Çip Sorunu, Toyota’yı Nasıl Etkiledi?

Küresel çip sıkıntısı, pandemi vurmadan önce kesinlikle beklemediğimiz ve günümüzde de  devam eden bir tedarik krizidir. Entegre devrelere veya yarı iletken çiplere olan talebin arzdan daha fazla olacağını kim tahmin edebilirdi? Ancak 2020 yılından itibaren itibaren 169’dan fazla sektör bu kıtlıktan etkilenerek araba, grafik kartı, video oyun konsolu, bilgisayar ve çip gerektiren diğer birçok ürünü üretmekte sorun yaşadı. COVID-19 salgını, hava durumları ve devletlerin siyasal problemleri, 2021’de otomobil endüstrisine 210 milyon dolarlık gelire mal olabilecek küresel çip sıkıntısının nedenlerinden bazılarıdır. Son olayları takiben daha iyi hale gelmeden önce işlerin daha da kötüleşmesini bekleyebiliriz. Küresel çip sıkıntısının yeni yılla sona ermesini ummamıza rağmen bunun 2022 yılından en az birkaç ay süreceğine inanmak için nedenler var. Aşağıdaki “Çip Sorunu, Toyota’yı Nasıl etkiledi?” adlı içeriğimizde popüler otomotiv üretici Toyota ve karşılaştığı çip sorununa değineceğiz.

Dünyadaki otomobil markaları krizle nasıl başa çıkıyor? Bugün Toyota’nın nerede olduğunu ve Japon üreticiden 2022’de neler bekleyebileceğimizi görmek istiyoruz. Üretim düşecek mi? Toyota çip sıkıntısıyla başa çıkmanın bir yolunu buldu mu? Öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edin.

Toyota, 2021’de Birkaç Ay Boyunca Üretimi KestiÇip Sorunu, Toyotayı Nasıl etkiledi?

Çip sorunu, sektördeki birçok markayı olumsuz bir şekilde etkiledi. En başa gittiğimiz zaman bazı üreticilerin diğerlerinden daha iyi durumda olduğunu gördük. Ancak önceden çok az şey planlanabilirdi ve bir süre sonra sağlam üreticiler bile bu sorunla yüz yüze geldi. Japon otomotiv devi Toyota, 2021 yılı boyunca durumu kontrol etmiş gibi görünse de yıl sonu yaklaştıkça işlerinde sarsılmalar meydana gelmeye başladı. Ağustos 2021’de bir Toyota’nın çip sorunu hakkında çeşitli haberler çıktı. Haberlere göre Toyota, üretimini %40 oranında azaltmayı planlıyordu. Japon üreticinin artık krizi atlattığı söylenemiyordu. Toyota, Eylül ayında planlanan 900.000 aracı üretmek yerine sayıyı 540.000’e indirdi. Kasım ayında da aynı şey oldu.

Bahsettiğimiz gibi Toyota bu durumda yalnız değildi. Önde gelen Alman markası Volkswagen, bu kesintileri daha da erken bir süre çekti ve yılın başında üretimi askı aldı. Bununla birlikte Toyota, fabrikalarında zaten çip ürünleri olduğu için önemli üretim düşüşleri olmadan devam etmeye çalıştı. Görünüşe göre üretici 2021 yılı boyunca hazırlıklıydı ve neredeyse bu sorunla başa çıkmayı başardı. Ancak son zamanlarda üretimdeki düşüşlerin ardından Toyota hayranları 2022’de işlerin nasıl görüneceğini merak etmekte haklı. 2022’de başka bir satış düşüşü görecek miyiz? İşler daha iyiye gitmeden önce daha da kötüleşecek mi? gibi sorular popülerlik kazanmaya başladı.

2022 Yılında Toyota 9 Milyon Otomobilin Üretimini Durduracak

Çip sorunu yaşayan devlerin, sorunu önleyeceğini ummamıza rağmen Toyota’nın aylık gelirleri düşmeye başladı. Ancak beklemediğimiz şey, Japon üreticinin yakında iyi haberi duyuracağıydı. Birkaç aylık düşüşün ardından Toyota, yıl sonunda daha yüksek kar bildirdi. Markanın ekipleri, 2022’ye iyimser bir bakış sunarak krizin önümüzdeki aylarda biraz daha hafifleyebileceğini öne sürdü. İddialarına göre yeni yıl daha az riskli olacaktı. Çoğu insan gibi iyimser düşünemesek de Toyota’nın profesyonel analistleri, olumlu tutuma rağmen muhtemelen bir miktar temkinli davranıyorlar. Sonuç olarak Toyota’nın uzmanlarını dinlersek 2022 yılında çip sorunun üstesinden gelinecektir.

Toyota, Çip Eksikliğini Nasıl Atlatıyor?

Bu noktada otomobil sektörü için önümüzdeki yılın nasıl olacağını fakat çeşitli tahminler yürütebiliyoruz. Söylentiye göre bazı otomobil üreticileri çip üretimini kendi fabrikalarında planlıyor gibi görünüyor. Bu henüz teyit edilmemiş olsa da gelecekte benzer bir durumdan kaçınmak için akıllıca bir hareket olacaktır. Otomobil fabrikalarında çipler üretmek ve sahip olmak, markaların dış kaynaklara bağımlılığını azaltacaktır. Toyota’nın hangi stratejiyi seçeceğini bilmiyoruz. Ancak 2022 yılı için ilan edilen dokuz milyondan çok daha fazla çipe ihtiyacı olacak. İlerleyen günlerde daha açık planlar ve stratejilerin karşımıza çıkacağını ve çip sıkıntısının ortadan kaldırılması için gereken atılımlarının devletler ve şirketlerin bir araya gelerek çözeceğini düşünüyoruz. Bu noktada otomobil sektörü için önümüzdeki yılın nasıl olacağı konusunda kesin tahminlerde bulunamıyoruz. 169’dan fazla sektörün çip sorunlarıyla karşılaşması, kesinlikle çözülmesi gereken bir problemdir.

İkinci El Toyota İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here