Debriyaj Teli Ayarı Nasıl Yapılır? Debriyaj Nasıl Ayarlanır?

4
4707

Yoğun trafikte bir kilometre ilerlemek için debriyaja yüzlerce kez basmaktan biraz sıkılırsınız. Bunun debriyajınızı nasıl etkilediğini ve debriyaj aşınmadan önce bu hareketi kaç kez gerçekleştirebileceğinizi hiç merak ettiniz mi? Manuel sürmenin zevklerinden biri, debriyaj aşındıkça ayarlanabilen harika bir telinizin olmasıdır. Bu tel, debriyaja tamamen ölmeden önce biraz daha fazla ömür verir. Pedala bastığınızda debriyaj pedalının daha erken devreye girdiğini görürseniz, debriyaj telinin ayarlanması gerekir. Peki debriyaj teli ayarı nasıl yapılır?

Debriyaj Teli ayarı nedir?

Manuel araçlarda, motor tork gücünü tahrik miline sorunsuz bir şekilde bağlama görevi olan bir debriyaj vardır. Hidrolik ve manuel olmak üzere iki tür kavrama vardır. Bir hidrolik kavrama genellikle kendi kendini ayarlarken, manuel bir kavrama bir tel ile ayarlanır.

Öyleyse neden debriyaj telini ayarlamanız gerekiyor?

Gücü aktarmak için birbirine geçen, dönen bileşenlerden dolayı sürtünme ve aşınma vardır. Zamanla bu aşınma, bileşenler arasında boşluk yaratır ve debriyajı devreye sokmak daha zor hale gelir.

Debriyaj teli ayarı ile amaç, pedal ve debriyaj kolu arasındaki boşluğu, daha iyi kavramasına izin verecek şekilde ayarlamaktır. Ancak sonunda, tel daha fazla ayarlanamayacak ve debriyajın değiştirilmesi gerekecek.

debriyaj teli ayarı

Tel tipik olarak kabinden, motor sacının içinden, motor bölmesindeki debriyaja kadar uzanır. Tel, debriyaj pedalı ile debriyaja bağlı bir manivela olan çatalı birbirine bağlar. Sürücü debriyaj pedalına bastığında, teli gererek, debriyaja bağlanan çatalı hareket ettirir.

Debriyaj Teli Ayarı Yapılması İçin Gereken Belirtiler

Debriyaj devreye girmeden önce ayağınızın debriyaj pedalında daha yükseğe çıktığını fark edeceksiniz. Tel çok fazla ayarlandığında bunun tersi de olabilir. O zaman aracın geri vitese geçemeyeceğini ve debriyajın her zaman devreden çıkabileceğini fark edeceksiniz.

Debriyaj Teli Nasıl Ayarlanır?

Tüm debriyaj telleri aynı değildir. Bunu denemeden önce kullanıcı el kitabınıza başvurmalısınız.

Çatala giden debriyaj teli bağlantısını bulun. Teli serbest bırakın. Debriyajı kavramak için debriyaj pedalının daha yükseğe veya daha aşağıya gelmesine bağlı olarak bir somunu sıkın veya gevşetin.

Çatal üzerindeki basıncı kontrol edin. Kabindeki debriyaj pedalını, doğru şekilde devreye girip girmediğini görmek için birkaç kez içeri ve dışarı itin. Debriyaj pedalı doğru şekilde oturana kadar ayarlamaya devam edin.

Kilit somunu, bütün parçaları yerinde tutmak için sıkın. Debriyajın çalışmasını kontrol etmek için test sürüşü yapın.

Hatırlanması gereken ipuçları

-Geri vitese geçemeyeceğiniz için çok fazla sıkmayın, debriyaj hiç devreye girmeyebilir.

-Debriyaj baskı balatası veya rulmanı yakın zamanda değiştirildiyse, debriyaj telinin ayarlanması gerekebilir.

-Tel birçok kez ayarlanabilir. Fakat sonunda debriyajın değiştirilmesi gerekecek

Debriyaj Telini Ayarlamak Ne Kadar Önemlidir?

Çok önemli. Debriyaj kavrama sistemi en iyi şekilde çalışmıyorsa, yalnızca diğer bileşenlerde aşınma ve zorlanma değil, aynı zamanda daha sonra bazı pahalı onarımlar için davetiye çıkarabilirsiniz.

2. El Otomobil İlanları >>

4 YORUMLAR

  1. ustasına gitmek lazım. bir gün koptu tamirciye gittik. söktü halletti falan kabloyu takacak takamıyor. hep beraber uğraşıyoruz olmuyor birimiz bastırıyoruz öbürümüz çektiriyor. neyse başka bir usta geldi tam hatırlamıyorum ne yapıtğını ama bizim min 1 saat uğraştığımız şeyi 5 dkda geçirdi diğer ustaya devretti gitti. usta olmak ayrı bir şey

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here