Çekiş Kontrol Sistemi Nedir?

Çekiş kontrol sistemi (TCS) tipik olarak, tasarlanan motorlu araçlarda elektronik denge kontrolünün (ESC) ikincil bir işlevidir. Yol tekerleklerinin çekiş kaybını önlemek için kullanılır. TCS, gaz kelebeği girişi ve motor torku yol yüzeyi koşullarına uymadığında etkinleştirilir.

Sistem tarafından oluşan müdahale aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerir:

  • Bir veya daha fazla tekerleğe uygulanan fren kuvveti
  • Kıvılcım dizisinin bir veya daha fazla silindire indirgenmesi veya bastırılması
  • Bir veya daha fazla silindire yakıt beslemesinin azaltılması
  • Araç tel gaz kelebeği ile tahrik ile donatılmışsa, gaz kelebeğinin kapatılması
  • Turboşarjlı araçlarda, takviyeyi ve dolayısıyla motor gücünü azaltmak için bir takviye kontrol solenoidi çalıştırılır.
  • Tipik olarak, çekiş kontrol sistemleri elektrohidrolik fren aktüatörünü (geleneksel ana silindiri ve servoyu kullanmayan) ve ABS’li tekerlek hız sensörlerini paylaşır.

çekiş kontrol sistemi tcs

Sistem Nasıl Çalışır?

Çekiş kontrol sistemi ihtiyacının arkasındaki temel fikir, tahrik tekerleklerinin çekişindeki farklılık nedeniyle araçların direksiyon kontrolünü ve dengesini tehlikeye atan yol tutuşunun kaybıdır. Kayma farkı, bir aracın dönmesi veya farklı tekerlekler için değişen yol koşulları nedeniyle oluşabilir. Bir araba döndüğünde, dış ve iç tekerlekleri farklı hızlarda döner; bu geleneksel olarak bir diferansiyel kullanılarak kontrol edilir. Diferansiyelin bir başka iyileştirmesi, ihtiyaç duyulduğunda dış ve iç tekerleklere iletilen güç miktarını değiştirebilen aktif bir diferansiyel kullanmaktır. Örneğin, dönüş sırasında dışa doğru kayma algılanırsa, aktif diferansiyel, sapmayı en aza indirmek için dış tekerleğe daha fazla güç verebilir (esasen bir arabanın ön ve arka tekerleklerinin hat dışına çıkma derecesi). sırayla, bir çekiş kontrol ünitesi ile işbirliği yapan bir elektromekanik sensör grubu tarafından kontrol edilir.

çekiş kontrolü

TCS ve ABS

Genel olarak, çekiş kontrolü ve ABS için ana donanım çoğunlukla aynıdır. Birçok araçta çekiş kontrolü, ABS için ek bir seçenek olarak sunulur.

  • Her bir tekerlek, çekiş kaybı nedeniyle hızındaki değişiklikleri algılayan bir sensörle donatılmıştır.
  • Tek tek tekerleklerden algılanan hız bir elektronik kontrol ünitesine (ECU) aktarılır.
  • ECU, tekerleklerden gelen bilgileri işler ve otomatik çekiş kontrol (ATC) valfine bağlı bir kablo aracılığıyla etkilenen tekerleklere frenlemeyi başlatır.
  • Tüm araçlarda, sensörler tekerleklerden herhangi birinde çekiş kaybı algıladığında çekiş kontrolü otomatik olarak başlatılır.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here