Debriyaj Teli Nedir? Nasıl Çalışır? Arızaları Nelerdir?

1
4004

Otomobil motorlarının üretmiş olduğu dönme momentumunun dinginleşmesini sağlayan aktarma organı şanzımandır. Şanzımanlar otomatik ve manuel olarak bulunabilir. Otomatik şanzımanlarda vites geçişleri, motor devrine ve araç hızına göre otomatik olarak gerçekleşirken, manuel vitesli araçlarda vites geçişlerini sürücü gerçekleştirir. Vites değişimi yaparken debriyaj pedalına basmak gerekir. Debriyaja basmak, motorla şanzıman arasındaki bağlantıyı kesmeye yarar. Debriyaj sistemi hidrolik ve manuel olmak üzere 2 farklı şekilde bulunabilir. Hidrolik sistemlerde pedala uygulanan kuvvet, hidrolik sıvısı sayesinde iletilirken, manuel sistemlerde; debriyaja iletilen kuvvet, debriyaj teli vasıtasıyla şanzımana iletilir. Bu yazımızda sizlere “Debriyaj Teli Nedir? Nasıl Çalışır? Arızaları Nelerdir?” Sorularının cevabını vereceğiz.

Debriyaj Teli Nedir? Nasıl Çalışır?

Debriyaj teli, eski model otomobillerde bulunan bir parçadır. Debriyaj pedalına iletilen kuvvet, teli gererek çatalın hareket etmesini sağlar. Bu sayede şanzıman boşa çıkar. Vites değişebilir hale gelir. Daha çok eski model araçlarda görülen bu sistemin yerini hidrolik yapıya sahip debriyaj sistemi almıştır. Bu sayede daha yumuşak ve kolay bir kullanım sağlanmıştır. Eski model araçların debriyaj pedalları bir hayli serttir. Kullanımı da cidden zordur.

Debriyaj Teli Arızaları

debriyaj teli ayarı

Debriyaj Teli Kopması

Debriyaj teli, zamanla eskiyip kopabilir. Bu durumda vites geçişi yapılamaz ve araç kullanılamaz. Yapılması gereken, Gerekli servislere gidip debriyaj telinin değişimini gerçekleştirmektir.

Debriyaj Pedalının Sertleşmesi

Debriyaj teli, hava değişiklikleri gibi nedenlerden korozyon ve paslanmaya uğrayabilir. Bu durumda debriyaj pedalı olması gerekenden çok daha sert olacaktır. Debriyaj telini yağlamak geçici bir çözüm olabilir. Ancak yapılması gereken, Debriyaj telinin değişimidir.

Debriyaj Tel Ayarının Kaçması 

Otomobillerin debriyaj sistemi(baskı balata) zamanla aşınır. Bu sistem aşındıkça da aracın kavrama noktası değişecektir. Telli debriyaj pedal sistemine sahip araçlarda kavramanın optimum hale gelmesi için belirli periyotlarla ayar yapılır. Ayar yapılmasını gerektiren baz durumlar vardır. Aracınızın kavrama noktası anında, debriyaj pedalının konumu çok yukardaysa ayar yapılarak bu durum düzeltilebillir. Tel çok fazla sıkıldığında bunun tersi de olabilir. O zaman aracın vitese geçemeyeceğini ve debriyajın ayırmayacağını ve devreden çıkabileceğini fark edeceksiniz.

2.El Otomobil İlanları

Debriyaj Bilyası Nedir

Debriyaj Nedir

Debriyaj Balatası Nedir

1 YORUM

  1. Burad debriyaj telinin nasıl çalıştığını değil, daha çok bir cümlede sürekli eski model eski model cidden serttir zor kullanılır vs, nasıl kullanılacağını bırakında araç sahibi karar versin, sizin eski deyip kötülediğiniz arabalar avrupada clasic dye anılıyor siz ne anlarsınız klasikten, debrşyaj twlinin calışmasını değil eski arabaları kötülemek için yazmışsınız, + hidrolik olanı hiç açıklamışsınız bile

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here