Direksiyondan Gelen Sesler Nedenleri ve Çözüm Yöntemleri

0
8061

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Otomobillerde düzenli olarak yapılan bakıma periyodik bakım denir. Periyodik bakımlarda otomobilin yağ ve filtre grubu değişir. Ayrıca araç lifte kaldırılarak gerekli kontroller yapılır. Yapılan kontrollerde aracın ön takımında bir sorun var mı bakılır. Sorunla karşılaşıldığında parça değişimi sağlanır. Bunlar dışında araçta zamana bağlı arızalar da oluşabilir. Bu arızalardan bazıları direksiyon simidinde direkt olarak hissedilir. Yazımızın devamında direksiyondan gelen sesler ve nedenlerinden bahsedeceğiz. Ayrıca çözüm yolları da yazımızın devamında yer alacak.

Direksiyon Nasıl Çalışır?

Otomobillerin tarihi çok eskiye dayanır. Yıllar geçtikçe yenilenen otomobillere; kullanım kolaylığı açısından bazı donanımlar eklenmiştir. Bu donanımlardan neredeyse en önemlisi, hidrolik direksiyondur. Genel olarak 2000 yılından sonra üretilen otomobillerde bulunan bu donanım, hidrolik sıvısı yardımı ile direksiyonun dönmesini kolaylaştırmaya yarıyor. Hidrolik sıvısının basıncı da motora bağlı olan direksiyon pompasından sağlanıyor. Genel olarak bahsedecek olursak; motor çalışırken direksiyon pompası da paralel olarak çalışır. Direksiyon kutusuna yağ basar. Direksiyon simidinden iletilen dönme momenti, hidrolik sıvısı sayesinde tekerleklere iletilir. Bu sayede direksiyon simidindeki kuvvet azalır ve konforlu ve rahat bir sürüş sağlanır.

Direksiyondan Gelen Sesler

Direksiyon simidinde hissedilen seslerin tamamı direksiyon sisteminden gelmez. Ön takımda oluşan arızalardan bazıları da direksiyondan ses gelmesine neden olabilmektedir. Direksiyondan gelen sesler;

Direksiyon Pompası: Zamanla direksiyon pompasından ses gelmesi, özellikle eski model araçlarda kaçınılmazdır. Direksiyon pompası arızalandığında ses çıkarır. Direksiyon çevirildiğinde seste değişiklik oluşur. Sesin kaynağının direksiyon pompası olduğu da buradan anlaşılır. Direksiyon pompası ATF direksiyon yağı ile çalışır. Bu sebeple yağın eksik olması da pompanın ses yapmasına ve bozulmasına sebep olabilir. Bu sebeple belirli periyotlarla direksiyon sıvısını da kontrol etmek gerekir. Direksiyon pompasından ses geliyorsa kontrol edilmesi gereken ilk nokta, direksiyon hidrolik sıvısıdır. Direksiyon hidrolik sıvısı az ise direksiyon pompası ses yapacaktır. Eksik olan sıvı tamamlanır. Direksiyon bir kaç tam tur yapılır. Sorun yüksek ihtimalle çözülecektir. Ancak sorun çözülse de bir servise gidip yağ kaçağını çözmeniz gerekir. Direksiyon yağı tamam ise sorun direksiyon pompasının kendisindedir. Aracınızı bir direksiyoncuya götürüp pompayı tamir ettirebileceğiniz gibi herhangi bir servise gidip pompanın değişimini de sağlayabilirsiniz. Direksiyon pompası fiyatları aracın marka modeline göre değişiklik gösterir.

direksiyondan gelen sesler

V Kayışı: Direksiyon simidini çevirdiğinizde kayış sesi geliyorsa sorun v kayış sistemindedir. Direksiyon pompası v kayışına bağlıdır. V kayışının gergisi bozulduğunda kayış germe işlemi düzgün bir şekilde yapılmamaktadır. Bu durumda boşluk oluşan kayış yük altında ses çıkarabilmektedir.

direksiyondan gelen sesler

Amortisör Üst Rulmanı Arızası: Amortisör üst rulmanı arızalı olduğunda direksiyon çevrilirken “tık tık” şeklinde ince bir ses çıkar. Bu ses direksiyon simidinde hissedilir. Rulmanların değişimi ile sorun çözülecektir.

Aks Kafalarının Arızalanması: Otomobilde güç aktarımının sağlandığı parça akstır. Aks kafaları zamanla arızalanır. Aks kafaları arızalandığında araç tam tur durumunda “kıt kıt” direksiyondan ses gelir. Aracın aks kafası veya aksının tamamı değiştirilmesi gerekir.

Direksiyon Kutusu Arızalanması: Direksiyon kutusu arızalandığında bir takım boşluklar oluşur. Bu boşluklar özellikle bozuk yollarda direksiyonda hissedilir. Arızanın giderilmesi için direksiyon kutusunun değişimi veya onarımı gerekir.

Ön Takım Arızası: Aracın ön takımında oluşan boşluklar direksiyon simidinde hissedilir. Özellikle kötü yollarda direksiyon simidinden “tak” şeklinde boşluk sesi gelir. Bu durumda yapılması gereken işlem ön takımdaki arızalı parçaların teşhis edilmesi ve arızalı parçaların değiştirilmesidir. Arızalı parçalar değiştirildiğinde araca rot ayarı yapılır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here