Otomobiller 17. yüzyıldan günümüze kadar gelişerek ve bir şeyler katılarak gelmiş ulaşım araçlarıdır.  Çok fazla geriye gitmeye gerek yok 1980-1990 yıllarının otomobilleri kuru direksiyon sistemine sahipti. Kuru direksiyon sistemi, herhangi bir yardımcı motor olmadığı için direk olarak kol kasıyla araca yön verilen bir sistemdir. Park esnasında sürücüleri çok fazla yoruyordu. Günümüz otomobillerinde ise hidrolik veya elektrik beslemeli direksiyon sistemleri kullanılıyor. Kullanım kolaylığı açısından çok önemli olan direksiyon sistemleri arıza yaparsa direksiyon sertleşir. Bu yazımızda sizlere “Direksiyon Sertleşmesi Arızası Nedir? Sebepleri Nelerdir” Sorularının cevabını vereceğiz.

Direksiyon Neden Sertleşir?

Hidrolik Direksiyon Sertleşmesi;

  • Lastiklerin hava basınçlarının düşmesi direksiyonun sertleşmesine neden olur.
  • Rot ayarı bozulmuş olabilir.
  • Direksiyon sistemindeki mekanik aksamda bozulma olabilir.
  • Direksiyon mafsalında paslanma olabilir.
  • Amortisör sisteminde sorun olabilir.
  • Direksiyon kutusu arızalanmış olabilir.
  • Direksiyon pompası arızalanmış olabilir.
  • Direksiyon hidrolik yağı (ATF) azalmış olabilir.

Elektrikli Direksiyon Sertleşmesi;

  • Elektrikli direksiyon sisteminin sigortası atmış olabilir.
  • Direksiyon kutusunda problem.
  • Direksiyon sistemi kablo tesisatında kopukluk olma durumu söz konusu.
  • Direksiyon sistemini besleyen elektrik motorunda problem olma ihtimali vardır.

Direksiyon sertleşmesi sorunuyla karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey, araç hidrolik direksiyon sistemine sahipse direksiyon yağıdır. Eksik ise tamamlanır ve denenir. Sorun düzeldiyse araç sıklıkla kontrol edilir. Yağ sızıntısı var ise kaynağı belirlenir ve gerekli onarım işlemi yapılır. Elektrikli direksiyon sistemi varsa sigorta kutusu kontrol edilmelidir. Sigorta atıksa yeni sigorta takılır. Bir daha atarsa aracı elektronikçiye götürmelisiniz. Sigortanın atması yüksek akım gelmesinden kaynaklanır. Bunlar sizin yapabileceğiniz şeyler. Ancak sorununuz çözülmediyse araç servise götürülür. Aracın ön takım ve direksiyon sisteminin mekanik parçalarının kontrol edilir. Herhangi bir kırık, yamuk ve deformasyona uğramış parça var mı? diye bakılır. Hidrolik direksiyonlu araçlarda arızanın kaynağı direk olarak bulunur. Örneğin; direksiyon çevrilirken ses gelmesi direksiyon pompasından kaynaklanır. Arıza yapan parça değiştirilir. Elektrikli direksiyonlarda OBD 2 soketinden arıza tespit cihazına bağlanır. Arıza kodu görülür. Arızalı parça belirlenir ve değişimi gerçekleştirilir.

Direksiyon Kendini Nasıl Toplar?

direksiyon sertleşmesi

Hidrolik, mekanik ve ya elektrik destekli olup olması önemli olmadan her direksiyon sistemi bu toparlanma eğimini yapar. Araç tekerleklerinin duruş ve eğimine kamber-Kaster açıları denir. Direksiyon sistemiyle tekerleklere bağlanan sistem, belirli bir açı ve geometri kullanır. Kaster açısı, direksiyonun toplanmasındaki sebeptir. Direksiyonun araç tekerlerine, aynı motosikletlerde olduğu gibi eğimli bir açıyla bağlıdır. Bu eğik bağlantı sebebiyle, lastikler biraz eğimli görünebilir. Bu arabanın lastikleri eğri derken artık bir kez daha düşünün çünkü bunun sebebi kaster açısı olabilir.

Direksiyon Kendini Nasıl Toplar Yazımızın Devamı >>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here