Diferansiyel Pinyon Contası Nedir? Nasıl Değiştirilir?

0
1023

Diferansiyel, inanılmaz bir mühendislik parçasıdır. Motordan ve şanzımandan gelen gücün, bir dizi dişli ve aks kullanarak tekerlekleri farklı hızlarda döndürmesine olanak tanır. Bu dişliler ve akslar, işlerin sorunsuz çalışmasını sağlamak için diferansiyel yağ ile yağlanır. Diferansiyelin önünde, tahrik milinin bağlandığı bir eşleşme yüzeyi vardır. Bu, diferansiyel pinyon olarak bilinir ve bu pinyonun arkasında, kir ve döküntülerin iç kısımlara girmesini önlemek için bir conta bulunur. Diferansiyel pinyon contası zamanla devreden çıkabilir ve diferansiyelin iç kısımlarında meydana gelebilecek herhangi bir hasarı önlemek için değiştirilmesi gerekecektir.

Diferansiyel Pinyon Contası Nedir?

Diferansiyel, pinyon eşleşme yüzeyine cıvatalanan bir tahrik mili aracılığıyla motordan ve şanzımandan tahrik edilir. Bu yüzey diferansiyel muhafazanın dışında olduğundan, diferansiyelden dışarı sızan herhangi bir yağı durdurmak ve hassas iç kısımlara herhangi bir kirletici maddenin girmesini önlemek için tam olarak oturması için bir pinyon contası kullanılır.

Contanın iç tarafındaki ince bir yay, conta üzerindeki gerginliği koruyarak yağın sızmasını önler. Kötü yağ durumu conta üzerinde zor olabilir ve bir sızıntı meydana geldiğinde bu contanın değiştirilmesi gerekecektir.

Diferansiyel Pinyon Contanızın Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

  • Önden motorun üstünden motor yağı sızıyorsa
  • Triger kayışı yağa bulanmışsa
  • Aşırı durumlarda, motor yağı seviyesi düşük olabilir

diferansiyel pinyon contası

Diferansiyel Pinyon Contası Nasıl Değiştirilir?

  1. Teknisyen, sızıntının kaynağını bulmak için aracı inceler.
  2. Alttan parçaya ulaşmak için araba krikoyla kaldırılır.
  3. Tahrik milinin arkası diferansiyelden cıvatasızdır.
  4. Pinyon somunu işaretlenir ve gevşetilir ve eski conta çıkarılır.
  5. Alan temizlenir ve yeni conta takılır.
  6. Tahrik mili yeniden takılır ve diferansiyel yağı kontrol edilir ve doldurulur.
  7. Doğru çalışmayı kontrol için araç indirilir ve test sürüşü yapılır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Bazı 4WD araçların ön ve arka pinyon contaları olacaktır, bu nedenle doğru contanın değiştirildiğinden emin olmak için her ikisinin de incelenmesi gerekir.

Contayı değiştirirken aynı zamanda diferansiyel sıvısını değiştirmek en doğrusudur.

Diferansiyel Pinyon Contasını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Doğru çalışan bir diferansiyele sahip olmak, aracınızın düzgün çalışması için zorunludur. Diferansiyel sıvısı düşükse, sizi yolun kenarında mahsur bırakarak artan aşınma ve hatta tam diferansiyel arızası meydana gelebilir. Sızdıran diferansiyel pinyon contasını değiştirmek, bu tür arızalarla mücadeleye yardımcı olacak ve sürüşünüzü mutlu kılacaktır.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here