Direksiyon Pompasından Ses Geliyor Çözümü Nedir?

0
10183

Otomobiller günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş ulaşım araçlarıdır. Otomobiller kullanıldıkça eskir. Eskidikçe de arıza çıkarma ihtimalleri artar. Özellikle yüksek kilometrelere sahip otomobillerde bazı garip sesler oluşabilir. Araçtaki her sesin farklı bir anlamı vardır. Örnek verecek olursak; yolda giderken gelen uğultu tekerlek bilyası arızasından kaynaklanmaktadır. Tık tık boşluk sesi ön takımdaki problemin göstergesidir. Özellikle rolantide direksiyonu çevirirken gelen ses ise direksiyon pompasından kaynaklanmaktadır. Bu yazımızda direksiyon pompası arızasından bahsedeceğiz.

direksiyon pompasından

Direksiyon Pompası Nedir?

Otomobillerin tarihi çok eskiye dayanır. Yıllar geçtikçe yenilenen otomobillere; kullanım kolaylığı açısından bazı donanımlar eklenmiştir. Bu donanımlardan neredeyse en önemlisi, hidrolik direksiyondur. Genel olarak 2000 yılından sonra üretilen otomobillerde bulunan bu donanım, hidrolik sıvısı yardımı ile direksiyonun dönmesini kolaylaştırmaya yarıyor. Hidrolik sıvısının basıncı da motora bağlı olan direksiyon pompasından sağlanıyor. Genel olarak bahsedecek olursak; motor çalışırken direksiyon pompası da paralel olarak çalışır. Direksiyon kutusuna yağ basar. Direksiyon simidinden iletilen dönme momenti, hidrolik sıvısı sayesinde tekerleklere iletilir. Bu sayede direksiyon simidindeki kuvvet azalır ve konforlu ve rahat bir sürüş sağlanır.

direksiyon pompasından

Direksiyon Pompasından Ses Geliyor

Zamanla direksiyon pompasından ses gelmesi, özellikle eski model araçlarda kaçınılmazdır. Direksiyon pompası arızalandığında ses çıkarır. Direksiyon çevirildiğinde seste değişiklik oluşur. Sesin kaynağının direksiyon pompası olduğu da buradan anlaşılır. Direksiyon pompası ATF direksiyon yağı ile çalışır. Bu sebeple yağın eksik olması da pompanın ses yapmasına ve bozulmasına sebep olabilir. Bu sebeple belirli periyotlarla direksiyon sıvısını da kontrol etmek gerekir.

direksiyon pompasından

Çözümü Nedir?

Direksiyon pompasından ses geliyorsa kontrol edilmesi gereken ilk nokta, direksiyon hidrolik sıvısıdır. Direksiyon hidrolik sıvısı az ise direksiyon pompası ses yapacaktır. Eksik olan sıvı tamamlanır. Direksiyon bir kaç tam tur yapılır. Sorun yüksek ihtimalle çözülecektir. Ancak sorun çözülse de bir servise gidip yağ kaçağını çözmeniz gerekir. Direksiyon yağı tamam ise sorun direksiyon pompasının kendisindedir. Aracınızı bir direksiyoncuya götürüp pompayı tamir ettirebileceğiniz gibi herhangi bir servise gidip pompanın değişimini de sağlayabilirsiniz. Direksiyon pompası fiyatları aracın marka modeline göre değişiklik gösterir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here