Modern otomobiller sürüş güvenliğinden performansa kadar sürücülerin isteklerini gerçekleştiren gelişmiş sistemlere sahiptirler. Otomobillerin teknik detaylarına pek ilginiz olmayabilir; ancak sürüş güvenliği donamları sizi güvende hissetmenize yardımcı olurlar. bu araçlardaki en önemli güvenlik donanımlarının başında DSC (Dinamik Stabilite Kontrolü)g elmektedir.

DSC İkaz Lambası

DSC Nedir?

Kaygan bir yolda veya keskin bir virajda direksiyon hakimiyetini kaybetmek hemen hemen herkes için korku verici bir olaydır. Bu sistem, sürücülerin kontrolü kaybettiğinde hareketleri algılayarak otomobillerin savrulmasını önlerler. Ağırlık merkezinin kaydığı savrulmalarda anlık tepkiler veren bu sistem ABS ve çekiş kontrol sistemi olan ASR senkronize bir şekilde çalıştırarak güvenliği sağlar.

 

DSC Nasıl Çalışır?

DSC sistemine sahip araçlarda sürüş esnasında gaz pedalına basmak veya direksiyonu çevirmek gibi birçok eylem sensörler tarafından takip edilir . Takip edilen bu eylemler sinyaller yardımıyla merkezi bir mikropc sistemine gönderir. sisteme gelen sinyallere karşılık en doğru tepkiyi vermesi sağlanır.

Ek olarak DSC sistemi çekiş kontrol sisteminin hareketlerini de kontrol edebiliyor. Bilindiği üzere karlı,buzlu ve kaygan yollarda otomobillerin tekerlekleri patinaj yaparak yerle teması kesiyor. Bu durumda devreye girerek yol tutuşunu tekrar sağlamış olmaktadır.

Otomobillerdeki bu sistemi aslında hiçbir anlam ifade etmez. Bu sistemi tamamlayan ABS ve ASR gibi entegre çalışan sistemlerle görevini doğru bir şekilde yapmaktadır. Tabi ABS’nin görevi olan kilitleme ve ASR’nin görevi olan patinaj önleme ile DSC sistemi tam anlamıyla güvenlik sağlamaz.

DSC’nin bileşenleri arasında tekerlek hız sensörleri ,yanal hız sensörleri,direksiyon açısı sensörü ve motor kontrol ünitesi de bulunur. Bu saydıklarımla beraber tam anlamıyla bir güvenli sürüş ortamı oluşturulmuş olur.

DSC Gerekli Bir Güvenlik Donanımı mı?

Günümüzde şerit takip, ABS ve ASR gibi sistemler gibi DSC de olmazsa olmaz bir güvenlik donanımı başında gelmektedir. Trafik kazalarını göz önüne aldığımızda DSC’nin ne kadar önemli bir etken olduğunu görmemiz mümkündür. Doğabilecek ölümcül trafik kazalarının önüne geçmeye çalışır. Bu sistemin bulunduğu otomobillerde;BMW, AUDI, Mercedes, VW gibi araçlarda bu özelliği açma kapama gibi komutlarda bulunuyor. Ama tavsiyeler üzerine bu sistemleri uygun kullanmanız gerekmektedir.

ABS Hakkında Detaylı Bilgilere Ulaşmak için Tıklayınız

ASR Hakkında Detaylı Bilgilere Ulaşmak için Tıklayınız

1 YORUM

  1. Kaza yapmayalım diye elinden geleni yapan bir teknoloji varken bile sınırları zorluyoruz. Otomobil teknolojisi 20 sene öncesinde kalsa neler olurdu acaba

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here