Cruise Control (Hız Sabitleyici) Nedir?

3
7479
sürüş asistanı

Cruise control (Hız sabitleyici), bir motorlu taşıtın hızını kontrol eden sistemdir. Cruise control (Hız sabitleyici) ayarlanan sabit bir hızı koruyabilmek için gazı, sürücüden devralır. Peki ama bu hız sabitleyici nasıl çalışır? Hız sabitleyicinin avantajları nelerdir? Hız sabitleyicinin dezavantajları nelerdir? Düz vites araçlarda hız sabitleyici sistem kullanılabilir mi? Hız sabitleyici sistem sonradan takılabilir mi?

Cruise control Sistemi Nedir?

Cruise Control

Hiç kısa süreli olsa da ayak bileğinizi yukarı doğru kaldırma yetinizde ya da dışa doğru çevirme yetinizde kayıp hissettiniz mi? Muhtemelen cevabınız evet olacaktır. Özellikle de uzun yola sık sık çıkan şoförlerde. Buna “düşük ayak sendromu” denir. Hepimiz bunun sebebini az çok biliyoruz. Çünkü ayağınızın uzun süreli olarak gaz pedalının üzerinde olması peroneal sinirin sıkışmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda kısa süreli olarak ayağınızda hareket kaybı yaşarsınız. Cruise control (hız sabitleyici) sistemse tam olarak bu duruma adeta savaş açıyor ve sağlığınızı koruyor. Bunun dışında birçok faydası olan bu yeni teknolojinin birtakım dezavantajlarına da dikkat etmek gerekiyor.

Hız sabitleyici Nasıl Çalışır?

Aracınız motorun devrinden, tekerleğin dönüş hızından ya da daha farklı yollarla saatte kaç km hızla gittiğini kendi kendine tayin edebiliyor. Hız sabitleyici sayesinde de artık gaz kelebeğini açıp kapatarak hızlanmanızı kontrol edebiliyor. Sistem bunu aracınızın gaz kelebeğini kontrol ederek yapıyor. Örneğin, 80 km hızla gitmeye ayarlarsanız ve aracınız 80’in altına düşerse, aracınızın gaz kelebeği açılıyor ve hızınız 80’e ulaşıncaya kadar artıyor. Tam tersi durumdaysa aracınız gaz kelebeğini kapatarak hızınızı düşürüyor. Artık eskide kalan bu hız sabitleyici sistem, yokuş inerken kontrolden çıkıp hızınızdaki artışı kontrol edemeyebiliyor. Bu sorunsa günümüzde cruise kontrol sisteminin daha gelişmiş versiyonu olan “Adaptive cruise control (ACC)” yani adaptif hız sabitleyici ile ortadan kalkabiliyor.

Adaptive cruise control (ACC) Sistemi Nedir?

 Adaptive cruise control (ACC)

Temelde hız sabitleyici ile aynı amaçları olan bu sistem, eski hız sabitleyicinin verdiği özelliklerden daha fazlasını bize vadediyor. Örneğin, yokuş aşağı giderken belirlediğiniz hızı aşma sorununu tamamen ortadan kaldırıyor ya da önündeki kamera ile radarları tespit edebiliyor dahası navigasyon aracılığıyla hız sınırı bilgisini öğrenip o yolda o hızı aşmamanızı sağlıyor. Ayrıca önündeki radarı sayesinde öndeki araca olan mesafenizi ve öndeki aracın hızını ölçebilen otomobiliniz bu verileri kullanarak takip mesafenizi koruyor. Kılavuz araç yavaşlar ya da başka bir nesne algılanırsa sistem, yavaşlamak için motora veya fren sistemine yavaşlaması yönünde bir sinyal gönderiyor. Tersi durumda, yani şeridinizin boş olduğu durumdaysa aracınızın hızı ayarladığınız seviyeye yeniden yükselerek güvenli yolculuğuna devam ediyor.

Hız sabitleyicinin avantajları nelerdir?

Hız sabitleyici, yazının başında da belirttiğimiz gibi sağlığınızı koruyor. Bunun yanı sıra hız sınırını aşıp yüzlerce lira ceza yemenizi önlüyor. Ayrıca gaz pedalını kullanarak manuel bir şekilde hızlanırsanız bunu kontrol edemezsiniz örneğin hız sınırının 90 olduğu bir yerde 90’da kalmak için sürekli bas çek yaparsınız. Fakat hız sabitleyici ne kadar gaz vermesi gerektiğini bildiği için fazlasını vermez ve bu sayede yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar.

Hız sabitleyicinin dezavantajları nelerdir?

Cruise Control

Her otonom sistemde olduğu gibi bu sistemde de hislere yer yok. Hislerinizi de aracınızın hızı gibi sabitleyen bu sistem bazı zamanlarda büyük riskler oluşturabiliyor. Yol türünün birden değiştiği zamanlarda mesela birden mıcırlı bir yola girerseniz aracınız kontrolden çıkabilir. Düşük hızla girmeniz gereken virajlara sabit hızla girme eğiliminde bulunabilirsiniz. Hava şartları birden değişebilir ya da gizli buzlanma tarzı fark edemediğiniz zemin şartlarında da başınızı derde sokabilir. Bu yüzden aracınızı kullanırken sürekli olarak tetikte olmanızı öneririz.

Hız sabitleyici düz vites arabalarda çalışır mı?

Otomatik vites araçlar, yokuş çıkma sırasında vitesi düşürerek aynı hızda seyahat etmeye devam edebilir fakat düz vites araçlarda durum bu kadar kolay değildir. Düz vites araçlarda sürücü vitesi kendisi ayarlaması gerekir. Aksi takdirde aracınız yokuşta sorunlar yaşayabilir.

Aracınıza daha sonradan opsiyonel olarak taktırıp kullanabileceğiniz bu sistem, ilgili kapatma düğmelerinden devre dışı bırakılabileceği gibi frene bastığınızda da devre dışı kalabilir.

arabam.com ekibi olarak sizlere çok güvenli ve az yakıtlı yolculuklar diliyor, hız sabitleme özelliği içeren araçlarımıza bakmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

 

3 YORUMLAR

  1. Gerçekten mükemmel rahatlık ve tüketim için idal bir teknoloji yapmışlarsa güzel şeyler düşünmüşler
    Mühendisleri takdir ediyorum

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here