EBS (Elektronik fren sistemi) Nedir ?

0
1884
Ebs nedir

Elektronik fren sistemi Nedir ?

EBS nedir yani Elektronik Fren Sistemi, anlık olarak yapmakta olduğunuz  frenleme durumların kontrolü sağlayan bir güvenlik özelliğidir. ASR (Antipatinaj Sistemi) ve ABS (Kilitlenme Karşıtı Fren Sistemi) ile entegre olarak çalışmakta olan ve mevcut olan tüm arabalarda genel olarak bulunan bir özelliktir. Ebs Nedir Sorusunun ayrıntılı cevabı içeriğimizde mevcuttur.

 

ebs nedir

Tüm arabalarda bulunuyor mu ?

Evet, ABS ve ESC’ye sahip modern otomobillerin çoğu, sürüş durumuna göre fren kuvvetini eşit olarak dağıtacak bir çeşit EBD sistemine de sahip olacak. ABD’de 14.000 doların hemen altında başlayan Mitsubishi Mirage bile ABS, ESC ve EBD ile donatılmış olarak geliyor.

Elektronik EBS fren sistemi aşağıdaki bileşenleri içerir: ABS kilitlenme önleyici sistem ve ASR çekiş kontrolü.

Kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS)

  • ABS, sensörler aracılığıyla frenleme sırasında tekerleklerin dönüş hızını algılar ve her bir tekerlek üzerindeki fren basıncını ayrı ayrı düzenler.
  • Böylece bir tekerlek kilidi önlenir.

Tam frenleme ile araç, kaygan yollarda da dengeli bir durumda kalır.

Kaymaz düzenleme (ASR)

  • ASR, kalkış veya hızlanma sırasında tahrik tekerleklerinin patinaj yapmasını engeller.
  • Kayma, tekerlek hız sensörleri kullanılarak EBS kontrol ünitesi tarafından algılanmaktadır.
  • Çekiş kontrolü için EBS, ASR motor kontrolünü ve ASR fren kontrolünü birleştirebilmektedir.
  • ASR motor kontrolü için EBS kontrol ünitesi;FFR araç bilgisayarı aracılığıyla EDC motor kontrol ünitesine bir sinyal iletir. Tahrik aksının iki tekerleği kayarsa, tahrik torkunda ve dolayısıyla kaymada bir azalma olur.
  • ASR fren düzenlemesi için EBS kontrol ünitesi;ABS ile aynı tekerlek hız sensörlerini kullanmaktadır, ancak yalnızca tahrik tekerleklerine etki etmektedir. Tahrik aksının sadece bir tekerleği kayarsa; söz konusu tekerleğin frenlenmesiyle kayma azalır ;ve diferansiyel kalan sürüş torkunu zemini kavrayan diğer tekerleğe iletir.

Faydaları

  • Pedala tam olarak basılmasa bile daha kısa fren mesafesi; ile sonuçlanan daha hızlı tepki süresi ile maksimum fiziksel güç frenlemesi
  • Acil frenlemede bile yüksek stabilite ve manevra kabiliyetine sahip kontrollü frenleme; değişken tutuşlu yollarda bile optimum frenleme güvenliği sağlar
  • Yoğun bir lastik aşınması kaynağı olan kayma önlenmektedir

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here