Diferansiyel Nasıl Bulundu? Mucidi Kimdir?

0
264

Otomobiller günlük hayatımızın bir parçası olan ulaşım araçlarıdır. Otomobiller birçok sistemin bileşiminden oluşur. Basit bir şekilde anlatacak olursak; Depodan motora giden yakıt yakılarak açığa hareket enerjisi çıkar. Bu hareket önce şanzımana daha sonra da diferansiyele ulaşır. Diferansiyelden de akslar sayesinde tekerlere ulaşır. Aracın sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlayan diferansiyel nasıl çalışır? Diferansiyel Nasıl Bulundu? Gibi soruların cevabı yazımızın devamında.

diferansiyel dişli sistemi

Diferansiyel Nasıl Bulundu? 

Üretilen ilk otomobillerde diferansiyel bulunmuyordu. Motor tek tekere bağlıydı. Motorun çift tekere bağlı olmamasının sebebi ise dönüşlerde, tekerleklerin farklı çizgisel hızlara sahip olmasıydı. Şanzımandan çıkan güç 2 tekere direkt iletilseydi araç stabil bir şekilde dönüş yapamazdı. Gücün yere tek tekerden aktarılması ise gücün aktarımı ile ilgili verimsizliklere neden oluyordu.

Peki Ya Ne Olması Gereken Neydi?

Aracın çekiş sağlayacak tekerleklerinin bağımsız olarak dönebilmesi gerekiyordu. Aynı zamanda motordan çıkan gücün de tekerleklere iletilmesi gerekiyordu. Bu işi yapacak parçanın adına diferansiyel denir. Günümüzde kullanılan otomobillerin sağlıklı bir şekilde yol almasını ve dönüş yapabilmesini sağlayan parça diferansiyeldir.

Mucidi Kimdir?

Otomobillerde kullanılan diferansiyeli, 1827’de Fransız Onésiphore Pecqueur icat etti.

Diferansiyel Arıza Belirtileri

  • Kalkışlarda, Vites değişikliklerinde ve ani gazlamalarda “tak” diye bir vuruntu olması.
  • Araçla giderken orta hızlarda başlayıp hız arttıkça artan uğultu sanayi dilinde bu sese ” diferansiyel ağlaması ” derler.
  • Diferansiyelden yağ kaçakları
  • Araç hızlanırken oluşan titremeler
  • Lastiklerin düzensiz bir şekilde aşınması
  • Virajlarda yol tutuşunun azalması
diferansiyel
Diferansiyel Nasıl Bulundu?

Dişlilerin Yanması

Diferansiyeldeki yağın görevi; dişliler arasına girerek sürtünmeyi azaltır. Ancak diferansiyeldeki yağ kaçaklar nedeniyle bittiği takdirde dişliler yağsız kalacaktır. Dişliler arasında olan sürtünme dişlilerin yanmasına neden olacaktır. Bu durum diferansiyelinizin ağlamasına sebep olur. Yüksek hızlarda da uğultu devam eder. Çözümü diferansiyeli değişmektir.

Dişliler Arasındaki Boşluk

Aracınız yol yaptıkça dişliler eskiyecektir ve aşınmalar olacaktır. Bu aşınmalar ilerleyen zamanlarda dişliler arasında boşluk oluşmasına neden olacaktır. Bu boşluklar da kalkış esnasında veya ara gazlamalarda vuruntu yapar. Sinir bozucu bir durumdur. Tamir servisi diferansiyeli söker. Boşluk olan dişlileri tespit eder. Dişlileri değiştirir.

diferansiyel
Diferamsiyel Nasıl Bulundu?

Diferansiyelin Bağlantı Takozlarının Deforme olması

Genelde bozuk yollarda kullanılan arabalarda karşılaşılan bu durum; kalkışlarda vuruntu yaptırır. Biraz daha makul fiyatlara sorun çözüme kavuşur. Sonuç olarak diferansiyeli sökmeden bozuk takozlar değiştirilebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here