Çekme Belgeli Araç Ne Demektir?

25
55512

Otomobillerin artık ihtiyaç olduğu bu dönemlerde birçok kişi 2. el otomobillere yöneliyor. 2.el otomotiv fiyatları çok yüksek olduğu için insanlar 2. el otomotiv ararken en ucuzlara yönelmektedir. Bu ucuz araçların açıklamalarında “Araç çekme belgelidir” ibaresi bulunabilir. Sizler için “çekme belgeli araç ne demek? Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkabilir mi? Çekme belgeli araç alındığında ne yapılmalıdır?” sorularını araştırdık. Cevapları haberin devamında bulabilirsiniz.

Çekme Belgeli Mercedes
Çekme Belgeli Mercedes

Çekme Belgeli Ne Demektir?

Bir aracın trafikten çekili olduğu anlamına gelir. Trafikten çekme işleminin birbirinden farklı birçok sebebi olabilir. Mesela araç sahibi yurt dışına çıkacaksa uzun bir süre için aracını trafikten çekerek, Motorlu Taşıtlar Vergisinden, yıllık olarak yapılması gereken zorunlu trafik sigortasından muaf olur. Bir başka ihtimal, aracının muayenesi bitmiştir. Muayenesiz araçların plakalı satışı gerçekleşemediğinden trafikten çekmek durumunda kalmış olabilir.

çekme belgeli Opel Vectra C
çekme belgeli Opel Vectra C

Çekme Belgeli Araç Almak Ne Kadar Mantıklı?

2.el otomobil arıyorsunuz bütçeniz de kısıtlı olabilir. Almak istediğiniz aracı buldunuz, ancak araç çekme belgeli. Bu araç muhtemelen piyasa fiyatlarından daha uyguna satılıktır. Daha uygun fiyata alıp biraz masraf edip trafiğe sokup en azından bakımları yeni yapılmış bir araca binmek hiç de fena fikir gibi gözükmüyor. Ancak alacağınız çekme belgeli araç uzun bir süre muayeneye girmemiş olduğu için size yüklü miktarda masraf açabilir.Bu sebeple aracı iyi bir ekspertize sokmadan almayın.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Herhangi bir sebepten aracınızı trafikten çekmek istediğinizde yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır bunlar;

  • Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olmayacak
  • Plakaya yazılı ödenmemiş hiçbir trafik cezası olmayacak
  • Plakalarınız yerinden sökülü olacak

Bu üç şartı gerçekleştirdiğinizde plakalarınızı alıp Noterde çekme belgesi almak istediğinizi söyleyip 27 ₺ karşılığında plakalarınızı teslim edip aracınızı trafikten çekebilirsiniz.

noter
noter

Çekme Belgeli Araçlar Nasıl Trafiğe Sokulur?

Çekme belgeli araçla trafiğe çıkmak yasaktır. Yakalandığınız takdirde aracınız bağlanır. Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın muayenesini yaptırmak gerekir. Muayeneye götürmeden önce aracın eksik bozuk bir yeri var ise onlar halledilir. Araç muayeneden geçtikten sonra Muayene istasyonundan verilen belge ile birlikte Notere gidilir. Aracı trafiğe sokmak istediğiniz beyan edilir. Belgeler verilir. 207 ₺ trafiğe sokma bedeli alındıktan sonra plaka kağıtları verilir. Bu plaka kağıdıyla şoförler odasından 60 ₺ karşılığında 2 adet plakanızı bastırabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra aracınızla gönül rahatlığıyla trafiğe çıkabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları İçin Tıklayınız

25 YORUMLAR

    • Yazıda gözden kaçırılmaması gereken bir husus “muayenesi bitmiş aracın, muayene yapılmadan plaka satışı yapılamayacağından, çekme belgesi alınarak satış yapmak için”

      Sizce muayeneden sorunsuz geçebilecek bir araç için 372 TL, 88 krş vererek muayenesini yaptırmak ve o şekilde satış yapmak daha mantıklı değil mi?

      Muayeneden kolay geçmeyecek kadar, çözümü oldukça pahalı ve zaman alacak, zahmetli, bir veya birden fazla sorun ve arıza var anlamı çıkıyor. Aman dikkat!!!

  1. Yazıda gözden kaçırılmaması gereken bir husus “muayenesi bitmiş aracın, muayene yapılmadan plaka satışı yapılamayacağından, çekme belgesi alınarak satış yapmak için”

    Sizce muayeneden sorunsuz geçebilecek bir araç için 372 TL, 88 krş vererek muayenesini yaptırmak ve o şekilde satış yapmak daha mantıklı değil mi?

    Muayeneden kolay geçmeyecek kadar, çözümü oldukça pahalı ve zaman alacak, zahmetli, bir veya birden fazla sorun ve arıza var anlamı çıkıyor. Aman dikkat!!!

  2. Geçen gün yeni bir reno clio 5 aldım bu tür şeyleri araştırdım ama anlamadım bunun amacı nedir? Benim aracımı da çektiler. Sağolun bu yazı sayesinde öğrendim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here