Nedir Bu Debriyaj Sıyırması?

3
6561
debriyaj sıyırması

Günümüzde birçok araba sahibinden debriyaj sıyırdı, baskı balata gitti gibi sözler duyarız. Bugünkü yazımızda sizlere “Debriyaj Sıyırması Nedir?” konusu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Öncelikle şanzımandan başlayalım;

Şanzıman, Motorun içten yanma ile oluşturduğu dönme kuvvetinin tekerlere aktarılmasını sağlayan çok önemli bir parçadır.

 

Şanzıman

 

 

Motorumuzun dönme kuvvetini şanzımana kontrollü bir şekilde aktaran ve bu kontrolü sağlayan hayati derecede önemli olan diğer parçamız ise baskı balatadır. Biz içeriden debriyaj pedalına bastığımızda şanzıman boşa çıkar böylelikle vitese takılabilir hale gelir.

Baskı Balata

Baskı Balatamızın Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

debriyaj sıyırmasıAracımızla yolculuk yaparken son viteste giderken hızlanmak amacıyla gaz pedalına bastığımızda aracımız bağırıyor ancak gerektiği gibi gitmiyor ise debriyajımız kaçırmaya başlamıştır en yakın zamanda servise götürmek gerekir. Aksi halde debriyaj ısınır ve komple sıyırır ve buna “Debriyaj Sıyırması” denir. Çekici çağırmak durumunda kalırız.

Peki servise gidince ne ile karşılaşacağız?

debriyaj sıyırması

Servise çekici yardımıyla veya kendi çabanızla gittiniz. Durumu alanında uzman ustalara anlatırsınız. Gerekli kontroller yapılır aracınızın şanzımanı iner ve baskı balatanız değişir. Ortalama işçilik 3-3,5 saat sürmektedir.

Baskı balata değişiminden sonra balatanızının uzun ömürlü olması sizin elinizdedir. Aracı vites değiştirirken tam tork devrinde basit bir söylemle en istekli olduğu zamanda değiştirmek ve aracınız hareket halindeyken ayağınızı debriyaj pedalında tutmamak gerekir.

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here