Herhangi bir fren sisteminin önemli bir yapısal bileşeni, disk fren balatası bulunduran sistemdir. Fren diskiyle birlikte, aynı zamanda taşlama altlığı olarak da adlandırılan disk fren balatası, aşınmaya ve yıpranmaya maruz kalan bir sürtünme çifti oluşturur. Sonuç olarak araç fren sistemleri, bu aşırı basınç ve zorlanmaya dayanabilecek şekilde tasarlanmalıdır.

Genel fren sistemi işleyişi
Genel fren sistemi işleyişi

Her fren durumunda mümkün olan en iyi sürüşü elde etmek için, fren balatalarını oluşturan malzemelerin bileşimi her bir fren sistemine uyacak şekilde tasarlanmalıdır.

Disk Fren Balatası Yapısı

Fren balatasının sandviç benzeri katmanlı bir yapısı vardır.

  1. Tutkal
  2. Taban plakası
  3. Ara katman
  4. Sürtünme malzemesi
  5. Toz kaplama
  6. Yedek güvenlik önlemi

Fren balatasının temel unsuru, çelikten yapılmış toz kaplamalı bir taban plakasıdır. Bu, her fren sisteminin bireysel gereksinimlerine uyacak şekilde tasarlanmıştır. Taban plakası kalite, güç ve tolerans açısından yapıdaki diğer elemanlarla bir bütünlük oluşturmalıdır.

Disk Fren Balatası Yapısı
Disk Fren Balatası Yapısı

Görevi, sistemdeki sıcaklığı dağıtmak ve balata fren kaliperinde kılavuzluk etmektir. Toz kaplama, taban plakasına korozyona karşı güvenilir koruma sağlar. Bu taban plakasına bir yapışkan katmanı yayılır. Özel olarak geliştirilmiş yapıştırıcılar, kaplama kütlesinin kalıcı olarak taban plakasına bağlanmasını sağlar ve ayrıca yüksek derecede kesme mukavemeti sağlar. Bunun üzerinde, alt tabaka olarak da adlandırılan bir ara katman bulunur. Bu, gerçek fren balatasının sertliğini artırır, çatlama riskini en aza indirir ve genel olarak fren sisteminin konfor özelliklerine katkıda bulunur.

Eklenecek son kurucu parça, gerçek sürtünme malzemesinin kendisidir. Bu malzemenin yapılması gereken çok zahmetli bir işi vardır ve bu nedenle, fren sisteminin uygulandığı her uygulama alanının ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Her üretici bunun için kendi özel formülünü, anlaşılır bir şekilde sır olarak kalan bir işlem veya tekniği kullanır. Ayrıca, fren balatasına yedek güvenlik önlemleri eklenebilir.

Bu tür önlemler ve özellikler, frenleme etkisinde ve frenleme sırasında genel sürüş konforunda daha da fazla gelişme sağlar. Bu özelliklerin örnekleri arasında, konik sürtünme malzemesi veya taban plakasına tutturulmuş sönümleme tabakaları bulunur.

Disk Fren Balatalası Gereklilikleri

Bir araçta çalışan bir fren balatasından talep edilen işlevsel gereksinimler, güvenlik, konfor ve maliyet etkinliği kategorilerine ayrılabilir.

1. Güvenlik

  • Mekanik dayanım ve yüksek sıcaklık direncinin bir sonucu olarak uzun hizmet ömrü (800 ° C’ye kadar)
  • Olası tüm frenleme durumlarında ve her koşulda sürtünme katsayısının kararlılığı
  • Su ve kir gibi çevresel etkilere duyarlı değildir
  • İyi alıştırma özellikleri

2. Konfor

  • Gürültü veya titreşim yok
  • Pedalı çalıştırmak için çok az miktarda kuvvet gerekir
  • Aşınmadan kaynaklanan çevre kirliliği yok

3. Maliyet Etkinliği

  • Sürtünme balatasında ve fren diskinde hafif aşınma ve yıpranma
  • Hafif
  • Düşük üretim maliyetleri

Önemsiz olmayan bir diğer gereklilik, elbette, bir fren balatasının kalitesidir. Bu ürüne dahil olan çok sayıda üretici nedeniyle, Avrupa Birliği (AB) aşağıdaki mevzuatı belirlemiştir. AB dahilinde, yalnızca ECE R90 yönetmeliğine uygun fren balatalarının bu tür bir ekipman için onaylanmış bir araca takılmasına izin verilmektedir. Bu onayı tanımlayan ilgili etiketi, fren balatasının arka plakasında bulabilirsiniz.

Sürtünme Malzemesinin Hammadde Bileşimi

Otomotiv alanında, yarı metalik astarlar (Metal>% 50) ve değiştirilebilir fiber astarlar (Metal <% 25) arasında ayrım yapmak mümkündür. Sürtünme malzemesinin yapımında yüzlerce farklı hammadde kullanılabilir. Bu hammaddeler aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

  1. Metal
  2. Lifler ve dolgu malzemeleri
  3. Katı yağlayıcılar
  4. Bağlayıcı ajanlar
  5. Sürtünme katsayısı ve dönüştürücü malzemelerin güçlendiricileri
Sürtünme malzemesi hammadde seçenekleri
Sürtünme malzemesi hammadde seçenekleri

Ortalama olarak mevcut formüller 25 farklı hammadde içerir. Asbest Direktifinin yürürlüğe girmesinden bu yana, sürtünme balatalarında asbest kullanımı AB’de yasaklanmıştır.

İkinci el Otomobil ilanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here