Bisikletçilerin Korkulu Rüyası Karpal Tünel Sendromu Nedir?

0
413
Karpal Tünel Sendromu Nedir

Bisiklet sürmek, dünyanın en keyifli aktivitelerinden biridir. Uygun şartlarda sürülen bisiklet, kişinin beden ve psikolojik sağlığına iyi gelir. Ancak uygun olmayan şartlar, yanlış teknikler ve aşırı bisiklet kullanımı belirli sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Bisikletçilerin korkulu rüyalarından olan karpal tünel sendromu çok tehlikeli ve tedavisinin zaman aldığı hastalıktır. Peki bisikletçilerin korkulu rüyası karpal tünel sendromu nedir? İşte bütün cevaplar…

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, median sinir üzerinde baskı olduğu zaman ortaya çıkar. Bu tüneller, insanların avuçlarının iç kısmında yer alır. Ayrıca karpal tüneli, kemikler ve bağlar ile çevrilidir. Karpal tünelde yer alan median ve sinir uçlarına baskı yapıldığı zaman ellerde ve kollarda uyuşma olur. Ayrıca karıncalanma, hissizleşme ve halsizleşme de belirlilerden bazılarıdır. Bu belirtiler, ellerin yorulduğuna işaret eder.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Bu hastalığın teşhisi, uzmanlar tarafından kolaylıkla anlaşılır. Uzmanlar tarafından tıbbı geçmiş öğrenilir. Ayrıca fizik muayenesi ve karpal tünel sendromu testi yapıldıktan sonra tanı konulur. Son olarak EMG ve röntgen çekimi de tanı konulmasında önemlidir.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle uzmana başvurmadan evde veya uzman olmayan kişilere başvurmamalısınız. Sağlık çok zor tedavi edilen fakat çok kolay bozulabilen bir konudur. Bu yüzden sağlık sorunlarında sadece işin uzmanlarına başvurmalısınız.

Karpal tünel sendromu tedavisi ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili olur. Tedavi yöntemlerine ilk olarak dinlenme ve buz tedavisiyle başlanır. Dinlenme süresine göre hastalıkta iyileşmeler gözlemlenir. Uzun süreli geçmeyen ağrılara kortizon ve farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçları sadece doktorların demesi üzerine kullanmalısınız.

Geçmeyen ağrılar olduğu taktirde cerrahi müdahale uygulanır. Karpal tünel sendromu ameliyatı, median sinire baskı yapan bağın kesilmesidir. Bu işlem sonucunda sinirlere baskı azalır ve ağrı ortadan kalkar. Ameliyat iki farklı türde gerçekleştirilmektedir. En çok tercih edilenlerden biri endoskopik cerrahidir. İkinci yöntem ise açık cerrahi işlemdir. Her iki ameliyat türünün de kendi aralarında artıları ve eksileri var.

Karpal Tünel Sendromundan Korunmanın Yöntemleri

Karpal Tünel Sendromundan korunma yöntemleri

Bisiklet ve motosiklet sürerken karpal tünel sendromundan korunmanız için birçok farklı yöntem bulunmakta.

  • Gidonu gereksiz yere sıkmayın ve bileklerinizi kasmayın.
  • Bilek pozisyonunuz sürekli aynı kalmasın. Uzun süreli sürüşlerde tutuş stilini sık sık değiştirin.
  • Sürüşe başlamadan önce ve molalarda bileklerinizi esnetin.
  • Bozuk yollarda dirseklerin kırık bir şekilde durduğuna emin olun.

İkinci El Elektrikli Scooter İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here