Direksiyon Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Bildiğimiz üzere eski sürücülerin sık kullandığı “Kara direksiyon!” lafı, direksiyon pompasının icadı ile rafa kalktı. “Direksiyon pompası arızası nasıl anlaşılır?” Adlı yazıyı, daha rahat anlamanız için öncelikle “Direksiyon pompasının ne?” olduğunu öğrenmekte fayda var.

Direksiyon pompası nedir?

Direksiyonu sağa ve sola çevirebilmemizi, teknik ve fizik kurallarından yararlanılarak, en rahat seviyeye çıkarmamızı sağlayan parçadır. Direksiyon pompası olmadığı dönemlerde sürücüler, park halindeki aracı hareket ettirebilmek için ileri veya geriye doğru giderek amaçlarına ulaşmak isterlerdi. Günümüz araçlarını en güçsüz parmağımız olan serçe parmağıyla bile çevirebilmekteyiz. Bu kolaylığı şüphesiz ki direksiyon pompasını icat eden mühendislere borçluyuz. Günümüzde kullanılan iki çeşit direksiyon pompası vardır;

  1. Hidrolik direksiyon pompası.
  2. Elektrikli direksiyon pompası.

Hidrolik Direksiyon Pompası Nedir?

Direksiyon Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Genellikle düşük segment araçlarda kullanılmaktadır. Hidrolik direksiyon pompası hazneden yağı çekerek, direksiyonunuz içindeki parçalara kuvvet uygular. Bu sayede direksiyonunuzu kolaylıkla çevirirsiniz. Genellikle düşük segment araçlarda görülür. Bozulma ve bakım zamanında uygun fiyatlara yaptırabilirsiniz.

Elektrikli Direksiyon Pompası Nedir?

Direksiyon Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Elektrikli direksiyon pompası aracınızda bulunan elektrik motorunun yardımıyla çalışmaktadır. Hidrolik pompası gücünü kayış ve kasnak yardımıyla motordan almaktadır. Elektrik pompası ile görevleri bakımından benzer olsalar da teknik anlamda farklıdırlar. Elektrik pompalarının avantajları yüksek hızlara çıkıldığında, direksiyonunuzu sertleştirir ve kontrolü rahatlatır.

Direksiyon Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araçlar üretilirken en sağlam parçaların başında, direksiyon pompası gelir. Ne kadar sağlam olursa olsun yolların bozukluğu, aracın bakımsız ve kötü kullanılması gibi sebeplerden dolayı arızalar meydana gelir. Eğer direksiyonda sertleşme hissiyatı yaşıyorsanız, Dönüş açılarınızda daralma olduysa, eskiden döndüğünüz dar mesafeleri artık ileri-geri yaparak gidebiliyorsanız, arabanız çalışırken ve direksiyonunuz sabitken, kuş gibi sesler çıkarıyorsa, arabanızın altında yağ kaçağı varsa büyük ihtimalle direksiyon pompanız arızalı demektir. Tüm bunlardan emin değilseniz, gösterge panelinde bulunan direksiyon uyarı lambasına bakmalısınız.

Direksiyon pompası arızanın nasıl anlaşılacağını öğrendik. Parça fiyatları aracınızın marka, modeline göre değişiklik gösterebilir. Ne kadar pahalı olursa olsun, aracınızın kontrol mekanizmasının, direksiyonunuz olduğunu unutmayınız. Yağ kaçakları aracınıza ve size zarar verebilir. Olabildiğince kısa sürede ilgili yerlere  başvurarak, sorununuzu gidermelisiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here