup olmadığını kontrol edin. Daha emin olmak için bir püf nokta mevcut. Motorun altına bir parça karton yerleştirin ve tekerlek konumlarını işaretleyin. Damlama işaretlerinin konumu, size veya tamircinize sızıntının sebebini ya da bölgesini gösterecektir.

Yakıt Enjektörlerini Temizleyin

Yakıt enjektörlerinizde zamanla doğal olarak biriken zararlı tortuları temizlemek, aracın performansını optimize etmeye ve emisyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Arabanızı Bir Profesyonel Gibi Temizleyin

Aracınızın aylık bakım rutinini tamamlamak için içini ve dışını kapsamlı bir şekilde temizleyin.

Araba Nasıl Yıkanır

Arabanızı bir profesyonel gibi nasıl temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  • İlk olarak, boyanıza zarar verebilecek gevşek kir ve kumlardan kurtulmak için arabanızı hortumla yıkayın.
  • Arabanızı sünger veya yumuşak bir fırça (sünger önerilir) ve kaliteli bir otomotiv şampuanı ile iyice yıkayın – ardından temiz suyla durulayın ve kurulayın.
  • Jantlarınızı temizleyin (alaşım jantlarınız varsa özel bir temizleyici kullanın). Ulaşılması zor alanlardan inatçı kirleri almak için jant fırçası kullanabilirsiniz.
  • Bir güderi, arabanızı kurutmak ve iz bırakmayan bir parlaklık bırakmak için idealdir.
  • Cila uygulayın.
  • İç kısımdaki tüm çöpleri çıkarın.
  • İç camları temizleyin ve malzeme türüne bağlı olarak koltuklarda ve halılarda döşeme/deri temizleyici kullanın.
  • Tüm sert yüzeyleri nemli bir bezle silin, kurulayın.
  • Son olarak lastik parlatıcı uygulayın.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here