CRDİ Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
551
CRDİ Motor

CRDİ Motor Hyundai ve Kia grubu araçların Common rail sisteme sahip dizel motorları olarak adlandırılmıştır.

Common Rail Diesel İnjection kelimelerinden türetilmiştir. 1.5 litre 3 silindirli motor ile ülkemizde tanınan ve hafızalara kazanan CRDİ motorun 1.1, 1.4, 1.5, 1.6 ve 2.0 litre versiyonları da çıkmıştır. Bu yazımızda sizler için; CRDİ Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir? Sorularını cevapladık.

CRDİ Motor

CRDİ Motor Nedir?

CRDİ motorlar Common rail yakıt sistemi ile çalışan aşırı beslemeli dizel motorlardır. Motora bağlı olan yakıt pompası, rail hattına yakıt pompalar. Rail hattında basınç sorunu oluşmasın diye bir geri dönüş bulunur. Motor beyninden gelen sinyallere göre enjektörler açılıp kapanır. Enjektör açılarak basınçlı yakıt yanma odasına alınır. Turbo’nun basmış olduğu hava ile karışan yakıt yakılarak egzoz subaplarından dışarı çıkar. Motor çevrimi bu şekilde devam eder.

CRDİ Motor

CRDİ motorların ilklerinden biri olan 3 silindirli versiyonları diğer versiyonların aksine pek sevilmez. Çok fazla randımanlı bir motor da değildir. Düşük kilometreli kurcalanmamış motorlar çok sağlıklı çalışırken, bakımları zamanında yapılmamış hor kullanılmış araçlar pek düzen tutmuyor. Araçlarına düzen tutturamayan araç sahipleri araçlarını genelde arızalı şekilde satışa sunar. Bu motorun aksine diğer CRDİ motorlu araçlarda böyle bir sıkıntı yoktur. Aksine CRDİ motorlar yüksek torku ile oldukça keyifli bir sürüşe sahipken yakıt tüketim değerleri de oldukça idealdir ve çok fazla tercih edilirler.

Hangi Araçlarda CRDİ Motor Kullanılıyor?

  • 1.5 CRDİ (3 Silindirli): Hyundai Accent, Hyundai Getz
  • 1.5 CRDİ (4 Silindirli): Hyundai Accent Era, Hyundai Matrix, Hyundai Getz, Kia Rio, Kia Cerato
  • 1.1 CRDİ: Hyundai İ10, Kia Picanto
  • 1.4 CRDİ: Hyundai İ20, Kia Rio
  • 1.6 CRDİ: Hyundai Accent Blue, Hyundai i30, Kia Cerato, Kia Ceed, Kia Pro Ceed, Kia Sportage, Kia XCeed, Hyundai Kona, Hyundai Tucson
  • 1.7 CRDİ: Hyundai İ40
  • 2.0 CRDİ: Kia Sportage, Kia Sorento, Hyundai Santafe, Hyundai Tucson
  • 2.2 CRDİ: Kia Sorento, Hyundai Santafe
  • 2.5 CRDİ: Kia Sorento, Hyundai Starexv

CRDİ Motor Kronik Sorunları Nelerdir?

CRDİ motorların bilinen tek kronik sorunu turbodan gelen ıslık sesidir. Her ne kadar turbo bakımından sonra sorun bitse de de bir süre sonra tekrarlar. Rahatsız edici bir ses değildir.

Rail müşürü arızası oluştuğunda araç sağlıklı çalışmaz. Çözüm arızalı parçayı değişmektir.

Yüksek kilometrelere ulaşan motorlarda yağ kaçırır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here