DSC Dinamik Denge Kontrolü Nedir?

0
1575

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Zaman içerisinde gelişen otomobillere her geçen gün yeni bir özellik eklenerek daha rahat ve güvenli bir sürüşe ulaşılmaya çalışıyor. Sürüş güvenliği donanımlarından biri de DSC Dinamik Denge Kontrolüdür. ABS fren sistemi ile koordineli çalışan bu sistem; tekerleklerin dönüş açısı, her birinin dönme hızı gibi verileri alarak araçta maksimum yol tutuşu olmasını amaçlar. Son zamanlarda merak edilen konulardan biri olan DSC sistemi nedir? Nasıl çalışır? Konusunu sizler için hazırladık. Detaylar yazımızın devamında. DSC Dinamik denge kontrolü nedir?

DSC Dinamik Denge Kontrolü Nedir?

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) uygun olmayan yol koşullarında hareket halindeki aracın kontrolünü sağlayan bir sistemdir. Aracın tekerlek açıları ve dönüş hızlarından alınan verilerin ECU da işlenmesi ile en iyi yol tutuş için gerekli frenlemeler otomatik olarak yapılır. Bu işlem yapılırken ABS sistemi de kullanılır.

DSC Dinamik Denge Kontrolü  Ne İşe Yarar?

DSC Dinamik Denge Kontrolü sistemi ABS fren sistemi ile koordineli olarak çalışmaktadır. Aracın motorunda oluşan yanma sonucunda ortaya çıkan ve tekerlere iletilen gücü, tekerleklerin dönüş açısını, anlık motor gücünü ve ABS fren sistemini kullanarak aracın yola en iyi tutunmasını sağlar. Güvenlik sistemleri arasında en başarılı sistemlerden biridir.


DSC Nasıl Çalışır?

Otomobiller geliştikçe elektronik devreler artar. Eski model bir araçta mekanik bir pompa bulunup herhangi bir elektronik aksam bulunmazken günümüz araçlarında verimliliği arttırmak adına birçok yerde sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler anlık verileri okuyarak ECU’ya iletir. DSC sisteminde de neredeyse tüm işi sensörler yapmaktadır. Tekerleğin yönünü ölçen açı sensörleri, hızını ölçen hız sensörleri, aynı şekilde motor gücünün ölçümü gibi veriler alınır. Bu verilerin standartın dışına çıkmaması için uğraşılır. Veriler toparlanıp ECU’ya gider. ECU’da işlendikten sonra Motor gücü ve fren sistemi ile duruma uygun bir şekilde olması sağlanır.

buzlu, karlı ve kaygan yol şartlarında otomobilin tekerleri patinaja düşerek zeminle teması bırakır. Böyle bir durumda sistem devreye girer ve yol tutuşunun tekrar sağlanması için uğraşır. Otomobillerde bulunan bu sistem esasında tek başına hiçbir anlam taşımaz. Tüm sistemler birbiri ile koordineli olarak çalışır.

DSC sistemi ile beraber çalışan ASR ve ABS gibi koordineli sistemler ile işini en doğru  biçimde yapar. ASR sisteminin görevi patinaj önlemek ve ABS’nin görevi olan frenleri kilitlemek ile DSC sisteminin tamamının çalışmasına olanak sağlamaz. DSC sisteminin elemanları arasında yan hız sensörleri, tekerlek hız sensörleri, ECU ve direksiyon açısı sensörü de bulunmaktadır. Bu sistemlerin tamamının koordineli bir şekilde çalışmasıyla güvenli bir sürüş sağlanır.

DSC dinamik denge kontrolü sistemi günümüz modern araçların birçoğunda bulunmaktadır. Bazı araçlarda DSC olarak bilinse de bazılarında farklı isimler de alabilmektedir. Tabi markalar arasında sistemde küçük değişiklikler de bulunmaktadır. Mazda, BMW gibi araçlarda sistem DSC olarak adlandırılıyordu. Mercedes grubundaki araçlarda ESP adı kullanılıyordu.

DSC Dinamik denge kontrolü

ESP Önemli Midir?

İngiltere’deki istatistikler, ESP’nin sürücülerin ölümcül bir kaza geçirme olasılığını % 25 oranında azaltabileceğini göstermiştir. Benzer şekilde, İsveç’teki çalışmalar, araç ESP ile donatıldığında kötü havalarda meydana gelen ölümcül kaza olasılığının % 32’ye kadar daha az olduğunu göstermektedir.

Tüm arabalarda ESP bulunmadığına dikkat etmek önemlidir. Sadece 2014’ten itibaren Avrupa Birliği, tüm ana akım arabalarda ESP’nin takılmasını zorunlu kıldı. Yine de belirli düşük hacimli spor otomobiller böyle bir zorunluluktan muaftır.

Elektronik Stabilite Programı Nasıl Çalışır?

ESP, aracı güvenli bir şekilde yolda tutmanızı, kontrolü ve istediğiniz yöne doğru ilerlemeyi sağlamak için birlikte çalışan birkaç teknoloji parçasını içerir.

Yönlendirirken, hızlanırken ve fren yaparken çok sayıda sensör aracın davranışını izler ve verileri merkezi bir bilgisayara gönderir. Bu bilgisayar daha sonra ne yaptığınızı arabanın nasıl tepki verdiğiyle karşılaştırır. Örneğin, keskin bir şekilde sola veya sağa dönüyorsanız ve araba dümdüz ileri gidiyorsa, bilgisayar bunu tanıyabilir ve aracın sistemlerine müdahale etmesini ve yardım sağlamasını söyleyebilir.

Eğer frenler üzerinde sertseniz ve tekerlekler kilitlenme tehlikesiyle karşı karşıyaysa, kilitlenme önleyici frenlere devreye girmesini ve lastiklerin yeniden kavramasına yardımcı olmak için frenleri “atmasını” söyleyebilir. Ayrıca, her bir tekerleğe giden frenleme kuvveti miktarını da değiştirebilir, böylece bir veya daha fazla tekerlek diğerlerinden daha fazla çekişe sahipse, bu maksimum etki için kullanılabilir.

DSC Dinamik denge kontrolü

ESP ve ESC Arasındaki Fark Nedir?

Arabanızda ESP olabileceğini ancak başka bir adla adlandırılabileceğini unutmayın. Araba üreticileri sistem için farklı isimleri ve kısaltmaları markalaştırdılar ancak bu isimlerin hepsi aslında aynı işi yapıyorlar. ESP ve ESC ile birlikte, VDC (araç dinamik kontrolü), VSA (araç stabilite yardımı) veya DSC (dinamik stabilite kontrolü) isimlerini de görebilirsiniz.

Bazı markalar sisteme kendi damgalarını vermek ister. Volvo, Dinamik Denge ve Çekiş Kontrolü (DTSC) adını kullanırken, Porsche bunu PSM (Porsche Denge Yönetimi şeklinde isimlendirir.

DSC Dinamik denge kontrolü

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here