Distribütörlü Araçlarda Ateşleme Sistemi Elemanları

1
2433

Günümüzde otomobiller gelişen teknolojiye çok yakından uyum sağlamaktadır. Öyleki her geçen gün yeni bir otomobil teknolojisi ortaya çıkmaktadır. Günümüzde benzinli otomobiller ateşleme sıralamasını ECU ve sensörler aracılığı ile elektronik bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ancak genelde 2000 yılı ve öncesi araçlarda mekanik ateşleme sistemi olan distribütör kullanılmıştı. Bu yazımızda distribütörlü araçlarda kullanılmış olan ateşleme sistemi elemanlarından bahsedeceğiz.

Distribütörlü Araçlarda Kullanılmış Olan Ateşleme Sistemi Elemanları

  • Platin
  • Tevzi makarası
  • Meksefe
  • Buji
  • Buji kablosu
  • Distribütör kapağı
  • Ateşleme Bobini

Platin Nedir:

Platin

Platinin motordaki işi primer devre akımını belirli zamanlarda kesikli olarak durdurmaktır.
Platin örs ve çekiç denilen iki parçadan ibarettir. Örs hareket etmez, çekiç ise distribütör mili üzerindeki kamdan emir alarak açılıp kapanır. Kamdadki köşe sayısı motorun silindir sayısına eşittir.

Tevzi Makarası Nedir?

Distribütörlü
tevzi makarası

Tevzi makarası ,motorun dönme kuvvetiyle dönerek, bobinden aldığı elektriği sırasıyla bujilere gönderen parçadır. Distribitörlü araçlarda bulunur. kapağın altında yer alır.

Meksefe Nedir?

meksefe

Meksefe ateşleme sisteminde kondansatör olarak görev yapar. Platinin yüksek gerilimden zarar görmesini engeller.

Buji Nedir?

Distribütörlü

Buji benzinli motorlarda bulunan ateşleme sisteminin temel elemanlarından bir tanesidir. Otomobil motorlarında genelde silindir başına tek buji bulunur. Distribitörlü araçlarda distribitör kapağından gelen indüksiyon akım buji vasıtasıyla yanma odasına gönderilir. Yanma odasında buji sayesinde patlama gerçekleşir.

Buji Kablosu Nedir?

Distribütörlü

Buji kablosu, distribitör kapağından alınan indüksiyon akımını bujilere taşımakla görevli kablo grubudur. Ateşleme sisteminde önem taşıyan elemanlardan biridir.

Distribitör kapağı Nedir?

Distribütörlü

Distribitör kapağı, içerisinde distribitörün elemanlarının bulunduğu aynı zamanda, tevzi makarasıyla buji kabloları arasında bulunan bir parçadır. Ateşlemenin iyi olması için bu parçanın iç kısmında bulunan uç kısımlarının elektriği iyi iletmesi gerekir. Bu parça düzenli olarak zımpara ile temizlenmelidir.

Ateşleme Bobini

Distribütörlü

Ateşleme Bobini, aküden alınan 12 volt elektriği 18.000 ile 24.000 volt arasında indüksiyon(kesikli) akıma dönüştürür. Bu akım sırasıyla Bobin kablosu ile distribitör kapağına gelerek tevzi makarasına iletilir. Tevzi makarası motorun dönme kuvvetinden hareketlenerek akımı bujilere dağıtır. Bujiler ateşleme odasında patlama oluşturarak motorun devamlı olarak çalışmasını sağlar.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. iyi günler aracım w123 230.4 benzinli 4 silindir 115 motor elektronik ateşlemeye çevirebilirmiyim çevirebilirsem gerekli malzemeler ve maliyeti ne olur 5542326234

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here