DPF İşareti Neden Yanar? Ne Yapmak Gerekir?

1
6426
DPF İşareti

Günümüzde birçok kişi araba alırken yakıt sarfiyatı sebebiyle dizel arabaları tercih etmektedir. Dizel araba kullananların yarısından çoğu 1 kere dahi olsa DPF işareti yandığına rastlamıştır.  Peki DPF işareti neden yanar? Ne yapmak gerekir? detayları ile aktaralım:

DPF Ne Demek?

DPF İşareti

Açılımı “dizel partikül filtresi”dir. Mazot yandığında açığa çıkan NOx ve CO gazlarının doğaya salınmasını önler. Katalitik konvektörle benzer çalışma sistemine sahiptir.

DPF Ne İşe Yarar?

Bal peteği şekli olarak adlandırılan küçük kanallardan geçemeyecek büyüklükteki atıkları tutar. DPF yalnızca dizel araçlarda bulunur. Dizel araçlarda yanmamış hidrokarbon adı verilen çok küçük siyah parçacıklar DPFmizin kanallarından geçemeyecek büyüklüktedir. Filtreye hapsolurlar.

DPF

DPF İşareti Neden Yanar?

  • Yakıt kalitesinin düşük olması
  • Aracımızın turbosunda, enjektörlerinde herhangi bir sıkıntı olması. (Bunlar ekstra koşullardır)
  • Sıklıkla trafikte dur kalk şeklinde araç kullanımı.
  • Motor yağının yanlış kullanılması.
  • Aracı çok düşük devirlerde kullanmak.(sağır kullanmak)

DPF İşareti

DPF İşareti Motor arıza lambasıyla beraber yandığında yapmamız gereken işlem nedir?

Çok dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Gösterge paneline baktığımızda DPF ışığı ile aynı anda motor arıza lambası da yandıysa, yapılması gereken aracın harareti göz önünde bulundurularak en yakın servise gitmek.(hararet yükseliyorsa çekici ile gitmek) Eğer arıza lambası da yanıyorsa DPF tamamen tıkanmıştır. Hava çıkışı sağlanamıyordur. Zamanla performans kaybı, yakıt tüketimindeki gözle görülür artış ve motor sesindeki değişim genel olarak gözlenen bazı unsurlardır.

Sadece DPF Yanıyorsa?

Gösterge panelimizde sadece DPF işareti yanıyorsa ve bu yakın zamanda yanmış ise kendimize boş (trafiksiz) bir yol buluyoruz. Aracımızı her zaman kullandığımız hızda kullanırken vitesimiz bir alt viteste olacak. Normal koşullarda 5. vites 120 km/h hız la ilerliyorsak 4. vites 120 km/h hız la 20 dakika kadar kullanacağız. Egzozumuzun DPF olan bölümü 550 C ye kadar ısınır. Burada hapsedilmiş yanmamış hidrokarbonlar yanarak dışarı atılır. Bunun karşılığı olarak DPF ışığımız sönecek.

Ya sönmez ise;

Aracımızı boş bir yolda anlatıldığı gibi kullandık ancak lamba sönmedi. DPF nin gereğinden fazla tıkalı oluşuna işaret eder.

DPF

Aracımızı bu işi yapan herhangi bir yere götürüyoruz. DPF temizliği için üretilmiş olan bir kimyasalı kullanarak DPFmizi ilk günkü haline geri getiriyorlar.

DPFmiz temizlendikten sonra kullanım ömrünün daha uzun olması bizim elimizdedir. Aracımızla uzun bir süre trafikte kaldıysak DPF lambamız yanmasa bile boş bir yol bulup aracımızı bir alt viteste kullanmamız faydamıza olacaktır. Bu sayede aracın içerisinde kurum birikimi de azalır.

1 YORUM

  1. Arabayı adevirli kullanmakta bazen çare olmuyor. Hele otomatik araçlarda şanzıman ısındı uyarısıyla otomobil kendisini sizin kontrolünüz dışında rahatlatmak için otomatik vites artırıyor. Bu nedenle en iyi yöntem Dizel Partikül Filtresi Rejenerasyon yapabilen bir serviste bu işlemi ecu üzerinden yapmak daha etkili ve uzun süreli bir çözüm olacaktır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here