Debriyaj Pedalı Basılı Kalıyor Ne Yapmalıyım?

1
9467

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Zamanla özellikle sık kullanılan otomobillerde arızalar oluşabilir. Arıza oluştuğu zaman araç servise götürülür. Serviste gerekli işlemler yapıldıktan sonra aracınız tarafınıza teslim edilir. Özellikle de kış aylarında sıkça karşılaşılan arızalardan biri de debriyaj arızasıdır. Debriyaj çalışma sistemi gereği, merkez silindirlerine sahiptir. Bu merkez silindirlerinin görevi, pedaldaki hareketi algılayarak hidrolik sıvısı vasıtası ile şanzımana taşımaktır. Bu parça zamanla arıza yapabilir. Sonuç olarak debriyaj pedalınız görevini yerine getiremeyecektir. Debriyaj pedalına bastığınızda pedal takılı kalacaktır. Bu yazımızda sizlere “Debriyaj pedalı basılı kalıyor Ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını vereceğiz.

debriyaj pedalı

Debriyaj Pedalı Basılı Kalıyor

Debriyaj pedalı, manuel vitese sahip otomobillerde bulunan ve neredeyse en sık kullanılan parçalardan biridir. Debriyaj pedalına bastığınızda; debriyaj üst merkezi harekete geçer ve içerisindeki silindirle birlikte, pedala uygulamış olduğunuz kuvveti yağa iletir. Yağ ile birlikte kuvvet alt merkeze taşınır ve debriyaj görevini yapar. Ancak zamanla merkezlerden biri arıza yapar. Arızanın sonucunda merkez kaçırma yapar ve basıncı tutamaz. Basınç tutulmadığı için de ayağınızı pedaldan çektiğinizde pedal takılı kalır. Kendi kendine geri gelmez.

Sorunun Çözümü

Böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda aracı deneyin. Yani vites geçişlerinde bir problem var mı? Araç vitese geçiyor ve şanzıman ayırma yapıyorsa ilk olarak; hidrolik sıvısını kontrol edin. Hidrolik sıvısının azalmış olması da bu durumu etkileyebilir. Aracı servise götürün. Serviste aracın arızalı parçası tespit edilir. Parçanın değişimi sağlanarak arıza çözülür.

Debriyaj Pedalı Neden Sertleşir?

Debriyaj pedalındaki sertleşme, otomobilinizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Debriyaj pedalının sertliği ve yumuşaklığı, debriyaj rulmanının sağlığına bağlı olarak değişir. Debriyaj pedalının çok sert olması, debriyaj rulmanından kaynaklanabilir. Tabi ki başka sorunlar da debriyaj pedalının sertleşmesine neden olabilir. Örnek verecek olursak; Telli sisteme sahip otomobillerde; debriyaj telinin paslanması, pedalın sertleşmesine neden olabilir.

debriyaj pedalı

Debriyaj Sertleşmesi Önlenebilir mi? 

Otomobillerde bulunan her parçanın bir kullanım ömrü vardır. Değişim zamanı gelince arıza veren otomobillerde arıza yapan parçayı değişerek kullanıma devam edebilirsiniz. Debriyaj sertleşmesi önlenebilen bir arıza değildir. Ancak debriyaj sistemi sağlığı için şunu söyleyebiliriz; otomobil hareket ettikten sonra ayağınızı debriyaj pedalı üzerinde bekletmeyin. Çoğu kişi farkında olmadan bu hatayı yapmaktadır. Ayağın debriyaj pedalı üzerinde beklemesi, debriyaj sisteminin ömrünü yarı yarıya kısaltabilmektedir.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. 2011 Qasqai 1.6 Benzinli düz vites, Araç 84.000 de kullanmadığım bir araç, Kısa mesafe ve arazi kullanıyorum not off road değil tabi.. Neyse Araçta son bir aydır ilk hareketlerde motorda titreme vardı, çok önemsemedim sonra kesiliyordu.. günler geçtikçe ünlem işareti ve abs asr ışığı yanmaya başladı? 80.000 de serviste balatalar değişmişti bakımı yapılmıştı, ve normal bakım için servise daha şu an itibarı ile 6.000km var götürmedim.. Başıma gelen şu:
    İki gün önce araçla gelirken debriyaj düştü dibe kadar ve vites geçişleri zorladı, Kapalı otoparka zor girdim, Sonra eve çıktım.. Ertesi sabah canım sıkıldı bu olaya ve tekrar inip deneme yaptım araç çalıştığında hiç bir şekilde vites geçişi sağlamadı, debriyaj tamamen bassam da paspas seviyesini bırakın, döşemede bile yanıt vermedi..

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here