Dyno Test Nedir? Nasıl Yapılır?

0
6461
Dyno Test Nedir

Dyno Test, dyno test cihazıyla arabanın motor durumunu, güç aktarımını ve güç kayıplarının tespit edildiği testtir. 2.El araç alım ve satımlarında motor durumunu anlamak için bu testin yapılması gerekmektedir.

Dyno Test Ölçüm Cihazı Nedir?

Dyno test ölçüm cihazı arabayı kavrayan silindirlere sahip ve yazılım ile ölçüm yapan bir adet cihazdır. 

Dyno Test

Dyno Testi Nasıl Yapılır?

  • Bu testi yapacak olan kişiler ilk olarak aracın güç aktarma sistemini kontrol etmelidir. Araba önden çekişli mi, arkadan itişli mi yoksa 4×4 mü bunun kontrol edilmesi gerekir. Daha sonra araba silindirlerin üstüne getirilir.
  • Silindir üstünde bulunan arabanın normal yol şartlarında gidiyormuş gibi testinin yapılabilmesi arabanın ön bölümüne hava akım makinesi yerleştirilir. Bu hava akımı arabanın maksimum motor gücünde, motorun sıcaklığa maruz kalmaması için soğutulmasına ve normal koşullardaki gibi hava akımına maruz kalmasını sağlar.
  • Test sırasında arabanın kontrolden çıkmaması için kemerlerle bağlanması gerekir. Çünkü test sırasında araba 200-250 km/s hızlara çıkacaktır ve bu hızlarda arabanın savrulmaması, herhangi bir yere çarpmaması gerekir.

Dynotest

  • Bu önlemlerden sonra ekspertiz yapan kişi arabanın motorunu çalıştırır. Arabanın çalıştırılmasıyla birlikte veriler test yazılımına aktarılmaya başlar.
  • Arabanın motor performansı, ivmelenmesi ve diğer verileri farklı viteslerde denemek için ekspertiz yapan kişi arabanın bütün viteslerini deneyerek en yüksek hıza çıkacağı zamana kadar gaza basarak test eder.
  • Yapılan işlemlerin hepsi bilgisayara kaydedildikten sonra araba sahibine bu değerler rapor şeklinde verilir.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here